Comparând vestul cu estul e o chestiune disproportionata.Gata s-au gasit vinovatii, in toate celelalte ape vest europene si nordice pot trai linistiti toti si sa prospere si sa ai partide bune, aici scoatem vinovate diverse specii?
De acord, ce argument mai puternic vrei că acest lac nu avea șalău?Si cam cine ar trebui sa mai faca studiile alea? Cu ce te ajuta hartia semnata de vreunu daca in dosul ei era alt interes? Specii invazive zici... e dreptul tau si al meu sa ne expunem parerea despre ei, dar cred ca intai ar trebui sa rezolvam deversarile ilegale, haznalele de se scurg acolo si in alte parti, tonele de deseuri, braconajul salbatic, imbecilii de cara tot acasa cand au o partida buna pana sa ajungem sa ne certam cu carasul, bibanul, salaul etc. Mai bine zic sa dam vina pe solunara, presiune atmosferica si cutremurul de 2 grade din Vrancea cand dai o gherla, sunt mai plauzibile pentru gandirea mea.
Cupa lrs e clean biban pe Bicaz, exista o rațiune pentru asta. Nu ai cum sa ai echilibru între specii pentru că rata de creștere a salaului e x ori bine fata de clean și păstrăv. Știucă exista de mult timp, e iluzorie și se prinde foarte rar, chiar și in plasele braconierilor, pentru că deși are multa papa, nu chiar e un lac de știucă, foarte adânc, nu sunt zone cu vegetație propice știucii. Șalăul coboară mult în coloana, adică exact unde e păstrăvul, știuca nu.... Scuze ca mã bag unde nu e oala mea, dar asa cum vãd si cunosc eu Bicazul, mi se pare un lac predestinat pentru şalãu si biban, la cât e de mare ar fi fost oricum imposibil sa nu aparã cândva in lac, populat sau pe cale naturalã. Nu e la altitudine atit de mare si nici nu e atit de rece incât sa fie doar de salmonide sau de clean. Pina sa ajunga salaul sa goleasca Bicazul, mai degrabã va apãrea (sau este deja) si ştiuca, se va inmultzi si va lua puterea si sa vezi atunci cum dispare incet-incet pastravul. Sau nu, cunosc multe exemple de ape pe care se ajunge de la sine la un echilibru intre specii, mai putzin specia Homo Sapiens...
Daca era studiu de impact răspunsul meu e desigur că nu am o problema. Nu rezultă din ce am scris?Dacă se făcea studiu și zicea că e ok pt șalău, mai ziceai ceva? Întrebare retorică desigur... nu știe nimeni impactul, chiar dacă se prinde puțin clean. Bibanul tot a fost introdus pe lac, vezi interviu la câștigător lrs de anul ăsta, crescut și el pe Bicaz, a scăzut populația de clean după introducere biban apoi iar și a revenit. Dar eu ca pescar și pun pariu ca 99% din pescarii de pe Bicaz prefer șalău decât clean, și sa prind și sa mănânc... deci unde e pierderea? Ca și asa ziceai de mult ca s-a înmulțit clean pe râuri unde era păstrăv, no, cine vrea sa prindă clean sa meargă pe curgător, sau sa insiste pe lac că prinde exemplare mari.
Biban am observat că nu prea am mai prins ca acum 3 4 ani dar când prind...e balamuc de peste 30 35 cm, teoria mea e că și-a schimbat locurile unde se hrănește.
Vezi atașament 45729
Știucă este pe Bicaz, am prins pe la kg acum vreo 2 ani, povești am auzit și de monștri.. până acum câteva zile când am văzut asta:
Vezi atașament 45730
Eu sunt ferm convins că toate speciile vor supraviețui, asa cum și lostrița a supraviețuit și se mai prinde ... cleanul va merge pe zone mai mâloase, păstrăv pe ape adânci mai jos de șalău... cine știe, deși dacă stau și ma gândesc niciodată nu am văzut pui de păstrăv in burtă de șalău.
Lacul este foarte mare și adânc, este loc pt "toată lumea".
Intrebare fara raspuns .Și ce se poate determina un urma acestor studii privind populația de răpitor?
Ma întreb care ar fi motivele/ rezultatele acestor studii care sa împiedice de exemplu introducerea salaului în lacul Bicaz?
Ok. Atunci pun altfel problema: Sa spunem ca intr-o Romanie ideala nimeni nu introduce si nu a introdus niciodata alte specii de pesti intr-o anume apa. Practic apa aia are sau nu are fauna piscicola cum a vrut mama natura. Credeti ca acolo nu va ajunge niciodata alte specie de peste decat cele prezente, fara interventia omului?
Daca da, in acest scenariu cine e de
Ok cum spui. Dar, nu putem lasa balta aia care o fi sa se descurce singura ? Fara sa ne gandim la interesul nostru "minuscul" si tototodata personal .. de a "prinde" ceva pesti ? De a captura ceva pesti ? De a elibera ceva pesti? Marea captura .. asta e tot ? Cu orice pret ? Mari iubitori de animale salbatice .. pentru mine .. e mai mult . Apropos de salaul de bicaz . Victime colaterale ar fi : mii de alevini bagati in carlig ca si momeala . Jumate morti / un sfert ratati . Rezultatul ? Un mare cacat. Pacat de lacul asta care se cheama bicaz . Pescari sau braconieri ? Toata lumea da la salau . In fel si chip. Parizerul saracului a devenit. E cam gretos. Inainte era platica, scobarul .. pastravul pentru profesori, cleanul pt experti .. acum e salaul pt toata marlanimea .. pacat de lacul care suporta presiunea pescarului actual .Ok. Atunci pun altfel problema: Sa spunem ca intr-o Romanie ideala nimeni nu introduce si nu a introdus niciodata alte specii de pesti intr-o anume apa. Practic apa aia are sau nu are fauna piscicola cum a vrut mama natura. Credeti ca acolo nu va ajunge niciodata alte specie de peste decat cele prezente, fara interventia omului?
Daca da, in acest scenariu cine e de vina?
Poateeeeeee...................!!!!!!!!!!!!Ok. Atunci pun altfel problema: Sa spunem ca intr-o Romanie ideala nimeni nu introduce si nu a introdus niciodata alte specii de pesti intr-o anume apa. Practic apa aia are sau nu are fauna piscicola cum a vrut mama natura. Credeti ca acolo nu va ajunge niciodata alte specie de peste decat cele prezente, fara interventia omului?
Daca da, in acest scenariu cine e de vina?