Experimente

kingofbeasts

Rod Builder
Iarna-i lunga , plictiseala-i mare, ideile-s cu grămada :)
Prin urmare sa folosim deci timpul la modul util și , in loc de polemici sa facem experimente .
Cum de ceva ani tot cochetez cu turnatul gumelor și cum n-am văzut sa-mi fi pus careva ideile in practica , mi-am făcut curaj sa ma apuc de treaba .
Prima idee suna cam așa :
1. Se iau câteva voblere prinzatoare, câteva gume prinzatoare și câteva gume distruse .
2 . Se face matriță după voblere .
3. Se topesc gumele distruse de culoare potrivită și se toarnă in matriță .
4.Se iau cozi de la gume prinzacioase și se lipesc la gumele turnate
5. Se face proba de înot și ajustările de rigoare
6. Se așteaptă primăvara :p

Azi m-am oprit la pașii unu și doi . Care arată așa deocamdată
77A0DC76-10BE-4ACA-BBE2-0A49B2613FC8.jpeg
B7463DC9-C08E-4589-9715-AC5FA875CFFF.jpeg
 

kingofbeasts

Rod Builder
Azi ne oprim la pasul 2 și jumătate cu revenire la 2 :p și bifat 1 la experimente eșuate :(
După circa 12 zile de așteptare , in care nici măcar nu s-a întărit complet matrița, am constatat ca uleiul de Bucătărie și siliconul sanitar nu sunt materiale de făcut matrițe :
ADE792F5-980B-40DB-B312-D9F81C36951C.jpeg


Experimentul m-a învățat totuși câteva chestii așa ca in momentul in care voi folosi materiale adecvate voi putea sa evit totuși câteva greșeli făcute acum printre care și aceea de a supraaglomera o matriță. Cel puțin , acum am mai multe șanse sa încep cu un succes anul nou :)
 

RaduG

Biban
15459782310408050701292788863630.jpg


Pe telefon dupa ce am pus poza nu am mai putut sa postez langa ea. Asta e un silicon excelent de matrite. Nivelul de detaliu e foarte bun pentru voblere.
Ca bonus poti face si matrite pentru plumb. Nu tine o vesnicie dar cred ca vreo 50 plumbi poti turna
 

Wurger

Somn
N-am fost pe faza...
http://www.cartula.ro/forum/topic/6856-matritare-cu-cauciuc-siliconic/

Tentatia e sa incepi cu cleiul ala sanitar. Multi s-au ars asa. Bine, nu pierzi cine stie ce bani.
Pentru demulant se foloseste o vaselina. Atentie cauciucul siliconic se lipeste cel mai al dreaq pe alt cauciuc siliconic.
Ajuta foarte mult la detalii daca pui talc in matrita dupa ce s-a intarit si e gata sa primeasca rasina. Ala sparge mare parte din bulele rasinii. Daca mai dai si cu pumnu in masa, ies si mai multe bule.
E foarte important la cauciucul siliconic sa pui proportia de intaritor ca greutate si nu ca volum.
Caucioacele siliconice au niste specificatii de duritate si elasticitate care le face proprii pt anumite genuri de matrite / piese.
Pt voblere un silicon mai dur (mai putin elastic) e mai indicat pt ca o sa dureze mai mult matrita.
In rest geme netul (youtube) de chinezi care copiaza figurine si alte obiecte decorative.
 

kingofbeasts

Rod Builder
daca spuneai ce ai de gand, ma refer la materialele de mai sus, te scuteam de o "gherla"
Mulțumesc dar, a fost o Gherla calculata , un fel de antrenament dacă vrei obiectivul principal fiind in primul rind cel de a testa matrița in care am turnat și cât de bine se pretează materialul din care e făcută la asemenea sarcini și pot spune la la scara asta e un succes .
Wurger si RaduG jos palariajos palariajos palaria
 

Wurger

Somn
In domeniul asta, pe continentul ala, gasesti ce vrei, Carol.
Nu stiu/vad ce scrie mic pe spray, dar vezi ca unele sunt demulant pentru usurarea scoaterii piesei dupa turnare si altele (vaselina sau poate si spray) de dat cand faci matrita multi parti, cu plan de separare.
 

kingofbeasts

Rod Builder
In domeniul asta, pe continentul ala, gasesti ce vrei, Carol.
Nu stiu/vad ce scrie mic pe spray, dar vezi ca unele sunt demulant pentru usurarea scoaterii piesei dupa turnare si altele (vaselina sau poate si spray) de dat cand faci matrita multi parti, cu plan de separare.

In cazul asta e prima varianta , pentru ușurarea scoaterii piesei din matriță . E totuși unul mai special in sensul ca e special pentru rășini epoxi și nu conține Silicon ( după cum probabil sti deja Siliconul împiedica rășina sa se întărească). ;)
 

Wurger

Somn
Carol, nu mi s.a intamplat ce zici tu dar eu am lucrat cu rasini poliuretanice. Poate la epoxi asa o fi.
Anyway daca nu sunt forme foarte complexe ies usor si fara demulant.
Pentru usurinta eu tai matrita monobloc cand scot masterul din ea. Nu de tot, doar cat sa o casc usor mai apoi. Pe urma cand torn, am grija sa o potrivesc bine, sa nu faca bavura si prind matrita cu elastic sau cleme daca permite. Nu trebuie stransa pana se deformeaza, doar sa stea cuminte. Dar nici prea moale ca unele rasini au un mic factor de dilatare. Mai ales daca se invechesc, cele poliuretanice au pe langa reactia exoterma si o efervescenta. Se spumeaza. Ideal e sa iei rasina facuta de curand si sa o folosesti repede (cateva zile). Are viata de raft scurta.
Daca ai modele cu portiuni inguste unde rasina tinde sa nu intre datorita vascozitatii, ajuta sa pui in matrita inainte de a turna rasina, putin talc. Apoi scuturi matrita de cauciuc sa se duca peste tot si dupa aia elimini surplusul prin suflare. Talcul rupe meniscul bulelor de aer si previne golurile.
Ideal ar fi sa ai presiune sau vacuum. La presiune bulele se micsoreaza si devin neimportante. La vacuum, efectiv le scoate la suprafata.
Repet, toate masurile astea de siguranta sunt necesare cand torni forme mai complexe, cu apendici subtiri. Cum ar fi gulerele de mai jos.
15479316045035015523509255567856.jpg
 

kingofbeasts

Rod Builder
La poliuretanice e alta chestie la epoxi însă, orice contact cu ceva ce conține vagi urme de Silicon îți contaminează rășină și nu se mai întărește veac . In unele situații devine lăptoasă, uneori rămâne semigelifiata sau apare marbeling și rămâne lipicioasa la atingere. Din cauza asta in rodbuilding n-ai voie sa folosești seringi normale ( mai ales cele cu piston de cauciuc, mănuși chirurgicale , spray-URI sau demulanti carecomtin Silicon . Pe toate rasinile cu care am lucrat eu era avertisment special in sensul asta . Nu m-as fi apucat altfel Sa dau atâția bani pe un demulant dintr-asta când la juma de preț aveam o grămada de alte oferte. ;)
In alta ordine de idei , sarumana pentru detaliere , știam de chestia cu talcul ca ajuta, dar încă nimeni nu se obosise sa-mi zică “ the science behind it “ :) jos palaria
 

kingofbeasts

Rod Builder
A venit și momentul adevărului cu pașii 3 și 4 . Am tras repede câteva concluzii și ele suna cam așa :
1. Toată treaba e distractivă și de la idee pana pa prima guma turnată caruselul emoțiilor e cam același cu cel de la alegerea năluci + lanseu+ joc = marea captura.
2. Amestecul culorilor tre sa fie farmacie executat cu un cântar de bijutier
3 . Siliconul ars pe soba nu miroase bine deci musai microundele trebuie dezgropat din pivnita
4 O camera de vidare e” must have “altfel iasă un amestec de Silicon cu bule care pluteste și n-arată bine
5. Rezultatul e mai mult decât perfectibil dar, pentru prima tentativa ma declar mulțumit .

Câteva poze cu ce a ieșit și va las ( ca se umple cada și-i vremea pentru pasul 5 :p )

64728A55-53A8-4370-904F-AC7A55CD5295.jpeg
2F459ADD-6CF1-454A-85E1-E99711311B11.jpeg
30949368-8543-43A4-8C21-E7EBEBBF7992.jpeg
5B7A3785-037D-4A16-A1AD-54136F34D5FE.jpeg
461B04C0-BC9D-4436-BBE6-D49346CB050B.jpeg
 

kingofbeasts

Rod Builder
Camera de vid poti face usor dintr-o oala de aia de ciorba sub presiune atasand o pompa mecanica sau electrica de vacum la fluierul ala al ei,in privinta mirosului nu prea scapi de el nici cu microundele .
Nu de mirosul de silicon topit ziceam ci de mirosul de Silicon pârlit ( ars) . N-am mestecat la timp in el și s-a prins pe fundul cănii :p
Ideea cu oala am s-o pun in practica , mulțumesc încă odată . jos palaria
 

alexei

Oblete
Salutare,

Legat de camera de vidare, ar fi ideal sa ai posibilitatea sa poti vedea ce se intampla in interior cand aplici presiune negativa .
O placa de policarbonat suficient de groasa ( 15 - 20 mm ) folosita pe post de capac poate fi o solutie .

Sunt situatii cand e important sa vezi cum reactioneaza materialul in momentul in care aplici presiune (negativa). Un exemplu bun ar fi siliconul pentru matrite care, datorita vascozitatii sale, isi mareste volumul si daca nu opresti presiunea la timp o sa "dea pe afara" --> vezi pe la minutul 6 in clipul de mai jos :


Dpdv constructiv gasesti pe youtube multe variante, unele mai simple (ieftine), altele mai complexe (scumpe )...depinde de aplicatie . Mie unul imi place asta :


Felicitari pt. munca ta !

P.S. un termometru digital pt. monitorizarea in permanenta a temperaturii materialului incalzit te va ajuta !
 

kingofbeasts

Rod Builder
La matrița , pentru siliconul cu care lucrez eu și care gelifiaza in circa 45 de minute , am alta soluție și anume un mic aparat de masaj pe care-l pun lângă matrița și-mi scoate din ea bulele vibrând masa de Silicon.
11123805-70E2-421F-9E03-7124718801ED.jpeg


In plus n-am nevoie de fidelitate perfecta la forma ca nici in natura nu găsești 2 organisme identice însă, îmi trebuie camera de vidat la siliconul topit pe care-l torn in matrița ca sa elimin din bulele de aer și sa-i scad flotabilitatea.
Mulțumesc de ponturijos palaria mai ales ca ceva home made ma și interesa sa fac și , deocamdată încerc sa țin investiția la minimum posibil având in vedere ca o sa torn exclusiv pentru mine și n-am interes sa produc cantități industriale ( cel puțin nu in viitorul apropiat) .
In prima faza ma interesează sa experimentez unele forme și vibrații pe care nu le prea găsesc pe piața și, totodata , sa-mi reciclez singur gumele distruse .
In plan secund o sa încerc sa-mi clonez și câteva din modelele care nu se mai fac, mi-au dat rezultat in timp și la care stocurile se apropie de final ( cu avantajul ca acum le pot avea in culorile mele favorite ) ;)
 
Sus