Cum abordam o partida de biban

Bre Silviu frumoase canalele alea, o fi bine să ai o căsuță cu gârla in curte ?
Cât despre comunicarea dintre bibani mai făcut curios..... să vedem păreri. Apropo eu nu i-aș mai elibera in acelasi loc si asa analizezi situația.
 

Okama

Somn
Zic ca e mai degraba ca la salau. Cand nu ii itereseaza o naluca de sa se ia la bataie pe ea.
Din grupul de bibani sunt 2-3 mai curiosi, care ataca primii, apoi pe ceilalti ii poti starni din miscare diferita sau schimbarea gumei.
 

Espasia

Somn
Copilu’ Silviu. Parerea mea.
Bibanii circula in haite. Circula. Dai de herghelie, scoti câtiva. Apoi pauza. Haita se plimbă. Si se intoarce apoi iara la locul faptei.
Eu asa zic.

Am patit-o in Delta. Venea bancul, zbang, zbang, câțiva bibani. Pleca banul, pauza 10 min....20 min. Venea bancul iara zbang, zbang.......s.a.m.d.

Eu asa zic.
 

Silviu

Somn
Asa este. Dar sunt locuri cu structuri : borduri, o teava care curge, copaci aplecati peste apa, de unde nu pleaca. Asa a fost azi situatia.
 
: daca eliberezi bibanul in acelasi loc prins, dupa 2-3 bibani credeti ca cei eliberati induc o stare de frica intre ceilalti
La biban nu știu cum e, dar la șalău citeam cu ceva timp în urmă că secretă feromoni în timpul drilului care îi avertizează pe ceilalți că ceva e putred. Și plantele fac aceleași lucru, o metodă rudimentară de comunicare, așa că e posibil și la biban.
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
daca eliberezi bibanul in acelasi loc prins, dupa 2-3 bibani credeti ca cei eliberati induc o stare de frica intre ceilalti? Pentru ca dupa 2 bibani eliberati tot am avut pauze de 10-15 minute.
garantez pentru treaba asta.
pescuiam sub baraj pe apa linistita, adancime 8m si prindeam destul de bine biban, doar ca dupa un timp, atacurile au inceput sa se rareasca desi conditiile ramasesera aceleasi - doar ca dadeam drumul la pestii prinsi.
aceeasi locatie, dar de data asta, tot ce prindeam bagam la juvelnic - atacurile au continuat atata timp cat am avut curent al apei, cat apa a curs.
eram in Delta pe un canal la lacul Rosu, scoteam biban dupa biban si numai din aia uitati de timp - aveam deja lectia invatata si bagam totul la juvelnic cu gandul ca la final de partida sa opresc totusi cativa sa ii prajesc seara la cort
prinsesem destul de multi si atarnau ceva in juvelnic dar la un moment dat am si agatat asa ca a fost nevoie sa ma mut putin cu barca - nu stiu ce dracu am facut si cum am facut ca m-am trezit ca nu mai prindeam bibani (chemasem si cumnatul sa ii arata ce "meserias" sunt, iar eu nu prindeam nimica Durereeee)
am dat vina pe faptul ca ma mutasem putin cu barca, desi revenisem pe acelasi loc, dar in loc sa prind unul dupa altul, abia reuseam sa scot cate unul si ala destul de mic si pricajit
am zis ca nu mai sunt acolo, dar am obsevat ca veneau gramada, totusi dupa bibanul prins, deci erau acolo si nu mancau.
cumnatul facea misto de mine ca habar nu am si atuncea sa ii demonstrez, am zis sa arata juvelnicul plin, dar..................abia mai erau cinci pesti in el, toata gramada de bibani evadase pe o gaurica din plasa juvelnicului (aveam si am juvelnic de plasa, nu folosesc din sarma)
concluzia mea a fost extrem de clara si categorica - daca vrei sa prinzi bibani in continuare pe un loc unde ai gasit bancul, nu elibera pestii decat la final, altfel vor da alarma si s-a cam dus dracu partida ta de vis
si inca ceva.
bibanul adora sa stea in curent, prefera intodeauna apele care au un curent destul de serios - nu cautati bibanul in apele sau zonele linistite
 

kingofbeasts

Rod Builder
Am probat și eu cu același rezultat. Și in țara și in Anglia . De asta , când pescuiam sub ecluza pe canal , făceam doi pași și eliberam in ea sau deasupra . Ii mai fentezi și dacă le dai o mică pauza sa se liniștească locul sau uneori dacă schimbi radical stilul ( de la jig la topwater de exemplu) . Mai e o chestie , uneori la gume cu miros și aspect natural ii prinzi și dacă eliberezi pe loc.
Aceeași treaba se întâmpla uneori și la șalău și la el ai din nou răspuns imediat ce schimbi guma sau dacă alternezi gume cu vobler .
 

SorinD

Oblete
Teoretic asa pare, daca eliberezi imediat bibanii prinsi, ceilalti se sperie. Dar, intr-un an, tot la Olt, am prins toata toamna, biban mare toata ziua, chiar daca ii eliberam imediat. Nici nu cadea twisterul bine in apa si altul ataca. Daca primul nu se intepa, venea altul. Toata ziua! In acelasi loc, anul urmator, bibanul tragea dis-de dimineata, maxim o ora, indiferent ca era luna octombrie, noiembrie sau decembrie, apoi disparea complet toata ziua. Am incercat si varianta sa-i opresc pana la sfarsitul partidei si degeaba. Tot o ora tragea, apoi disparea. Am schimbat twisterele, am trecut pe dropshot si tot nimic. DEci, cred ca sunt mai multe cauze, nu doar faptul ca pestii eliberati imediat sperie pe ceilalti.
 
  • Like
Reactions: edd

SorinD

Oblete
OK, invazie, dar de ce intr-un an este invazie, in alt an nu gasesti niciun biban, iar in alt an sa-i gasesti doar o ora dimineata? Acceasi balta legata de Olt, acelasi nivel, aceeasi obleti care se zbenguie la suprafata.
 
  • Like
Reactions: edd
daca eliberezi bibanul in acelasi loc prins, dupa 2-3 bibani credeti ca cei eliberati induc o stare de frica intre ceilalti? Pentru ca dupa 2 bibani eliberati tot am avut pauze de 10-15 minute.
Depinde cat de repede ii scoți din banc,dar de obicei cand dispar vreo 2-3 se cară ori devin susceptibili.mai depinde si apetitul care il au,am scos si 25/30 de bibani din același loc si eliberati la fel.
 
Ultima editare:

Silviu

Somn
Da Sebastian, tocmai de aia intrebam. Dar totusi cand am scos multi bibani din acelasi loc, se intampla pe un lac, intr-un golf deci aveau de inotat vreo 20-30 de metri inapoi la banc. Astazi erau la 2 metri de picioarele mele si eliberati tot acolo, probabil asta a fost problema dar pana am realizat, a fost tarziu
 
Când suprafața de apă era mica am avut și eu probleme,prindeam 2-3 si la revedere,la suprafață mare de apă am prins si câteva ore in continuu chiar daca-i eliberam pe toți. Când pleaca bancul deja îi alta chestie
 

adi

Salau
Inca o confirmare ca bibanii 'dau alarma' :), am testat de nenumarate ori pe Dambovita in locuri tipice care adapostesc mai multi...daca ii eliberai tot acolo dupa 2-3 nu mai prindeai, daca faceai efortul sa ii eliberezi 10 metri mai incolo ii dadeai afara pe toti.

Ma intriga ce ziceati mai sus de salau, kingofbeasts presupun ca te refereai la tzac ratat si sa schimbi guma daca vrei sa atace iar.
 

kingofbeasts

Rod Builder
Ma intriga ce ziceati mai sus de salau, kingofbeasts presupun ca te refereai la tzac ratat si sa schimbi guma daca vrei sa atace iar.
Nu , deși am pățit și asta . Ma refer la strap prins pe o guma , eliberat , liniște la guma aia. Pus alta guma , alt strap, din același loc, eliberat pauza și cu guma aia. In final 7 strapi din același loc ( cel puțin 5 din ei diferiți - doi cu malformație și restul mărimi diferite) prinși 5 la 5 gume diferite și 2 la doua voblere diferite in circa un ceas jumate fix din același loc.
A fost o seara in care am învățat cât intr-o mie de partide ca eram echipa de 3 și toți am pățit la fel.
 
Sus