De ce fir (ultra/mega) subtire ?

kingofbeasts

Rod Builder
O postare de pe topicul cu fire mi-a adus in minte o dilema mai veche si anume " de ce fir ultrasubtire la biban?" . Care-i scopul/motivul pentru care sa dai cu fir megasubtire la biban si de ce n-ar merge firul de salau de exemplu , sau cel de stiuca? Pot sa inteleg ca grosimea firului sa fie conditionata de apa si de locul de pescuit, spre exemplu un fir subtire care sa taie mai bine apa pentru un pescuit la adancime mare ( >10m ) sau pe un curent puternic (chit ca acolo nu prea sta bibanul ) dar nu pot intelege de ce ar fi conditionata grosimea firului de o specie de peste (in cazul de fata biban). Carevasazica de ce n-ar merge si fir gros la biban atata vreme cat la capatul lui oricum ai leader de fluorcarbon ?
 

kingofbeasts

Rod Builder
Dpmdv singurul motiv pt care folosesti fir subtire la biban este din cauza momelilor usoare , daca ai un fir subtire le lansezi mult mai usor.
Pai da dar, pescuitul la biban e un pescuit din scurt, ai gasit bancul te ti de el si lansezi scurt si des ca sa ti cat mai mult naluca intre ei gandescccc
 

kingofbeasts

Rod Builder
Nu mereu .. de exemplu cand pescuiesti de pe mal.. cateodata pescuiesti la distanta.
Pai si merita sa cari cu tine pe mal o lanseta dedicata pentru bibani? Nu-i mai usor sa ai una mai universala decat 2-3 dedicate in pescuitul de pe mal? Caz in care se pune intrebarea, merita sa investesti intr-un fir, sau chiar intreg echipament dedicat, in conditiile in care nu-l pescuiesti decat cel mult ocazional? Majoritatea cunoscutilor mei care au echipament de biban , nici in barca nu si-l cara mai mult de 70% din timp. gandescccc
 

SorinD

Oblete
Asa este, bancul poate fi langa mal, iar dupa o perioada pleaca, se departeaza de mal. In plus, un pescuit dedicat la biban se face cu unelte mult mai fine decat cele de salau, deci si o lanseta mult mai fina. Nu cred ca este ok sa folosesti o lanseta fina pe varf (chiar blectorizata) si un fir disproportionat de gros.
 

kingofbeasts

Rod Builder
Nu cred ca este ok sa folosesti o lanseta fina pe varf (chiar blectorizata) si un fir disproportionat de gros.
Evident , de asta si intrebam mai sus daca merita sa cari pe mal lanseta dedicata de biban prin asta intelegand tot ansamblul respectiv , bat, mulineta, fir si as continua chiar cu agrafa mimi/micro.
 

SorinD

Oblete
Cand nu pescuiesti special la biban, poti da si cu echipamentul de Dunare. Dar cei carora le place pescuitul la biban, prefera un echipament light, deci si fir subtire.
 
King eu unde pescuiesc am perioade la pesti. De exemplu vara pana in septembrie dau la pastrav si la clean. In septembrie la biban, iar din octombrie doar la salau.
Pentru clean/biban/pastrav am acelasi combo: NFC fw T&P 4-8 lbs+ultegra ci4 c3000s. Normal la biban mi-ar trebui o lanseta de mebaring mai lunga unde pescuiesc dar mai bag o rotativa, o cicada de peste 5g si atunci imi e mai ok combo-ul actual. In conditiile astea jumate din pescuit il fac la puterea light si se justifica un fir subtire. De exemplu cu guma de 4cm si ceburaska de 3g nu imi place cum se comporta japonezu de 17lbs cu toate ca e dat 0.15mm.
 

kingofbeasts

Rod Builder
In conditiile astea jumate din pescuit il fac la puterea light si se justifica un fir subtire.
Asa da, e alta treaba , daca pescuitul in cea mai mare parte vizeaza speciile de talie mica, intr-adevar merita sa ai lanseta dedicata care, asa cum zicea si SorinD mai sus, iti aduce placerea drilului cu peste mic.
Dar, chiar si asa, nu in toate cazurile firul subtire e solutia universal valabila , dupa cum nu toate firele subtiri sunt la fel , unele fiind rezistente la abraziune, altele gandite pentru lansat la distanta, unlele floating, altele sinking, unele braid, altele FC sau mono , s.a.m.d.
 
Numai ca eu nu ma pesti aici ca sa dau dupa ei cu un anume tip de lanseta/fir/naluca. Eu am nevoie sa dau cu cicada,rotativa, vobler si microjig in aceeasi partida de 3-4 ore. Peste o luna voi pleca si eu intr-o tara unde pestii mor de batranete si se va schimba situatia.
 
Sus