Cum se tine corect rapitorul

Claudiu

Administrator
Membru personal
Astazi am gasit o explicatie pertinenta a unui domn Vasile Otel despre cum se tine corect stiuca. Multi dintre cei care practica catch and release o tin gresit, am vazut si eu asta in diferite emisiuni si concursui. Citez:

"De foarte multe ori văd imagini sau filmări (un exemplu elocvent este la emisiunea ”Răpitori fără reguli” de la Fishing & Hunting, patronată se pare de Mălin Mușatescu) cum nu trebuie să se contenționeze peștele capturat, prin introducerea degetelor sub operculi. Exemplarele capturate, mai ales din speciile știucă și șalău, au zbateri bruște și puternice, moment în care de cele mai multe ori se produc rupturi ale delicatului țesut branhial, cu hemoragii și moartea peștilor astfel manipulați, așa că în astfel de cazuri e inutil să ne batem cu pumnul în piept că am aplicat metoda ”catch & release”.. Trebuie să spun că branhia este cel mai vascularizat organ al peștilor, asemănător plămânului vertebratelor terestre și pe lângă rolul respirator, de a prelua oxigenul solvit și a elimina bioxidul de carbon, un rol deosebit de important îl are și în excreție, prin eliminarea amonacului rezultat din procesul metabolic. Toate acestea se fac pe la nivelul rețelei de capilare venoase și arteriale din structura lamelei branhiale (funcție similară cu cea a alveolei pulmonare), care comunică prin intermediul vaselor mai mari în tot organismul. Arhitectonica branhiei peștilor aduce cu cea a penelor de pasăre: ax principal sau rahis (arc branhial la pești), barbe (lame branhiale), barbule (lamele branhiale). Am facut stop cadru pe 4 imagini selectate din ”Răpitori fără reguli”, având speranța că prin montajul făcut, poate prea specializat în prezentarea structurii branhiei, să le dau un sfat bun colegilor undițari care eliberează peștii capturați. Și ar mai fi ceva de spus: dacă eliberarea peștilor se face la sfârșitul partidei, după ținerea mai multor ore în juvelnic, atunci indiscutabil, prin frecarea acestora de pereții juvelnicului se duce mucusul de pe porțiuni de tegument. Ori, aproape că nu există bazin acvatic fără sporii ciupercii ectoparazite Saprolegnia plus bacterii, care atâta așteaptă, să se grefeze pe zonele lipsite de protecția mucusului. Aceste boli (dermatomicoze, bacterioze musculo-tegumentare) au o evoluție mai îndelungată dar de cele mai multe ori, prin efectul endotoxinelor produse, generează moartea peștilor."

cum_se_tine_rapitorul.jpgO informatie utila pentru cei ce nu cunosteau
 

zamfi

Somn
Absolut corect! La fel de corect cum e faptul ca stiuca agatata de mandibula inferioara si atarnata de grip nu se simte ok! Zic ca e important sa-i punem mana sub burta cand o ridicam din apa si o expunem pentru poza.Asta pentru cei care folosesc gripul ,prind stiuci si vreau sa le elibereze!
 

zamfi

Somn
Eu nu prea folosesc gripul ,insa am inceput sa am oroare de ancore infipte in mana!De aceea mai pun si gripul (mai ales in barca) ca sa pot manevra pestele in momentul eliberarii din ancore. Tot mai mult folosesc minciogul ,in conditiile in care inainte de "evenimente" foloseam doar mana.
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
minciogul este sfant in toate situatiile si nu raneste pestele.
gripul.........desi detin asa ceva si il tot car dupa mine (nu stiu de ce pentru ca nu il folosesc), este un instrument facut sa il protejeze pe pescar mai mult decat pe pestele prins
 

Nasolu

Biban
Aproape toate stiucile mari le-am scos cu mana bagata pe"la ureche",una singura si cea mai mare a fost luata-n grip regulamentar,asta dupa ce-mi plecase 20 de metri pe frana de 3 ori de la mana,partenerul meu s-a linistit cel mai tare:"daca mi-o scapi te omor"erai singurele mele declaratii :)
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
Ce ai prins tu @Nasolu nu se numeste stiuca, se numeste crocodil. Poate iti faci curaj si o pui si pe aici sa ne creasca tensiunea.
 
S

SiGi Lures

Guest
Am tinut multe stiuci mari de branhii.Daca le tii degetul la baza branhiilor si le sustii cu cealalta mana de la mijloc ,pestele nu pateste nimic.Daca le scapi degetele printre lamelele branhiilor atunci este posibil sa le afecteze.Si asta pentru ca branhiile au mici spini care se agata in degete si cand vrei sa scoti degetele afara pe linga ca te zgarii zdravan,mai afectezi si pestele.Oricum ar fi ,sa tii o stiuca mare la poza nu-i usor.Si daca o tii fara grip, si fara sa ii bagi un deget la baza branhiilor,este posibil sa se zbata si arunci e mai rau pentru ca aterizeaza pe jos lovindu-se.
 
Sus