Ce am eliberat...

Claudiu

Administrator
Membru personal
Gata s-au gasit vinovatii, in toate celelalte ape vest europene si nordice pot trai linistiti toti si sa prospere si sa ai partide bune, aici scoatem vinovate diverse specii?

M

Mal

Guest
Gata s-au gasit vinovatii, in toate celelalte ape vest europene si nordice pot trai linistiti toti si sa prospere si sa ai partide bune, aici scoatem vinovate diverse specii?
Comparând vestul cu estul e o chestiune disproportionata.
Acolo să prinzi păstrăv la juma de metru nu e neobișnuit e banal.
Ce fac vesticii cu speciile invazive e treaba lor, după cum tot treaba lor e că au exterminat ursii de 100 de ani. Nu întotdeauna exemplul Vestului e cel bun.
Hai sa facem și noi din păduri pajiști și să ucidem carnivorele mari pentru agricultură.

Eu am crescut și îmbătrânit cu lacul asta pe malul lui, am dat și la pluta, și la spinning și la cam tot ce știu. Știu clar că nu am reușit să învăț pescuitul la scobar. Am dat niste gherle pe lacul asta, că nu ajunge rubrica dedicata.Știu clar că șalăul nu are vreun studiu de introducere a lui legal cu acte iar indivizii care păstoresc instituțiile statului știm ce fac, fac bani de vin alb și șalău.

In rest, cred că nu ai fost atent nu am înfierat specia am spus că diferiți particulari au introdus puiet. Din varii motive, unele le știu, altele nu, dar nu pot discuta ce știu pentru că le păstrez memoria...
Este opinia mea foarte personală și foarte aplicata practic.

Daca este vreun studiu de populare cu șalău pe Bicaz, aprobat de instituțiile abilitate, rog a mi se atrage atenția, pentru neștiință. Cât trăiesc voi învăța.

Claudiu

Administrator
Membru personal
Si cam cine ar trebui sa mai faca studiile alea? Cu ce te ajuta hartia semnata de vreunu daca in dosul ei era alt interes? Specii invazive zici... e dreptul tau si al meu sa ne expunem parerea despre ei, dar cred ca intai ar trebui sa rezolvam deversarile ilegale, haznalele de se scurg acolo si in alte parti, tonele de deseuri, braconajul salbatic, imbecilii de cara tot acasa cand au o partida buna pana sa ajungem sa ne certam cu carasul, bibanul, salaul etc. Mai bine zic sa dam vina pe solunara, presiune atmosferica si cutremurul de 2 grade din Vrancea cand dai o gherla, sunt mai plauzibile pentru gandirea mea.

M

Mal

Guest
Si cam cine ar trebui sa mai faca studiile alea? Cu ce te ajuta hartia semnata de vreunu daca in dosul ei era alt interes? Specii invazive zici... e dreptul tau si al meu sa ne expunem parerea despre ei, dar cred ca intai ar trebui sa rezolvam deversarile ilegale, haznalele de se scurg acolo si in alte parti, tonele de deseuri, braconajul salbatic, imbecilii de cara tot acasa cand au o partida buna pana sa ajungem sa ne certam cu carasul, bibanul, salaul etc. Mai bine zic sa dam vina pe solunara, presiune atmosferica si cutremurul de 2 grade din Vrancea cand dai o gherla, sunt mai plauzibile pentru gandirea mea.
De acord, ce argument mai puternic vrei că acest lac nu avea șalău?
Nu avea șalău, punct. Bicazul nu e Sărulești. Iar cei care trebuie să facă studiile alea, sunt cei care stau la buget pe banii noștri, ai privatilor. Ce produc ăștia?
Adica nici măcar aparenta de legalitate in Romania nu exista.
Am ajuns sa ne împăcăm cu asta și să avem noi furtuni de pixeli, când ambii avem dreptate. Trist
jos palaria

Claudiu

Administrator
Membru personal
Vezi tu, pe mine asta ma deranjeaza, ca trebuie sa platesc si sa ma ploconesc unor insistutii bugetare si sa cer aprobarile lor pentru a produce plus valoare, valoare care practic ii sustine pe ei. Vrei sa ne platesti salariile si sa contribui la buget? ... treci pe la noi sa vedem daca iti dam noi voie
Vrei sa ai firma si tot ce implica? 400k de cereri, declaratii, aprobari. Vrei sa aduci plus valoare in orice domeniu? Pai ce esti de capu tau? Treci pe la ghiseu cu dosarele, nu reusesti pentru ca ai uitat te miri ce hartie?... treci pe la sefu ca are el o solutie contra o suma modica. Faptul ca vreun maimutoi ar fi dat aprobarea sa se bage salau acolo este fix 0, ca doar nu mai ai vreo incredere in vreo instituie de stat, oricare ar fi ea.

Luigi

Somn
... Scuze ca mã bag unde nu e oala mea, dar asa cum vãd si cunosc eu Bicazul, mi se pare un lac predestinat pentru şalãu si biban, la cât e de mare ar fi fost oricum imposibil sa nu aparã cândva in lac, populat sau pe cale naturalã. Nu e la altitudine atit de mare si nici nu e atit de rece incât sa fie doar de salmonide sau de clean. Pina sa ajunga salaul sa goleasca Bicazul, mai degrabã va apãrea (sau este deja) si ştiuca, se va inmultzi si va lua puterea si sa vezi atunci cum dispare incet-incet pastravul. Sau nu, cunosc multe exemple de ape pe care se ajunge de la sine la un echilibru intre specii, mai putzin specia Homo Sapiens...

M

Mal

Guest
... Scuze ca mã bag unde nu e oala mea, dar asa cum vãd si cunosc eu Bicazul, mi se pare un lac predestinat pentru şalãu si biban, la cât e de mare ar fi fost oricum imposibil sa nu aparã cândva in lac, populat sau pe cale naturalã. Nu e la altitudine atit de mare si nici nu e atit de rece incât sa fie doar de salmonide sau de clean. Pina sa ajunga salaul sa goleasca Bicazul, mai degrabã va apãrea (sau este deja) si ştiuca, se va inmultzi si va lua puterea si sa vezi atunci cum dispare incet-incet pastravul. Sau nu, cunosc multe exemple de ape pe care se ajunge de la sine la un echilibru intre specii, mai putzin specia Homo Sapiens...
Cupa lrs e clean biban pe Bicaz, exista o rațiune pentru asta. Nu ai cum sa ai echilibru între specii pentru că rata de creștere a salaului e x ori bine fata de clean și păstrăv. Știucă exista de mult timp, e iluzorie și se prinde foarte rar, chiar și in plasele braconierilor, pentru că deși are multa papa, nu chiar e un lac de știucă, foarte adânc, nu sunt zone cu vegetație propice știucii. Șalăul coboară mult în coloana, adică exact unde e păstrăvul, știuca nu.
Cleanul nu a exterminat boisteanul pe nici un râu de munte pe care am dat eu, vorbesc de Apuseni și Orientali, cele două specii conviețuiesc foarte bine. Numai cleanul mare papa peștișor și broscuța, rar vezi vreunul la 20 cm la boistean.
Pe Bistrita de la Piatra încolo este știucă ( și lacurile limitrofe)dar iarăși trebuie sa fie bălți sau coturi moarte unde sta. Bistrița e un râu rece chiar daca curge mult in zona de podiș spre ses, de fapt anul trecut am prins mreana vânătă la vobler, parca am postat pe undeva. Mreana vânătă sta in apa ultra curata de pastrav. Șalăul nu avea cum să sară barajul de 120 m înălțime iar dinspre Dorne sa vina sau pe Bistrita Aurie, doar cu pluta bănuiesc.

adiwolf

Moderator
Membru personal
voi nu aveti pe ce va ciondani?!
plm, a fost sau nu a fost salau in Bicaz, a fost sau nu introdus legal, la momentul actual este fix-pix.
salaul exista si in opinia mea nu cred ca poat fi numita specia dominanta care sa extermine totul -
in vest, salaul, stiuca si pastravul coabiteaza pe acelasi lac / areal, la noi de ce nu este posibil?!
cred ca singura problema este faptul ca la noi se cara totul acasa, inclusiv amarata aia de albitura care ar trebui sa sustina ca hrana celelalte specii
ecosistemul in astfel de lacuri este dezechilibrat si doar mama natura (nu aia cu tate mari!!) poate sa il echilibreze in timp, dar asta numai daca nu intervine omul cu 'stiinta" lui si mai ales interesele lui economice.

Mal
Bradisorul este un lac situat la aceeasi altitudine cu Bicazul si au fost momente in care era full de pastrav, apoi a aparut cleanul si s-a inmultit excesiv, era imposibil sa nu prinzi clean la o partida de pescuit, apoi au aparut alte specii, biban, caras, am auzit ca ar fi si ceva crap!!
clean nu se mai prinde aproape deloc, pastravul este foarte rar, bibanul...........o piticanie atrofiata ce nu s-a dezvoltat deloc, salau.........nexam, iar albitura (obleti) cat cuprinde!!
personal mi-as dori sa avem salau in lacul ala si chiar as contribui la treaba asta

razvan cristescu
am prins salau pe Prisaca si sincer mi s-a parut fabulos acest lucru - nu salaul a mancat cleanul, nu el este devina pentru reducerea populatiei de clean

Dacă se făcea studiu și zicea că e ok pt șalău, mai ziceai ceva? Întrebare retorică desigur... nu știe nimeni impactul, chiar dacă se prinde puțin clean. Bibanul tot a fost introdus pe lac, vezi interviu la câștigător lrs de anul ăsta, crescut și el pe Bicaz, a scăzut populația de clean după introducere biban apoi iar și a revenit. Dar eu ca pescar și pun pariu ca 99% din pescarii de pe Bicaz prefer șalău decât clean, și sa prind și sa mănânc... deci unde e pierderea? Ca și asa ziceai de mult ca s-a înmulțit clean pe râuri unde era păstrăv, no, cine vrea sa prindă clean sa meargă pe curgător, sau sa insiste pe lac că prinde exemplare mari.
Biban am observat că nu prea am mai prins ca acum 3 4 ani dar când prind...e balamuc de peste 30 35 cm, teoria mea e că și-a schimbat locurile unde se hrănește.
20210910_182513.jpg

Știucă este pe Bicaz, am prins pe la kg acum vreo 2 ani, povești am auzit și de monștri.. până acum câteva zile când am văzut asta:

IMG-20210909-WA0011.jpg

Eu sunt ferm convins că toate speciile vor supraviețui, asa cum și lostrița a supraviețuit și se mai prinde ... cleanul va merge pe zone mai mâloase, păstrăv pe ape adânci mai jos de șalău... cine știe, deși dacă stau și ma gândesc niciodată nu am văzut pui de păstrăv in burtă de șalău.
Nu mai zic de albitura, este plin, am văzut bancuri imense de obleti și am și prins la taifun unii uriași
20210506_095131.jpg

Lacul este foarte mare și adânc, este loc pt "toată lumea".

Eu zic ca nu exista specie de peste care sa facă mai mult rău decât omul și aici nu ma refere doar la cei care baga totul în traista ci și la cei care indirect, prin poluare, deversari, braconierii cu plase, curent și cine știe câte metode mai există.

• Like
Reactions: Mal
Cred ca un vest popularile periodice (mai ales cu salmonide) fac sa existe astfel de ape care detin toate aceste specii de rapitori coexistand in "strânsă pretenie".De exemplu la noi erau pe vremuri acumularile montane populate periodic cu pastrav curcubeu si intr o partida puteai prinde si curcubei si indigeni (si fantanei) pe aceeasi apă. Timp de peste 20 ani nu am mai auzit de vreo populare cu pastrav pe acumulările importante ci doar zvonuri care s au dovedit false.

M

Mal

Guest
Dacă se făcea studiu și zicea că e ok pt șalău, mai ziceai ceva? Întrebare retorică desigur... nu știe nimeni impactul, chiar dacă se prinde puțin clean. Bibanul tot a fost introdus pe lac, vezi interviu la câștigător lrs de anul ăsta, crescut și el pe Bicaz, a scăzut populația de clean după introducere biban apoi iar și a revenit. Dar eu ca pescar și pun pariu ca 99% din pescarii de pe Bicaz prefer șalău decât clean, și sa prind și sa mănânc... deci unde e pierderea? Ca și asa ziceai de mult ca s-a înmulțit clean pe râuri unde era păstrăv, no, cine vrea sa prindă clean sa meargă pe curgător, sau sa insiste pe lac că prinde exemplare mari.
Biban am observat că nu prea am mai prins ca acum 3 4 ani dar când prind...e balamuc de peste 30 35 cm, teoria mea e că și-a schimbat locurile unde se hrănește.
Vezi atașament 45729

Știucă este pe Bicaz, am prins pe la kg acum vreo 2 ani, povești am auzit și de monștri.. până acum câteva zile când am văzut asta:

Vezi atașament 45730

Eu sunt ferm convins că toate speciile vor supraviețui, asa cum și lostrița a supraviețuit și se mai prinde ... cleanul va merge pe zone mai mâloase, păstrăv pe ape adânci mai jos de șalău... cine știe, deși dacă stau și ma gândesc niciodată nu am văzut pui de păstrăv in burtă de șalău.
Lacul este foarte mare și adânc, este loc pt "toată lumea".
Daca era studiu de impact răspunsul meu e desigur că nu am o problema. Nu rezultă din ce am scris?
Adică răspuns științific al celor mai deștepți ca noi, aici incluzandu-ma și pe mine.
Sunt constatările mele, pe care am ales sa vi le spun. Da, Bicazul nu a avut șalău.
Eu nu discut de preferințele tale vs ale mele in materie de pescuit sau ce peste preferi și/sau echipamente. După cum nu discut sau pun la îndoiala studii științifice. Că tu nu dai doi bani pe hârtia aia e fix problema ta, eu mă gândesc că a avut rațiuni științifice, de la premisa asta plec. Daca nu e așa e penal, fara discuții. A că trăim în România, ghinion.
După cum am spus zonele de peste de munte sa fie lăsate la aceste specii. Este natural.
Comparația pe care o faci cu păstrăv și clean n-are nicio treabă cu realitatea. Indigenul apoi fantanelul a fost introdus masiv și populat masiv de Ceaușescu și Romsilva cu populari constante și controale la sânge, perioada pe care eu am prins-o din fericire. Păstrăvul a pierdut bătălia cu cleanul pentru că este ușor de braconat, nu pentru că cleanul rupe păstrăvul, sa fim seriosi. Chiar și la undita unde rapacitatea lui e la granița unui instinct absolut. Acum nu exista controale, nu exista nimic exact ce spune adiwolf . Foarte corecta observația. Bun și științific cleanul e adaptabil, nu are nevoie de apa puternic oxigenata. Adică nu face nazuri, e ciprinida clar.
Daca bibanul are studiu de impact foarte bine, e exact ce spun mai sus, nu a afectat populația indigenă de peste. Fix asta am spus.
In rest, succes la cei care se duc la știucă pe Bicaz. Vânt din pupa le doresc. Pentru mine, Bicazul înseamnă bibani excepționali, păstrăv și clean cat o mai fi. Mult nu va avea, asta e cert, nu am auzit inca pescari sa meargă dedicat să pună clean in farfurie, da mai știi că și avatul e la moda mai nou. In Romania totul e posibil.

Pescuiesc pe bicaz de multi ani. Nu existau speciile salau, bass sau cega. Cega cica ar fi fost eliberata in lac ca si urmare a unui studiu efectuat. Bravos. Un caz cu plus. Probabil sa fi fost stiuca in lac de multi ani dar nefiind vegetatie sa nu prea ii convina. Dar salaul si bassul as fi preferat sa nu fie lansati in apa asa dupa cum o fi crezut unii/altii. Este o porcarie. Nici eu nu am incredere in institutiile statului. Dar, nici atat in niste neaveniti cointeresati. Cu siguranta pestele din lacul bicaz este extrem de afectat. Ceea ce nu e bine, iubitorilor de animale salbatice. Mentionez ca prind salai la spinning cu mare placere, dar nu cred ca e in regula. Vorba romaneasca : dupa noi, potopul.

AlexH

Moderator
Membru personal
Și ce se poate determina un urma acestor studii privind populația de răpitor?
Ma întreb care ar fi motivele/ rezultatele acestor studii care sa împiedice de exemplu introducerea salaului în lacul Bicaz?

davidg

Salau
Nu cred ca putem vorbi despre specii indigene in lacul de acumulare Bicaz. Din simplul motiv ca acum 70 ani acolo nici macar nu exista acest lac, era un rau. Populatia piscicola a raului initial era adaptata la cu totul alte conditii fata de cele prezente in momentul de fata. Noul mediu a format un mediu propice pentru noi specii, care intr-un fel sau altul au ajuns acolo. Salaul si bibanul exista acum acolo in primul rand pentru ca omul a creeat acel mediu propice lor. La fel si ciprinidele. Nu stiu daca are vreun sens sa incerci sa pastrezi lacul pentru speciile initial prezente acolo, pentru ca acele specii nu erau specii de lac, de la bun inceput. Cred ca in cazul de fata interventia asupra mediului a afectat populatia piscicola indigena, nu introducerea unor specii noi.

AlexH

Moderator
Membru personal
Ok. Atunci pun altfel problema: Sa spunem ca intr-o Romanie ideala nimeni nu introduce si nu a introdus niciodata alte specii de pesti intr-o anume apa. Practic apa aia are sau nu are fauna piscicola cum a vrut mama natura. Credeti ca acolo nu va ajunge niciodata alte specie de peste decat cele prezente, fara interventia omului?
Daca da, in acest scenariu cine e de vina?

Ok. Atunci pun altfel problema: Sa spunem ca intr-o Romanie ideala nimeni nu introduce si nu a introdus niciodata alte specii de pesti intr-o anume apa. Practic apa aia are sau nu are fauna piscicola cum a vrut mama natura. Credeti ca acolo nu va ajunge niciodata alte specie de peste decat cele prezente, fara interventia omului?
Daca da, in acest scenariu cine e de

Ok cum spui. Dar, nu putem lasa balta aia care o fi sa se descurce singura ? Fara sa ne gandim la interesul nostru "minuscul" si tototodata personal .. de a "prinde" ceva pesti ? De a captura ceva pesti ? De a elibera ceva pesti? Marea captura .. asta e tot ? Cu orice pret ? Mari iubitori de animale salbatice .. pentru mine .. e mai mult . Apropos de salaul de bicaz . Victime colaterale ar fi : mii de alevini bagati in carlig ca si momeala . Jumate morti / un sfert ratati . Rezultatul ? Un mare cacat. Pacat de lacul asta care se cheama bicaz . Pescari sau braconieri ? Toata lumea da la salau . In fel si chip. Parizerul saracului a devenit. E cam gretos. Inainte era platica, scobarul .. pastravul pentru profesori, cleanul pt experti .. acum e salaul pt toata marlanimea .. pacat de lacul care suporta presiunea pescarului actual .

Hades

Somn
Poateeeeeee...................!!!!!!!!!!!! gandescccc gandescccc gandescccc

AlexH

Moderator
Membru personal
Cristian11 , nu te supara pe mine. Nu spun ca sunt de acord cu popularile astea fara un minim de cunostinte si studii, dar incercam sa fiu "avocatul diavolului" si sa imi dau seamana care ar fi motivul pentru care de exemplu nu e bine sa introduci salau in lacul Bicaz. Repet asta a fost doar un exemplu de intrebare. Poate fi vorba de oricare alt lac/ rau si de oricare alta specia autohtona de peste.
Scot din ecuatie speciile alohtone.

Sus