Wurger

Somn
Am pățit ceva asemănător cu Varivas SeaBass de 0.13. A pocnit in lanseu datorită unei bucle pe vârf. Am mare încredere în firul ăsta și am zis că o fi fost ciupit. Dă un avat de 400g langă barcă, tensionez, poc, pleacă cu rippin rapp in bot.
Apoi mi-am adus aminte că am ținut lanseta in mașină pe căldurile celea. Am verificat și erau porțiuni unde îl rupeai cu mâna și porțiuni ok.
Poate fi o explicație.
 

Alex D.

Biban
Eu folosesc FG si palomar la agrafa. Dau cu YGK de 25lbs pe o mulineta si cu Sufix 131 gore de 16lbs pe alta. Ambele fire exceptionale, nu m-au tradat niciodata, nici nodurile. Am avut o singura data o rola de probleme cu un YGK de 16lbs care mi-a facut peruci multiple pe un TP, nu am reusit sa inteleg motivul, dar de atunci nu mai folosesc YGK de 16 si nici nu am mai avut probleme cu celelalte fire.
 

danone

Salau
Ideea e ca e rezistent la tracțiune statica așa cum zice producatorul, adică poți atârna de el greautatea specificata fără sa se rupă însă la sarcini dinamice ( ciocane) e varza se rupe la o sarcina de 1/3 din rezistența statica. Alta observatie interesantă e ca aspectul rupturii e altfel in cele doua situații de rupere. La ruptura de “ciocan” capătul arată de parca ar fi explodat
 
Eu la fire foarte subțiri (de la PE 0.6 (0.13 real) in jos ) folosesc doar X4. La grosimea aia nu se simte mare diferenta la frecarea cu inelele sau la lanseu dar se simte diferenta mare la soc. Plus ca sunt mult mai ieftine.
 

alinm

Stiuca
Dpmdv o explicatie e cea data de Wurger. Daca cumva nu e de nou cu problema de rupere.

Am avut de mai multe ori situatia ca un fir care nou era ok si dupa cateva partide se rupea aiurea. Mai ales cu PE-uri, chiar faceam comparatia odata ca cu power pro sau sufix matrix pro nu am patit. Folosesc FG cu palomar la agrafa si aleg inaintasul astfel incat sa se rupa la agrafa.

Un aspect e cum pastram si uscam tamburul dupa partida. In masina, in geanta uneori tamburul de schimb, husa peste mulineta ... Dpmdv tamburul trebuie lasat la aer. Am rezolvat problema cu un rastel pe care pun lansetele dupa pescuit, intr-o zona expusa la curenti de aer in casa.

Si mai e un aspect care nu e suficient testat dar cred ca merita mentionat: Ce manusa foloseam cand strangeam fg knot. Daca foloseam manusi de alea cauciucate, nu stiu de ce dar in momentul cand strangeam nodul imi pocnea textilul pe zona infasurata pe manusa. Cred ca are de a face cu fortarea firului in zona aia si apoi, in pescuit, uneori ceda in zona aia. Am schimbat manusa cu una simpla textila cu material mai gros si s-au redus incidentele de acest tip. Bineinteles in contextul in care trag destul de tare de nod si uneori uit ca e 0.8/1pe si trag prea tare.
 

Erikosu

Salau
Pt mine palomar la agrafa mi se pare prea puternic(când folosesc inaintas)
Risc sa se rupă din alta parte,prefer un alt nod !
 
Eu am renunțat la fg de și e cel mai bun, pentru ca îmi ia prea mult și in principal pescuiesc cu echipament light. De câțiva ani folosesc exclusiv nodul gt.
 

kejmeru^

Oblete
Uniknot din cauza ca il fac super rapid iar cand rup din agatatur se rupe de la nod, astfel nu irosec fir si nici nu stric locul de pescuit
 

Parley

Oblete
Am tot incercat nodul fg pe un fluorocarbon de 0.20 dar nu iese. Și nici nu cred că e așa bun pe fire mai subțiri. Tot timpul după fiecare fail dar și când ieșea bine, firul de fluorocarbon era .... smotocit că sa zic așa, era ciuruit. Până acum , la feeder, foloseam un nod conic. După failul la fg , vreo 3 zile , cam 30 de încercări , am ales nodul Alberto, sau lazy Alberto. Mi se pare cel mai ok nod pt leader. Și ușor de făcut, rezistent și cel mai important e că iese fin cât să-mi treacă fără să-l simt prin ultimul inel.
 
Sus