Ciuperci

Okama

Somon
Azi am vazut multe, dar nu cunosc nici unele. In afara de ghebe. Asa ca a fost c&r:
20201108_140736.jpg
20201108_140713.jpg
20201108_140019.jpg
20201108_135940.jpg
20201108_135929.jpg
20201108_135755.jpg
20201108_135249.jpg
20201108_135134.jpg
20201108_134046.jpg
20201108_134036.jpg
 

Luigi

Somn
In poza nr.9 mai e una comestibilã, Russula nu stiu cum, pe restul nu le cunosc si nu le culeg. Probabil mai sunt si citeva şamanisme printre ele, poate le stie King... Da' mişto zona si pozele! Unde ai fost?
 

Okama

Somon
In poza nr.9 mai e una comestibilã, Russula nu stiu cum, pe restul nu le cunosc si nu le culeg. Probabil mai sunt si citeva şamanisme printre ele, poate le stie King... Da' mişto zona si pozele! Unde ai fost?
De aia imi era cel mai frica, asa mov :))
Pe langa Sighisoara sunt pozele. Merg pe acolo de multi ani si locurile sunt fantastice, mai ales prin salbaticie. Din pacate incep sa apara nelipsitele PET uri de bere si diverse gunoaie.
 

Atașamente

  • 4A1737C7-4C7A-498E-A05A-D5DBBADABECC.jpeg
    4A1737C7-4C7A-498E-A05A-D5DBBADABECC.jpeg
    185,3 KB · Vizualizări: 78
  • 6C0FEC0C-E3DB-4CCA-9D6F-1CB2A46011CC.jpeg
    6C0FEC0C-E3DB-4CCA-9D6F-1CB2A46011CC.jpeg
    178,5 KB · Vizualizări: 86

kingofbeasts

Rod Builder
Cea neagra cu puncte albe e o ciuperca rara considerata toxica si deci e de evitat . E vorba depre buretele ciocanitoarei sau Coprinus picacea . https://ro.wikipedia.org/wiki/Coprinopsis_picacea
https://www.first-nature.com/fungi/coprinopsis-picacea.php
E inrudit cu Coprinus comatus sau buretele de cerneala ori buretele cu peruca (aici ii zice shaggy mane ceea ce in tradurcere ar fi coama pletoasa sau coama zburlita) care este una dinciupercile comestibile care devine insa toxica in combinatie cu alcoolul (ca tot intreba cineva mai sus despre asta). Intrecut se folosea si la productia de cereneala.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Coprinus_comatus
Pe celelalte nu le cunosc nici eu din postarea respectiva nu le cunosc nici eu (cu exceptia ghebelor din poza a doua )
 

kingofbeasts

Rod Builder
In a doua poza din prima postare a lui Okama , cele care seamana cu Ganoderma cred ca sunt Daedaleopsis confragosa https://www.mushroomdiary.co.uk/2013/05/blushing-bracket-fungus/ . Fata de Ganodrma nu are pielea lucioasa si suprafata e oarecum valurita . Nu pot insa spune cu siguranta ca e Daedaleopsis confragosa fara sa vad si partea cealalta si fara sa vad daca se "inrozeste" (nu pot zice invineteste ca se face roz nu vanata) la atingere.
In poza 3, cea mare e copita calului iar cea mica maro n-o stiu, in poza 4 par sa fie "turkey tails " atacate de un mucegai sau alt miceliu, in poza 5 ghebe .
Pe viitor e bine sa intoarceti una din ciupercile dintr-un grum mai numeros cu burta in sus la poza iar poza sa fie cat mai clara altfel ca sansele de identificare sa fie mai mari. Daca ciuperca e izolata si nu parte din grup, pozele trebuie sa fie 3 la numar si anume fata, verso si profil.
Cea mov din poza nr. 9 e o Russula dar poza e insuficienta pentru a spune daca e comestibila sau nu fiindca sunt multe specii de rusula foarte asemanatoare intre ele. Daca e Russula rosea e comestibila dar daca e Russula Emetica (https://en.wikipedia.org/wiki/Russula_emetica)s-ar putea sa regreti tare mult. La cazuri de genul asta chiar si daca esti foarte sigur pe ce e dupa aspect fara un spor-print prealabil si alte teste de identificare n-o bagi in gurita . Asa ca Luigi , ti-as recomanda sa fi foarte atent si daca chiar o culegi pune-o in punguta separata si fa-i toate testele inainte de tigaie sau ceaun.
Va dau doar linKul de la cea comestibila pentru ca in jos paginii de acolo le gasiti si pe celelalte asemanatoare si va puteti documenta mai bine :
https://ro.wikipedia.org/wiki/Russula_rosea
 
Ultima editare:

adiwolf

Moderator
Membru personal
poate va ajuta
- https://ciupercar.ro/
- https://forum.softpedia.com/topic/1123556-ciuperci-comestibile/
- https://www.librariadelfin.ro/carte...RAynKUs80HwoIy6gtFqPHyvno3D6kyccaAvl6EALw_wcB
- https://www.gazetadeagricultura.info/cultivarea-ciupercilor/specii-de-ciuperci.html
si nu in ultimul rand,
- https://dspiasi.ro/intoxicatia-cu-ciuperci/
- https://www.romedic.ro/intoxicatia-cu-ciuperci

va rog, fiti foarte atenti la aceste ciuperci si la acest.............hobby
unul din angajatii mei si-a pierdut un frate si tatal dintr-o astfel de intoxicatie - oameni majori, tarani din tata in fiu, cunoscatori si agricultori!!
sfatul meu, lasati dracului ciupercile daca nu sunteti megaspecialisti in asa ceva !!
rezumati-va la ce stiti si cunoasteti mai bine, respectiv pescuitul, ca pentru asta sunteti aici pe acest forum
va inteleg pasiunea si incitarea, dar chiar nu isi are locul, rostul si legatura cu pestele si pescuitul.
nu doresc sa aud ca un membru al acestui forum a dat coltul din cauza unei ciuperci!!!
fiti atenti ce va doriti si ce mancati - de preferat un peste decat o ciuperca!!
 

kingofbeasts

Rod Builder
adiwolf sunt si nu prea de acord cu tine.
Adica, sunt foarte de acord la partea cu prodenta maxim si studiu intensiv inainte de a baga ceva in gurita, dar nu sunt de acord la partea cu legatura cu pestele si pescuitul . In plus nu poti fi megaspecialist daca nu incepi sa practici hobby-ul asta si sa acumulezi astfel experienta. S-a spus aici clar din capul locului si se repeta periodic, "nu manca daca nu esti 100% sigur pe ceea ce bagi in gura!" dar, ciupercaritul nu se rezuma numai la a manca fiindca, ciupercile au si alte intrebuintari decat gastronomia sau medicina si pot fi folosite de la vopsit, ascutit cutite si pana la rodbuilding si lurebuilding (cel mai apreciat bat construit de mine pana in prezent are la baza o ciuperca ;) . As putea spune ca hobby-ul asta e mai legat de pescuit decat multe altele iar topicul asta are valoare mult mai mare aici pe forum decat multe altele in care se bat campii cu gratie sau se etaleaza orgolii si atat. Poate fi doar parerea mea insa, si daca se considera ca topicul e in plus n-am nici o problema in a fi inchis sau chiar sters. Impresia mea a fost insa ca sunt destui colegi interesati de subiect si chiar si atunci cand am anuntat ca ma retrag de pe forum au fost colegi care m-au rugat sa mai postez macar aici si la peisaje (lucru pe care de altfel l-am si facut).
Chestia cu ciupercile e sa le intelegi bine, sa le studiezi foarte bine (in special textura, caracteristicile si proprietatile morfologice)si sa experimentezi fara riscuri.
Cand am deschis topicul, stiam vreo 4-5 specii in 3 ani de atunci incoace, pot sa identific 30 de specii cu zero marja de eroare, am vreo 15 pe care le verific cu cartea si le fac intreaga baterie de teste inainte de a le consuma (evident fara a le amesteca cu altceva) si am inca circa 10 specii pe care abia am inceput sa le studiez in teorie . Am invatat arbori, soluri si alte plante impreuna cu ele si per ansamblu experientele in natura au devenit mai placute. La toata chestia asta au contribuit si colegii de forum cu postarile lor dupa cum , imi place sa cred ca si eu ii inspir pe altii cu ale mele.
Lucrul cu ciupercile e la fel ca lucrul cu acizi, praf de pusca, gaze, combustibili sau alte chestii riscante: daca iti faci bine temele si lucrezi cu atentie riscurile aproape ca nu exista.
 

kingofbeasts

Rod Builder
Daca tot am pomenit mai sus de utilizarile ciupercilor las mai jos niste linkuri pentru cei care vor sa stie mai multe.

Incep cu ceva succint si sumar :
https://www.inverse.com/science/mushroom-burial-suits-and-vegan-leather-9-uses-for-mushrooms
Apoi ceva gen tratat cu mica "sinteza" in cuprins si apoi fiecare topic dezbatut pe larg
https://link.springer.com/article/10.1007/s13225-019-00430-9
o prezentare succinta video :
https://www.nationalgeographic.com/...ising-uses-building-material-medicines-fungi/

Din punctul meu de vedere exista asa de mult potential in lumea ciupercilor , incat e pacat sa fie irosit din frica . cred ca generatia care vine din urma ar trebui sa fie incurajata sa se apropie de ciuperci si lumea lor si nu speriata cu o frica inoculata artificial. Chiar si culinar vorbind, populatiile cu longevitatea cea mai mare au si o mare varietate de ciuperci salbatice in gastronomie (ma refer la Japonia, Italia , Elvetia) ceea ce , citind proprietatile curative ale multor ciuperci , incepi sa nu mai percepi ca fiind o simpla coincidenta.
 

Luigi

Somn
Mie de aia imi place atit de mult topicul acesta, fiindca se leaga perfect cu pescuitul pe care il practic eu - pe mal, multi kilometri prin naturã, ciupercile vin de la sine. Azi iar am explorat un lac enorm, am facut pe jos 25 km ca nimic. Daca nu aveam atita de umblat, as fi adunat un sac de ciuperci.
Si subscriu total principiului de a nu le culege decit pe cele cunoscute la perfectie! Nici o identificare de aici nu e suficientã pentru a fi sigur! Va zic eu de ce mor culegatori experimentati: tocmai ca au atita experientza incat se incumetã sa culeagã specii periculoase, acele specii care pot fi confundate uşor cu unele otrãvitoare.
 

edd

Somn
Și pentru ca tot era @edd curios de cum fac eu Reishi ( Ganoderma)
In momentul in care am citit mi-am dat seama ca se fac cat mai repede cu putinta si este bine sa ai un deshidrator,pana la urma o sa imi iau si eu unu profi pentru ultimi galbeni din padurea de brad ,hribi de stanca si rosiile cherry pe care le vad deja in borcan uscate cu ulei...

nj9fvuW.jpg


Cea neagra cu puncte albe e o ciuperca rara considerata toxica si deci e de evitat
Am vazut multe de-a lungul anilor chiar si la ultima iesire,nu mai pun poza,vezi ca in a doua poza nu sunt ghebe,in a cincea din prima postare sunt ghebe,in a doua poza nu se vede urma de inel pe picior la marimea aia,asa arata niste ghebe iesite pe pamant si care nu au legatura cu cioatele unde sunt ciorchine si le poti identifica mai usor,astea erau singurele vazute in aceea perioada cand trebuiau sa apara dar era plina padurea de altele,covor nu alta in anumite zone.

nxR51Gt.jpg

3Ogkl76.jpg


Si ca tot vine vb de Russula,cele mai scarboase ciuperci pentru ca sigur din cauza lor crapa cunoscatorii cand le iau in graba,astea sunt cele care te pot pacali cel mai usor si se confunda usor cu Emetica cat sunt tinere cum spuneam in trecut,dar se poate confunda mult mai usor Rosea cu Nobilis,care in cantitate mai mare sigur te pune cu burta la soare......am vazut anul asta gramezi de ciuperci aruncate pe marginea drumului si o gramada de necunoscatori....

Eu mi-am facut plinul cu "parizoli" Piciorul Caprioarei, am bagat la snitzele.....Am dat de o zona care nu a mai produs in trecut, in 15 min am strans o galeata de 25l numai unul si unul,adica tineri...

dtc0NfQ.jpg

eZzbK58.jpg

q2SntlH.jpg


Ps: sunt cursuri la 150ron pentru cine vrea sa invete :) https://incredibleromania.com/curs-de-ciuperci-salbatice-comestibile/
 
Sus