Adevăr sau cacealma?

alainmaxut

Oblete
Se spune ca firul alb textil este invizibil in apa! Se mai spune ca cel mai bun vobler sau guma pentru știuca este cel de 8 cm tip roșioara ! Sunt curios de părerea voastră!
 

Luigi

Somn
Se spune ca firul alb textil este invizibil in apa! Se mai spune ca cel mai bun vobler sau guma pentru știuca este cel de 8 cm tip roșioara ! Sunt curios de părerea voastră!
Eu folosesc un fir textil alb (Berkley Ultra Carrier 8) nu fiindca e invizibil sau mai discret decit alte culori, ci fiindca e extrem de rezistent. Impresia mea e ca unii pesti vãd albul suficient de bine cit sa se alarmeze, la pastrav sunt convins de asta. In schimb pe stiuca nu o prea intereseaza culoarea textilului, salaul... cum vrea el.
Iar nalucile "rosioara" nu le-as cataloga drept cacialma, pe unele ape chiar fac legea, nu doar la stiuca. "Adevarul" diferã mult de la o apã la alta.
 

Aurel

Piranha
Toate sunt doar supoziții și idei preconcepute, care de cele mai multe ori nu au nicio treaba cu realitatea de pe apa.
Perseverenta, timpul, norocul, prezenta de spirit, încrederea in fortele propri si o trusa cât mai bogată, cam astea fac diferența.
 

Aurel

Piranha
Exact ceea ce am spus și eu mai sus, cu mențiunea ca nu doar timpul petrecut pe apa este suficient.
Stiu mulți pescari care ies destul de des dar cam lipsește obiectul muncii la ei....
Asa cum am spus, sunt mai mulți factori care contează în ecuația asta a nostra cu rezultat necunoscut și incert
Prea mulți cauta sa facă pescuitul o știința exacta când în realitate nu prea e asa
Luam bete care nu numai ca simt basina salaului dar trebuie sa aibă și miros
 
Ultima editare:

kingofbeasts

Rod Builder
Contrar și-n totala opoziție cu colegii de mai sus , eu zic ca pescuitul e despre patternuri , adică tipare, pe care dacă înveți sa le descifrezi prinzi mai bine decât cei care se bazează pe noroc, scule sau diversitatea trusei . 90% din pescuit e despre cum îți alegi locul, momentul și ținta ( specia) . Era și o vorba la pescarii bătrâni “90% din pesti in 10 % din apa” .
Asta nu înseamnă însă ca tot timpul prinzi mai bine dimineața sau seara sau in miezul zilei . Fiecare loc are momentele lui de maxim și alea sunt influențate de factori naturali ( vreme, luna, anotimp, etc.) sau de factori artificiali ( orele de uzinare la hidrocentrale de exemplu ).
Treaba pescarului e sa aibă suficientă curiozitate, perseverenta și răbdare sa descopere acele tipare . La fel nu m-as hazarda sa zic ca “ cel mai bine prinzi “ ci ca ai cele mai mari șanse sa prinzi la un anumit moment pe un anumit loc din punct de vedere al predispoziției pestelui ( asta ca, pentru a prinde, pescarul și sculele au și ele rolul lor).
 

Aurel

Piranha
Daca și pescuitul mai nou este doar matematică, inseamnă că eu sunt foarte norocos!
Nu de alta dar la matematică....nu am excelat, ba dimpotrivă
Sunt de acord cu faptul ca iti trebuie și un pic de cap ca sa obții rezultate in mod constant, dar de aici pana la o ecuație complexă.....
Eu cred ca ne place mult sa găsim explicații și teorii exacte în natura, pana la urma asta face parte din noi, oamenii.
Natura are regulile ei, unele descifrate de noi, altele nu
 

Tavi

Biban
Ecuatiile sau formulele matematice se exprima cu ajutorul numerelor sau simbolurilor de numere, cum ar fi x, y, etc. Ori eu aici nu vad nici o ecuatie sau formula, ci doar cuvinte. Deci pana nu vedem o formula sau ecuatie matematica pe bune, rezulta ca pescuitul este literatura, genul literar pseudo-stiintifico-fantastic.
Q.E.D.
 

kingofbeasts

Rod Builder
Ecuatiile sau formulele matematice se exprima cu ajutorul numerelor sau simbolurilor de numere, cum ar fi x, y, etc. Ori eu aici nu vad nici o ecuatie sau formula, ci doar cuvinte. Deci pana nu vedem o formula sau ecuatie matematica pe bune, rezulta ca pescuitul este literatura, genul literar pseudo-stiintifico-fantastic.
Q.E.D.
Presupun ca bancherii nu învata la scoala statistica și probabilități , si o fi SF ramura asta a matematicii pentru ei da’ nu-i bai . Mi-ai mai cerut formule si cand ti le-am dat ai zis ca-s pierdere de vreme așa ca nu intenționez sa repet gresala.
 

Tavi

Biban
Sper ca presupui mai bine cand scrii ecuatiile alea. Statistica se facea pe vremea mea in anul 2 la stiinte economice, cam jumate picau. Probabilitati am facut in liceul de matematica-fizica (ala bun) cred ca in clasa a X-a daca nu ma lasa memoria. Prin banca, oameni cu scoli inalte, unde intra putini si nu termina toti, fac niste calcule stufoase si interdisciplinare de probabilitati, risc, econometrie, statistica, sociologie, blabla, care incercau in esenta sa sintetizeze/estimeze o probabilitate exprimata numeric de a-si primi banii inapoi cand dadeau imprumuturi. Nu iese de fiecare data, de multe ori dadea cu virgula, pentru ca inca nu intelegem sistemele complexe ale naturii sau ale societatii. Fortand comparatia cu pescuitul, poti sa faci cate calcule vrei, in realitate habar nu ai daca vei prinde sau nu, in ciuda tuturor patternurile pe care crezi ca le-ai descoperit: naluca, loc, presiune, solunara, anotimp, etc. Dar asta e si farmecul, pescuitul e o poveste frumoasa (de aici si trimiterile spre literatura) cu final surprinzator, nu un calcul matematic plictisitor si sec. Sa-l lasam asa.
 

Luigi

Somn
colegii au susținut ca pescuitul nu e o ecuație sau formula matematica iar eu susțin ca este
Dã-i drequ de bancheri cu statistica lor (pe care o cam invatza...), ca aici e vorba de ceva mult mai interesant!
Jur ca mi-am dorit in 2 situatii sa gasesc vreun nerd pasionat de probabilitati si de statistici care sa ma lamureasca: cum e matematic mai bine, sa ma deplasez pe mal sau sa fac lansarile de pe un punct fix, si a doua chestie ar fi fost o estimare a zonei lacului unde salaii se afla in cea mai mare parte a timpului. Am vorbit cu un matematician si marea problema este gasirea unor factori cuantificabili. De fapt, toti factorii ar trebui sa fie cuantificabili ca sa se poata realiza o teorie, la baza unei ecuatzii sau orice altceva.
Inainte sa inceapã sa imi ardã capul de atitea calcule, am zis stop joc, fiindca nu vãd cum ar putea fi cuantificate toate aspectele care au o influentzã. Si nu ma duce capul nici macar pina la gasirea tuturor elementelor ecuatziei! As fi fanul nr.1 al unui geniu care reuseste astfel de calcule de probabilitatzi, chiar si numai pe aspecte de detaliu ale pescuitului.
In schimb, patternurile pomenite tot de kingofbeasts , astea da, multe pot fi redate in cifre sau cuvinte si un pescar care le cunoaste are o armã in plus in arsenal. Cu toate exceptiile de la regula lor si cu toate controversele, sunt cel putin un punct de orientare. Fara sa descifrãm astfel de "reguli", sau mai bine zis fara sa le dãm un contur, am pescui toatã viatza numai la noroc, ca orbii.
 
o estimare a zonei lacului unde salaii se afla in cea mai mare parte a timpului
Sincer sa fiu nu cred ca ar fi o idee asa buna pentru ca s-ar pierde farmecul pescuitului in sine. Daca am stii exact unde se afla toti pestii nu ar mai exista pic de suspans. Pana la urma deaia suntem pescari la spinning majoritatea si nu la stationar.
Eu nici sonar nu am si nici nu mi-as lua pentru ca nu ar mai avea nici un farmec sa stiu exact unde se afla pestele, eu doar sa-i mai pun momeala la nas. Pescuitul e ca vorba aia "Drumul conteaza nu destinatia"
 

Luigi

Somn
Hai bre, de parca nu ai înjurat niciodata asa, din adâncul fiintzei tale, "unde p...la mea suntetzi, ca mã omorâtzi de nervi?" La gherla nr.127 parca ar fi totusi momentul sa mai si ajungi la destinatie si te cam saturi de misterul acesta inefabil al creaturii celei mai nobile, peştele mârâit.
 
Sus