Despre sonare folosite la pescuitul rapitorilor

Ce marca de sonar preferati?

• Humminbird

Votes: 25 28,7%
  • Lowrance

Votes: 42 48,3%
  • Garmin

Votes: 18 20,7%
  • Raymarine

Votes: 2 2,3%

• Total voters
    87

Claudiu

Administrator
Membru personal
Depinde unde il vezi la treaba, daca jos e doar namol si drept… nu ai ce vedea pe niciun sonar. Un sonar se probeaza in zona cu structura, copaci, pesti.

rapitorTM

Biban
Salutare.
Banuiesc ca ati apucat sa capatati ceva experienta cu acest sonar.
Dupa ca am prajit recent un elite 7 ti2, sunt interesat (din nou) de element 7hv.
Puteti face o comparatie intre element si ceva asemanator de la humminbird si lowrance, in aproximativ aceeasi gama de preț?
Ma intereseaza in special detaliile pe side imaging
Din lipsa de timp nu am acumulat experienta cu sonarul... aduna praful in garaj, am iesit cu el de 2 ori.
Nu pot face, din pacate, nici comparatii, deoarece este primul meu sonar.

Meserie

Biban
A folosit cineva lowrance 3d structure scan, merită achiziția?
Eu am achiziționat Lowrance hds live imaging 9”cu sonda active imaging 3 in 1,in ideea ca va apărea ( minciuna Lowrance) sonda structure scan 3D in noua varianta , fără hub. Cu sonda 3 in 1 m am obișnuit și la pasnic(pescuiesc la crap in sezon) Ii văd bine la adâncimi>3 m,iar la șalău caut doar structuri. Sonda 3 d ar fii super, ca as putea pune naluca in fata șalăului,deci concluzia dacă ai bani nu sta pe gânduri.Dacă montezi de fiecare data sonda când mergi la pescuit, cum fac eu,ai o corvoada in plus-asta ar fii după părerea mea singurul impediment.

De ceva vreme ma tot uit dupa un model de sonar de la GARMIN cu un raport pret calitate optim, cat mai avantajos si am gasit 3 modele pe 3 paliere de pret si calitate diferite.
M-ar ajuta cateva opinii de la cei care au utilizat pe apa in special cele doua modele : Reper (ECHOMAP UHD 92sv) si Upgrade (Garmin ECHOMAP UHD 92sv).

REPER . Modelul Garmin ECHOMAP UHD 92sv cu sonda GT56UHD-TM multumita sondei mai noi suporta si rezolutii inalte pe SIDE pana la 1000 – 1100 kHz la o putere de emisie de 500 W, fiind insa penalizat de rezolutia monitorului WGA de doar 400x800 pixeli , monitor tactil. Pret orientativ achizitie 5,000 RON (plus minus).

Downgrade . Garmin Striker Vivid 9sv un model mai accesibil ca pret si foarte aproape ca si capabilitati de modelul de mai sus (putere emisie, model sonda, rezolutie monitor) desi se diferentiaza prin rezolutia pe SIDE de doar 800 kHz si lipsa ecranului tactil. Pret orientativ achizitie 3,000 Ron (plus minus).

Upgrade. Garmin Gpsmap 923xsv tot cu un ecran tactil de 9 inch dar cu rezolutie superioara de 1280 x 720 pixeli cu aceeasi sonda care pe SIDE are 1200 kHz dar la o putere de emisie dubla de 1000 W , ceea ce se traduce intuiesc printr-o imagine redata mult superioara modelului ECHOMAP UHD 92sv. Pret orientativ achizitie 8,000 RON (plus minus).

Multam anticipat ! zimbettt

De ceva vreme ma tot uit dupa un model de sonar de la GARMIN cu un raport pret calitate optim, cat mai avantajos si am gasit 3 modele pe 3 paliere de pret si calitate diferite.
M-ar ajuta cateva opinii de la cei care au utilizat pe apa in special cele doua modele : Reper (ECHOMAP UHD 92sv) si Upgrade (Garmin ECHOMAP UHD 92sv).

REPER . Modelul Garmin ECHOMAP UHD 92sv cu sonda GT56UHD-TM multumita sondei mai noi suporta si rezolutii inalte pe SIDE pana la 1000 – 1100 kHz la o putere de emisie de 500 W, fiind insa penalizat de rezolutia monitorului WGA de doar 400x800 pixeli , monitor tactil. Pret orientativ achizitie 5,000 RON (plus minus).

Downgrade . Garmin Striker Vivid 9sv un model mai accesibil ca pret si foarte aproape ca si capabilitati de modelul de mai sus (putere emisie, model sonda, rezolutie monitor) desi se diferentiaza prin rezolutia pe SIDE de doar 800 kHz si lipsa ecranului tactil. Pret orientativ achizitie 3,000 Ron (plus minus).

Upgrade. Garmin Gpsmap 923xsv tot cu un ecran tactil de 9 inch dar cu rezolutie superioara de 1280 x 720 pixeli cu aceeasi sonda care pe SIDE are 1200 kHz dar la o putere de emisie dubla de 1000 W , ceea ce se traduce intuiesc printr-o imagine redata mult superioara modelului ECHOMAP UHD 92sv. Pret orientativ achizitie 8,000 RON (plus minus).

Multam anticipat ! zimbettt
La ce rezolutie are orice telefon de 700 de lei, rezolutia unui sonar de 1000 de euro e de toata jena. Chiar nu inteleg de ce majoritatea displayurilor in gama asta de oret au ramas la 800×480, cand tehnologia e disponibila de atata vreme...

Marian Popescu , chestia cu rezolutia tind sa cred ca e de fapt o strategie de marketing la mijloc. Producatorul vrea in fapt sa prinda "in plasa" atat pescarii cu buznarele pe jumatate goale sa zic asa cat si pe cei cu ele doldora, nu refuza nimic. Pentru acest motiv pe langa modelul top gen shaorma cu de toate (putere de emisie top, ecran cu rezolutie f buna etc), are la vanzare si modelul mai light, ca la telefoane Pro si Lite unde la Lite performantele sunt cu 30-40 % mai jos decat in cazul top-ului dar si pretul pe masura, la jumatate.
Si eu m-am pliat pe varianta Lite ca iarna e lunga si grea , si am luat un ECHOMAP UHD 92sv cu sonda GT54UHD-TM care e inca in cutie, neudat. Sper sa fie OK la salau.

AlexH

Moderator
Membru personal
Le-au trebuit o gramada de timp sa lanseze noua gama, care dupa mine nu aduce cine stie ce imbunatatiri:

• Like
Reactions: Edi

Claudiu

Administrator
Membru personal
Au scos mega… dupa atat de mult timp. Singura curiozitate este cum va vedea side image cu acel modul suplimentar

AlexH

Moderator
Membru personal
De fapt cred ca acel modul suplimentar a fost gandit mai mult pt sondele Active target 2. Ca in plus pt side imaging nu aduce decat functia de fish reveal, care pana acum era parca doar pe down.
Sincer, mă așteptam sa îmbunătățească mult mai mult sistemul de live, dar mie, personal, imi pare ca inca e mult in urma fata de Garmin la capitolul asta.

ambrooo

Salau
Din ce am citit eu fish reveal pe side imaging se poate obtine doar impreuna cu modulul S3100, care mai costa cel putin 900 Eur, lucru care mi se pare un pic deplasat. Adica scoti un produs nou dar ai nevoie de modul suplimentar, ca sa scoti ce e mai bun din sonda HD. Fabrica de bani pe spatele fraierilor (me included).

Claudiu

Administrator
Membru personal
Lowrance a fost si este in continuare in urma pe partea asta de inovatie. O data cu lansarea celor 2, sonar si active target 2, imi lasa senzatia ca iau urma Nokia. Active target este doar un patent cumparat de la Garmin, defapt pe partea de Live si Humminbird a facut cu siguranta acelasi lucru. Am spus si ma repet, este un sonar bun dar invechit, atat de invechit incat practic de ani buni nu au scos nimic concret. E tot mai aproape momentul cand Garmin va prelua stafeta pe tot ce inseamna sonare, e inevitabil, au capital, au research and development, au linii de productie serioase (garmin nu avut sau are probleme pe linia asta spre deosebire de ceilalti 2) . E o chestie de timp, iar in tehnologie se stie, ai pierdut startul, esti pa. Mai raman suporterii melancolici si influencerii. In schimb, ce a meritat cu adevarat au fost reducerile uriase la HDS Live din ultimele saptamani. Cu acel pret cu care se vindeau in SUA, meritau toti banii. Tinand cont de situatia actuala cu lipsuri pe lantul de productie si inovatie, volatilitatea si instabilitatea ce plutesc, viitorul apropiat suna slab si scump.

Espasia

Somn
Pare o lupta similara cu cea de pe piața Foto…..Canon vs Nikon vs Sony. Unde pe Sony l-as asocia cu Garmin. “Noul venit” rade tot. Parafrazand vechiul dicton franco-latino-vest german :):):)…..veni, vidi, vici (dar sa recunoastem, avea baza de cercetare de la Minolta-divizia Foto, restul fiind halit de Konica)

Dar nu cred ca o sa fie asa. Se vor echilibra lucrurile. Asta este parerea mea. Pana atunci……traiasca Lowrance HDS Live ( căci din ăla am eu….nananaroflmaooonananaroflmaooo).
……si Canon……amaaaazedbucuriemare

AlexH

Moderator
Membru personal
Mi-aș fi înlocuit și eu hds9 cu un 12 dar in Europa nu au fost reduse deloc
Ai putina rabdare, ca vor face si aici reduceri. Cand mi-am luat sonarul, am prins o campanie dinasta si l-am luat din Germania la pretul din magazin (care oricum era mai mic decat in Romania atunci) si in 5 zile am primit inapoi de la Lowrance vreo 200 sau 300 euro (nu-mi aduc aminte exact, sper sa nu vorbesc prostii).
Campanii dinastea au mai facut.
Ce vroiam sa zic e ca acum cativa ani sa iti iei un Lowrance era cel mai ok, din punct de vedere al raportului pret calitate/ functii. Acum acel raport e dat peste cap din cauza ca preturile au crescut mult dar functionalitatile au ramas in urma fata de competitie.

Cred că producătorii de bazează și pe obișnuința pescarilor cu un anumit mod de utilizare, după doar vrun an de lowrance elite 7ti am luat hummingbird helix de 9, deși diferența e enormă între ele, pt ca eram obișnuit cu touch screen am vândut helix și am rămas cu elite. Evident că atunci când a venit timpul să fac upgrade nici nu m am uitat la hummingbird sau altceva, greu sa ma obișnuiesc cu altceva după atâția ani de lowrance și presupun ca asa sunt majoritatea pescarilor.

ambrooo

Salau
Exact. Eu am avut humminbird prima data, dar nu mi-a plăcut butonatul la el. Cu lowrance m-am împăcat bine din prima. Știu ca e cel mai slab dintre cele 3 dar nu o sa-l schimb ca si marca. Ma bătea gândul sa încerc și Garmin care încă e la oferta - 1600 EUR varianta de 12, dar trebuie sa schimb prea multe prin barca

AlexH

Moderator
Membru personal
Eu am spus-o si atunci cand am luat Lowrance, ca motivul principal a fost touch screen-ul.
Bine, mie nici nu imi e greata cu nici una din cele 3 branduri, motivul principal fiind si faptul ca nu mai detin nici un sonar si nici nu prea mai merg la pescuit.
Dar, lasand gluma la o parte, daca esti ca mine, pasionat de ce inseamna folosirea la capacitate maxima a tehnologiei pe care o detii, atunci ideea principala din spatele oricarui sonar e sa-l studiezi si sa inveti sa-l utilizezi la maxim. Altfel si cel mai performant sonar poate fi ca o "ratusca" in mainile cui nu e dispus sa inteleaga cum funcționează.

Sus