• Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Learn more.

Ciuperci

Dintre cei care mai practicati si pescuitul sportiv cu plimbari lungi in locuri virgine pe potetci neumblate sunteti si amatori de adunat ciuperci? Intreb pentru ca in ultima vreme tot mai multe am vazut prin paduri si unele nu le cunosc deloc asa ca v-as pune niste poze sa-mi spuneti care ma dau cu cracii la deal si care nu :p
 
Poza 1+2 imi pare a fi o urechiuşã mare, fara garantie fiindca-i poza. Nr.4 si 6 cu sigurantza te dau cu cracii in sus.
Eu sunt un culegator pasionat si relativ experimentat, dar si asa nu culeg decit ce cunosc la perfectie, adica vreo 10 feluri. Tzinând cont de valoarea lor culinara oricum merita culese per se doar citeva ciuperci, restul sunt de umplutura. Culmea e ca cele mai bune sunt si cele mai usor de identificat, umpluturile pot fi usor confundate cu cele periculoase. Oricum regula e doar una: Culege doar ce cunosti perfect si nu te lua dupã ce vezi prin atlase sau ce iti spune altcineva! Nu cunosti, nu pune mâna!
20170925_155150.jpg

Coprinus comatus, ii pun numele latin ca in românește nu-l stiu. Il gasesti citeodata in abundentza mai ales pe pajisti, gazon, margine de drum. E o ciuperca efemera, se desface si "ofileste" rapid si urât, se face neagra si practic se topeste intr-o mâzgã neagra ca cerneala (chiar se facea cerneala in evul mediu din ele). Asta ii alunga pe culegatori. In poza am citeva foarte tinere si fragede. Astea au fost revelatia toamnei trecute, culese cit mai fragede si prajite putzin in unt - de vis! Nu-i ciuperca, e o poezie! Nemtzii ii mai spun si "ciuperca-sparanghel"...
Repet, e experientza mea, nu o recomandare!
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
nu cunosc ciupercile si nu pot face recomandari dar sunt mare amator de mancaruri cu ciuperci sau conservate in otet (vezi ciupergi de fag)
in tinerete, mancam pe munte prajite pe piatra la foc de seara, udate cu tarie sau vin si descantate la zdranganit de chitara sub clar de luna - doamnee ce vremuri si ce repede s-au dus crybaby
alea de sus postate de rine seamana cu o pizza bine facuta zimbettt
 
Cea albă de copac ( cu aspect de peștera cu stalactite) din a 4-a poza pe care-am postat-o , e hericium coralloides și nu numai ca e comestibila ci e și foarte araomata ( are un gust dulceag și foarte plăcut ) . Sunt maimulte variante de hericium ( bears tooth, comb tooth ) care sunt comestibile . Pozele 3,5 și 6 sunt toate otrăvitoare însă despre cele din primele 2 poze și ultimele doua poze nu știu nimic după cum n-am reușit sa le identific încă nici pe acestea :

6E374437-C596-407E-AE18-E93773C53226.jpeg
83FE024D-9622-4CB9-9AD6-D7255EB32B99.jpeg
7ACB5F77-2453-47FC-85CF-6BDC9A829BED.jpeg
74439D3D-AD78-4885-A1B9-1BD7D8CE62D6.jpeg
1EDFD85C-2216-4EC3-BD2E-57DB6026C814.jpeg
 
Iexista carti pune mana pe una si atunci se rezolva treaba sau poti intreba pe pagini de FB dedicate la ei in tara,si la noi sunt, doar sa cauti si sa vrei.....
Mai suntem și amatori de hălăduit.
Dar tocmai că fiind vorba de amatori eu unul o să mă abțin sa-mi dau cu părerea despre niște poze cu potențial nasol.
In schimb o să pun ceva ce cred eu că arată fain.
De prin pădurile Covasnei.
Vezi atașament 14407 Vezi atașament 14408 Vezi atașament 14409
Popular ii mai spune si muscarita dar pentru unii este ciuperca magica a Craciunului :) http://ciupercomania.blogspot.com/2013/12/povestea-craciunului.html

Dar atenție mare, dacă sunteți o persoană rea sau cu secrete, entheogen-ul te va purta în propriul iad, însâ dacă sunteți o persoană bună, iubitoare ce trăiește pentru adevăr, entheogen-ul te va înălța în ceruri, în paradis. Când persoane cu dispoziție proastă au cosnumat această ciupercă, ei au avut în general doar experiențe slabe, chiar negative și invers, persoanele cu bună dispoziție, pozitive au avut doar de câstigat, exact ca și cu Moș Crăciun, cei buni primesc daruri și se bucură pe când celor ce au fost răi li se ia orice bucurie sau cadou.
 
Ca zicea rine de palaria sarpelui, luati de aici:
. Avem in niste foto mai sus, niste amanita muscaria. Ferice de cel ce o v-a culege. Amanita muscaria este renumită pentru proprietățile sale halucinogene, principalul său constitutiv psihoactiv fiind muscimolul. Această specie de ciuperci a fost folosită ca și intoxicant și enteogen ("care generează prezența divină"), de populațiile din Siberia, și are o semnificație religioasă pentru aceste culturi. Sunt multe speculații privind posibila utilizare a acestei ciuperci și în alte locuri decât în Siberia, dar aceste tradiții sunt prea puțin documentate. Bancherul american și etnomicologist amator R. Gordon Wasson a propus ipoteza că "buretele muștelor" a fost inspirația vechilor texte Rig Veda din India. Cand vorbim de amanita muscaria, spunem samanism, paranoia, tripuri fantasmagorice. Adica ceva de genul:
 
@kingosfeasts
Așa ceva am și pe aici și încă unele pe care nu le-am văzut in țara :
Primele doua poze = ciuperca din genul Cantharellus (presupun cibarius)- delicioase si practic inconfundabile. Au o aroma deosebita si sunt ciupercile mele favorite.
No. 3 = Amanita citrina - toxica si inconfundabila
No 4 = Hericium coraloides - comestibila (excelenta la muraturi !) si inconfundabila.
No 5. = nu prea se poate identifica .....prin urmate FOARTE TOXICA! (asta e regula la ciuperci). Posibil sa fie Amanita cesarea...... dar trebuie sa fii sigur 100%.
No 6 = Amanita muscaria - toxica, nu mortala (poate doar in cantitati mari) . Halucinogena. Are o rubedenia delicioasa -Amanita cesarea - cu care se poate confunda numai ca la cea comestibila carnea este galbena iar la muscarita este alb intens.
No7 si 8 - par sa fie Lactarius piperatus, daca secreta un lichid alb la rupere sau Russula delica daca nu secreta lichid la rupere. Cele din genul russula au caracteristic carnea foarte "casanta" ...cu experienta iti dai seama in momentul in cere le culegi.
Cea albă de copac ( cu aspect de peștera cu stalactite) din a 4-a poza pe care-am postat-o , e hericium coralloides și nu numai ca e comestibila ci e și foarte araomata ( are un gust dulceag și foarte plăcut ) . Sunt maimulte variante de hericium ( bears tooth, comb tooth ) care sunt comestibile . Pozele 3,5 și 6 sunt toate otrăvitoare însă despre cele din primele 2 poze și ultimele doua poze nu știu nimic după cum n-am reușit sa le identific încă nici pe acestea :
1,2 si 3 sunt tot ceva Lactarius iar 4 si 5 nu iti bate capul cu ele. :)
@ LUIGI
Coprinus comatus, ii pun numele latin ca in românește nu-l stiu. Il gasesti citeodata in abundentza mai ales pe pajisti, gazon, margine de drum. E o ciuperca efemera, se desface si "ofileste" rapid si urât, se face neagra si practic se topeste intr-o mâzgã neagra ca cerneala (chiar se facea cerneala in evul mediu din ele). Asta ii alunga pe culegatori. In poza am citeva foarte tinere si fragede. Astea au fost revelatia toamnei trecute, culese cit mai fragede si prajite putzin in unt - de vis! Nu-i ciuperca, e o poezie! Nemtzii ii mai spun si "ciuperca-sparanghel"...
Repet, e experientza mea, nu o recomandare!
Pe la noi le spune bureti popenchi la astia si sunt super la gust. De asemene si fratiorii lor Coprinus micaceus (popular - ciucioi) sunt tare buni. Numai ca se pare ca sunt incompatibili cu alcoolul. Nu se recomanda consumul de alcool asociat cu consumul de ciuperci din astea din genul Coprinus. Acu, eu nefiind consumator de alcool nu pot sa va zic.
 
Pe la noi le spune bureti popenchi la astia si sunt super la gust. De asemene si fratiorii lor Coprinus micaceus (popular - ciucioi) sunt tare buni. Numai ca se pare ca sunt incompatibili cu alcoolul. Nu se recomanda consumul de alcool asociat cu consumul de ciuperci din astea din genul Coprinus. Acu, eu nefiind consumator de alcool nu pot sa va zic.
Am de astia destui in gradina daca te intereseaza :) nu mai scap de ei,se fac unde au fost niste trunchiuri de par,numai cum arata nu i-as manca :)dar fiecare cu gusturile lui.
 
Intrebare- cele halucinogene se pot conserva prin uscare?gandescccc ( nu de alta ,dar ma bate un gand, ...asa..)zimbettt
Acum daca te iei dupa ce ai citit acolo se poate,eu spun sa incerci daca arde.:)

No 5. = nu prea se poate identifica .....prin urmate FOARTE TOXICA! (asta e regula la ciuperci). Posibil sa fie Amanita cesarea...... dar trebuie sa fii sigur 100%.
Este din aceasta familie https://ro.wikipedia.org/wiki/Russula mie imi plac "oitele" cele verzi,am gasit si anu asta si am facut pe plita dar au inceput sa fie amare si nu ne mai plac,rar mai gasesti una care cu sare sa fie dulceaga.
Am vazut vreo cateva acu ceva ani asta este ,am si o poza pe undeva.... https://ro.wikipedia.org/wiki/Vinețica_focului se confunda cel mai des cu "vinetile" dupa ploaie de aceea nu le mai culeg ca toate par la fel in ultima vreme :)

Din padurea de foioase raman la ce imi place cel mai mult,hribi si parizoli cand se mai fac,tot mai rar dau de ei.
 
Apropo de ce intreaba Orka, am primit odata de la cineva venit de departe, niste bomboane de ciocolata, facand semnul asta gales ;)
Uitandu-ma in poleiala nu m-au dat pe spate dar mi-am imaginat ca sunt ceva artizanal si in consecinta imi facea cu ochiu ca asa ceva n-am mai gustat.
Ulterior mi-a explicat (ba da fraier mai esti) ca e vorba de bombonele cu mescalina. Nici nu cerusem, nici nu eram nerabdator sa aflu.
Tot doamna mi-a explicat dup-aia ca e misto sa le iau impreuna cu sotia si sa ne bucuram de niste senzatii.....
Alea in poleiala galbena sunt cele mai slabe, alea portocalii mai tari si alea rosii.....o sa vezi tu.
Am luat una portocalie si.....n-am avut nicio senzatie....
Asa ca iara vine si zice - ba, da fraier mai esti ! Pai tu le-ai luat cu lumina stinsa ?!
Pai nu scria fă pă ambalaj nimic și tu esti laconica nevoie mare !
In fine, pe ulterioarele le-am luat de un revelion. Ba nenica, ras prostesc ca ala n-am mai trait in viata mea. Nici nu era nevoie de cine stie ce motiv.
Ce a fost minunat (pentru mine) a fost ca nu m-am resimtit in niciun fel dupa. Nici cu capu, nici cu basica, nici cu mațu.

Asa ca intrebarea.....e pertinenta.
P.S - fumatul ala nu ma atrage deloc cu toate ca as putea avea prescriptie medicala pentru asa ceva (Glaucom)
 
Iexista carti pune mana pe una si atunci se rezolva treaba sau poti intreba pe pagini de FB dedicate la ei in tara,si la noi sunt, doar sa cauti si sa vrei.....
Am pus mâna pe carte dar degeaba ca nu s-a lipit știința de palma :)

E68EBC0A-6C03-4788-9E10-63056074B56B.jpeg


Apoi , ma gândeam ca nu strica un topic despre ce mai e util prin pădure ca mai descoperă unii colegi și o alta latura a pescuitului sportiv , și mai putem primi și idei bune ( cum sa-ti crești singur materia prima de tocana acasă :p :) - apropo câte grade ? )

RaduG - sarumana jos palaria, o părere avizata de la cineva cu un ochi format e mai mult decât binevenita , măcar știi către ce pagina de carte sa te duci când o primesti .

@ all: aveți un top 5 ciuperci favorite ca sa știm și noi ce merita targhetat ?
 
Top personal :
Galbiorii ( cantharellus cibarius)
Basina calului ( langermania gigantea fff rara)
Bureciorii de roua (marasmius oreades)
Manatarca( boletus edulis)
Popenchii ( coprinus)
Mentiune de onoare o au zbarciogii (morchella deliciosa) cu smantana ...miam miam!!.
Ca observatie ciuoercile de cultura nu se compara cu cele salbatice la gust. Alea salbatice au parfumul lor...