Revenind la sonare cele cu sideview sunt de la 7" in sus si deci si banii pe masura..
Sunt si sonare cu display de 5" care au sidescan (de ex. Lowrance Elite 5Ti - TS, Humminbird Helix 5 SI GPS G2 2018)
Ca si curiozitate pe o adincime de 5m sa zicem ce suprafata "matura" (vede), ca am inteles ca ai un asemenea sonar
In primul rand vreau sa precizez ca e primul meu sonar si nici macar nu am apucat sa-l scot la apa... Detaliile pe care incerc sa le dau sunt concluzii proprii trase de mine dupa nenumarate ore (zile) petrecute studiind modul de functionare a sonarelor in general, dar si vizualizand clipuri care sunt mai mult decat instructive pe youtube.
Din specificatiile sondei TS, de la Lowrance, poti sa scanezi 182m total (92m pe fiecare parte) la 455kHz si 60m total (30m pe fiecare parte) la 800kHz. Si sonarul te lasa sa setezi scanarea pe distanta maxima. Dar asta nu inseamna ca imaginea va fi clara, adica se va vedea ceva, peste o anumita distanta, pt ca undele pleaca intr-un unghi si cu cat cad mai perpendicular cu atat e mai vizibil si clar obiectul. Practic ce e mai departe poate sa devina putin distorsionat.
Vezi in poza de ai sus, acele arcuri de cerc reprezinta undele de la sidescan, si dupa cum vezi nu scananeaza chiar la orizontala (as spune ca au un unghi de 160grade. Astfel ca adancimea apei influenteaza si in cazul sidescan suprafata citita si interpretata corect. Ca si idee am vazut in modul demo (care e defapt o inregistrare in bulca) ca la o adancime intre 9 si 12m poate sa citeasca pana la aprox 80m st si 80m dreapta.