Ce mulineta imi recomandati?

Felix

Oblete
Mi-am achizitionat recent o lanseta de 270 cm, Putere de aruncare: 12-40g, Actiune: Fast, Greutate: 154gr!
As vrea sa il echilibrez cu o MULINETA pentru fir textil Daiwa J-Braid Grand X8 Blue 0.13mm/8.5kg/135m!
Imi puteti recomanda o mulineta pana in 500 lei?

Va multumesc si o seara minunata
 

4motion

Biban
Vezi ca 4000 XG e cu raport de recuperare: 6.2/1 si 4000 FL are raportul de recuperare 5.3/1 daca nu pescuiesti numai la avat as merge pe varianta 2
 

octavio79

Black Bass
Poate explicați omului avantaje si dezavantaje la mulinetele cu recuperare 5 sau 6. Eu unul nu am observat diferențe notabile la ele, adică am folosit de amândouă vitezele la jiguit la șalău si nu numai.
 

Luigi

Somn
As fi si eu curios sa imi reamintesc teoria. Cica salaului ii place mai lent... Dar ce te faci atunci cand le place repede?
 

Wurger

Somn
Teoria era ceva cu rezolvarea constructiva a rotilor dintate. Cica alea cu raport mic sunt SI mai durabile.
Persobal consider ca alea sunt mai durabile cu o luna si recupereaza mai incet pentru cei care sunt pe pastile si nu pot da mai incet la manivela.
Acum mai e o prevedere ;) care zice ca astea cu raport mai mic pot dezvolta o forta de tractiune mai mare, chestie care mi se pare logica. Ca d.aia urcam pantele cu treapta mai mica...
 

Dori

Stiuca
Apoi, eu n-am pescuit prea mult la pesti d-ăștia, dintoși prea mult, dar, din cate am observat la clean, o mulineta prea rapida, gen 6...face ca voblerul sa lucreze mai rapid si, de multe ori, sa paraseasca prea curand zona dorita. Intr-un fel, un raport(?) de recuperare mai mare face ca firul sa fie recuperat mai repede. As merge insa mai in detaliu si m-as gandi si la ce tipuri de voblere/naluci as folosi, dar si la tipul de ape curent/calm..

Citeam un articol de la un pescar profesionist de bass din SUA, care spunea ca foloseste mulinete cu un raport mare de recuperare atunci cand foloseste jiguri...dar pe piata americana multe mulinete au un raport de recuperare mare.

La clean as merge pe un raport de recuperare de 5.. dar cred ca, pana la urma, trebuie sa te obișnuiești si cu mulineta si sa o corelezi cu restul echipamentului, ca sa pui in valoare cat mai mult tot ansamblul. Daca pescuiesti cu un vobler pe rau, te poti folosi de curentul apei ca sa-l lucrezi mai mult pe loc etc., dar, pana la urma, multe lucruri depind si de pescar; cleanului nu ii plac miscari foarte rapide si nici stopari prea mari, cel putin ce-i ce i-am prins eu.

As folosi o mulineta cu un raport de recuperare mai mare daca as pescui la distanta, cu naluci de suprafata, cu valuri si vant sau cu jiguri foarte usoare, la adancimi si distante mari, cand mi-as dori sa am contact cu firul cat mai repede.

Colegii de pe aici or avea mai multa experienta cu alte specii; eu am pescuit mai mult la clean, cu mulinete cu un raport de recuperare mai mic, tip 5.. acum folosesc una de 6, dar nu am prea avut timp sa o testez cu toate tipurile de voblere, de suprafata, agresive etc.

La o adica, poti oricand mulina mai usor/repede..

Fir intins!
 

octavio79

Black Bass
Chestia e ca pe casting am observat ca si la noi sunt colegi de preferă mulinete cu recuperare mare chiar si la jig însă pe spinning se caută mai mult cele cu recuperare mai lentă.
Deci lucrurile sunt foarte clare... se cumpara din fiecare câte una
 
Sus