Baterii pentru sonare

AlexH

Moderator
Membru personal
Sincer intrebarea ta nu e completa, deoarece nu ai precizat cat timp ai vrea sa folosesti sonarul fara sa fie nevoia sa incarci bateria. Altfel cred ca e suficient pentru o partida de pescuit.
 

tivi

Biban
Da, asa este, insuficient pt a primi un raspuns clar. Luam in calcul o partida de pescuit la clonc, 6..7 ore cu sonarul si sonda panoptix conectată.
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
Fara probleme vor ajunge. Tare misto trebuie sa fie la clonc sa il vezi pe panoptix
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Ca si consumuri date de producator ai:
- Sonar - 18W
- sistem Panoptix Live - tipic 21W, maxim 58W.
Deci ai un consum minim de 39W, maxim 76W. De aici rezulta ca sitemul complet va trage intre 3,25A si 6,33A. Esti la limita cu bateria, dar nu sunt expert in domeniul asta si m-am folosit de "prietenul" google pentru info si calcule, deci s-ar putea sa ma insel.
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
Undeva ceva nu se leaga cu bateriile astea si am mai zis. Eu pe teorie stau mai prost cu calculele astea insa exemplu clar este: baterie 12v 12 ah umflam barca de 325 cu balon de 45 + podina inalta presiune si imi ajungea 10 ore atentie mers continuu sonar HDS 7 cu luminozitate data la maxim. Poate e vreunu mai priceput pe aici care sa elucideze misterul.
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Pai da, dar ala care l-ai avut tu consuma maxim 1,3A. De aia iti ajungea bateria aia.
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
Stai asa... nu trage. Pompa aia consuma enorm mai ales pe bagat presiune. Si la mine e de bagat. In plus nu am zis niciodata ca atat m-a tinut bateria, ci doar atat am pescuit, fara sa apara alarma.
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Poate ai avut o baterie mai bunazimbettt.
Cu toate astea, daca nu vreti sa schimbati des bateriile, nu le descarcati spre maxim de fiecare data, daca nu sunt pe baza de litiu.
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
Stai ca e aceeasi baterie de ani. Sunt curios cat tine pe HDS9. Va tin la curent... nu de baterie. Nu e litiu
 

Espasia

Somn
Adica daca ai un cosum de 70 w pe panoptix cei 22 amperi te tin nici 2 ore? sosoktm cum e tata cu astea ca ceva nu e bine.
Error, error, error......

Sunt convins ca sunt colegi de forum priceputi, care probabil s-au “adancit” in problema asta, si au inteles modul de functionare d.p.d.v electric al jucariilor. Si poate ei ne vor da o explicatie. Pana atunci........

Ma bag si eu ca curca in lemne, si daca bat campii, scuze. Am si eu o parere......buna, proasta, este o parere...

Masurati pe viu, consumul, cu sonda conectata. Ideal ar fi sa ai si un osciloscop sa vezi forma de unda (putin impropriu zis, fiindca discutam de curent continuu), si cred ca vei vedea pe timp ff scurt un consum mai mare, (prbl ceva sub form de spike-uri). Probabil generate de cristalul (ma gandesc ca este piezo sistemul nu un oscilator chior cu un traductor ptr vibratii) ce trimite undele sonore in adancuri. Aici nu stiu cum lucreaza imi dau si eu cu parerea....

Dar apoi, daca ai o valoare efectiva (eficace) a curentului vei avea si o valoare efectiva a puterii consumate. Si vezi cam ce te intereseaza. Pe viu. Real. Eu asa zic, da poate .......o dau de gard.

gandescccc

De aceea desi din calcul iti ies ca si ai acumulator capabil sa functioneze 5 ore si de fapt el te va tine fara probleme 7....8....sau chiar 10. Asa pățeam si cu un sonar Lowrance Hook 5X. Consuma rezonabil, si un calup de doi acc (2x7,5 [Ah]) ma tineau 2zile si jumatate de pescuiala. Desi teoretic nu avea voie.

Ma uit acum la flasneta mea mai noua, (lowrance hds live) in specificatii, si valoarea efectiva = valoarea minima = 1.7 [A]. Iar valoarea maxima este de 2,4 [A] eu i-am pus acum un acc de 18 [Ah],
Dar o sa vad eu maine, si poate trag si ceva concluzii mai pertinente, fiindca maine il bag la apa. Prima dată.
Numai maine prima data, fiindca l-am mai luat de vreo 3 ori in barca, dar.....uitasem sonda, ori in masina, ori acasa...:):):). Mde......boșorog batrân, vorba Lupului pesimist :):):)

Ne auzim sa va spun observatiile si concluziile mele.

Parerea mea, la final. Incarca acumulatorul full (cu un curent cat mai mic dat de redresor, daca se poate), si baga scula in șpan. Este adevarat, ptr masurarea capacitatii ramase in acc sunt niste testere speciale si scumpe, dar macar iti faci o idee cam cat si cum te tine “bahteria”.
Altfel sa masori tensiunea la plecare in expeditie si apoi la final, dupa o zi de pescuit, este absolut irelevant . ( curba si relatia mat. capacitate acc, tensiune la borne nu este liniara -ideal asa ar fi, sau sa stii ecuatia ce defineste acea curba....da o iau din nou in vazduh.....:(:(:(). Bașca totul este influentat si de mediu (temperatura in special). Lucru dracu’ ce mai.

Dar.....sincer incerc si eu sa descretesc din aceste probleme. Si va dau de stire. Probleme care pe mine, sincer......nu ma preocupa mai deloc.....

Ca si exemplu, exact acum eram langa “ statiile de incarcare acc ptr pescuiala de maine :):):)

B65CDE72-C2DA-420F-99EB-2C1E0A345A5B.jpeg
 
Ultima editare:

Espasia

Somn
Da, frate. Branean, econom.......sa nu vază doctoroiu comentariul tau....caci......te-ai scos.......:):):)
Pun in garaj, blat de mahon......:):):)
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
mda, trebuie sa te vizitez curand, doar sa intram putin in criza si vine baiatul, asa......in vizita de curtoazie! zimbettt
 
Sus