Factori de poluare pe Sabar/Ciorogarla

yo3fhm

Biban
Buna ziua!
Am intalnit pe mai multe surse de pe internet, diverse opinii referitoare la poluarea raurilor Ciorogarla si Sabar. Cum ca din orasul Magurele (care are statie de epurare), s-ar deversa ape reziduale in Ciorogarla, iar de aici, ajung in Sabar. Alti pescari pe care i-am intalnit in teren, au spus ca in apropiere de Magurele, ar functiona (sau a functionat) o fabrica de conserve de peste (?!) si ca uneori, in zona respectiva, au scos din apa inclusiv capete de macrou si alte resturi procesate.

Concluziile generale ar fi ca Sabarul ar fi curat in amonte de Bragadiru si ca Ciorogarla ar fi practicabila in amonte de Magurele.

As vrea sa-i intreb pe cei care cunosc zonele respective, daca au informatii clare in acest sens.
De exemplu, unde ar fi amplasata statia de epurare de la Magurele ?! Eu am luat harta la bani marunti si nu prea am gasit o astfel de statie (desi in documentele edililor, existente pe Internet, am gasit inclusiv lista cu obiectivele finantate, printre care si statia de epurare a apelor de la Magurele!).

Daca exista colegi care detin astfel de informatii (concrete si probabile) ii rog sa posteze.

Cu multumiri,
Cezar
 

yo3fhm

Biban
?? Nimic, nici o parere? Subiectul n-a stat mult pe tapet, ce-i drept. Mi-e greu sa cred ca nimeni nu stie nimic!
 

Wurger

Somn
Cred ca sunt putini cei care abordeaza problema asa serios cum o faci tu.
Mai e posibil ca cei care stiu cate ceva sa intre mai rar pe forum.
Oricum, asa cum iti spuneam, cred ca problema noastra, a celor din Bucuresti, este ca avem prea multe ape aproape si ne pierdem concentrarea, aruncandu-ne cand pe una cand pe alta si neînvățând nimic temeinic despre vreun loc.
Am convingerea ca multe din locurile pe care le-am flendurit o data la 2 luni, au de fapt potential dar rezultatele nu apar in primele (si singurele) 2 ore si nici pe orice naluca sau prezentare.
Informatiile pe care le dai sunt foarte interesante si utile dar cred ca nu multi s-au gandit sa faca ce faci tu.
 

Okama

Somn
Cred ca sunt putini cei care abordeaza problema asa serios cum o faci tu.
Mai e posibil ca cei care stiu cate ceva sa intre mai rar pe forum.
Oricum, asa cum iti spuneam, cred ca problema noastra, a celor din Bucuresti, este ca avem prea multe ape aproape si ne pierdem concentrarea, aruncandu-ne cand pe una cand pe alta si neînvățând nimic temeinic despre vreun loc.
Am convingerea ca multe din locurile pe care le-am flendurit o data la 2 luni, au de fapt potential dar rezultatele nu apar in primele (si singurele) 2 ore si nici pe orice naluca sau prezentare.
Informatiile pe care le dai sunt foarte interesante si utile dar cred ca nu multi s-au gandit sa faca ce faci tu.
Sau vor sa pastreze linistea.
 

yo3fhm

Biban
Salutare Wurger & Okama !
Faptul ca pe mine ma preocupa calitatea apelor in care pescuiesc, cred ca e o problema care ar trebui sa existe in atentia fiecaruia, nu neaparat a pescarilor. "Sa pastreze linistea?" Pai, oare de ce ?
Haideti sa o luam in ordine ... in week-end-ul trecut am pescuit pe Sabarul de dupa Jilava. Unul dintre pesti a fost chiar frumos, vedeti poza de mai jos:OK. La aprox. 1Km de locul in care am pescuit, erau cativa pescari cu care am stat de vorba si care au pomenit de poluare, s.a.m.d. Chestie la care am ciulit urechea si am hotarat sa ma interesez unde este statia de epurare de la Magurele si daca Jilava are sau nu asa ceva. Ca urmare, am luat la bani marunti internetul si iata ce am gasit ...

Sursa: http://www.acilfov.ro/
"Update 22.05.2017
Apă Ilfov este noul Operator al serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare din localitățile JILAVA și MĂGURELE, județul Ilfov. În prezent, aria de operare a companiei noastre este formată din localitățile:
NORD: Mogoșoaia, Balotești, Ciolpani, Tunari.
EST: Pantelimon, Dobroești, Brănești, Cernica, Glina.
VEST: Bragadiru, Cornetu, Ciorogârla, Domnești, Jilava, Măgurele.
"
" Update 26.09.2016
S.C. APA-CANAL ILFOV S.A. anunță publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, în perioada 2014 - 2020“, propus a fi amplasat pe teritoriul județului Ilfov (localitățile Afumați, Bragadiru, Brănești, Balotești, Cernica, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Cornetu, Dobroești, Domnești, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Măgurele, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Periș, Petrăchioaia, Tunari) și Județul Călărași (localitatea Fundeni). "

Nota: Daca intereseaza pe cineva, iata la Consiliul Judetean Ilfov si
"Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata, din judetul Ilfov, in perioada 2014-2020"

Bun. Navigand cu ajutorul hartilor online (mai multe, nu doar Google), am descoperit o locatie pe care o sarisem in cursul cercetarilor anterioare. Street View a aratat ca este chiar "faimoasa" statie de epurare de la Magurele. Locatia exacta este la sud de orasul Magurele, la intersectia "strazilor" Raului cu Paraului . Coordonatele geografice exacte sunt : 44.340318, 26.038366 .
Iata frontispiciul vazut cu Street View:


Si dvs. puteti obtine aceasi imagine, desigur. Daca veti mari, veti observa ce scrie pe frontispiciul din fier, cu litere stilizate :))
Sa vedem acum locatia exacta pe harta:


Se observa ca raul Ciorogarla trece la 55m de statia de epurare. Si cam unde credeti ca se vor deversa apele epurate? Va las pe dvs. sa trageti concluzia. Eu am incercuit cu un oval rosu o zona pe care o banuiesc a acoperi exact conductele de deversare. Cand o sa fac o vizita pe acolo, ma voi lamuri mai bine ...

Am sunat la societatea S.C. Apa Canal Ilfov S.A. si am discutat cu consilierul lor juridic si cu un reprezentant de la serviciul tehnic. Astfel, am obtinut si confirmarea faptului ca statia de epurare este operata de ei. Am zis "operata", nu si realizata.
Pentru ca cine a construit-o, reprezinta o alta poveste...

Deocamdata, cam atat, domnilor. Urmeaza sa ma interesez daca Jilava are sau nu o statie de epurare functionala. Din ce am inteles de la un coleg de serviciu care locuieste acolo, exista una care se tot chinuie sa se nasca de vreo 5 ani... Mai multe amanunte, intr-un episod urmator.

Totusi, cleanul pe care l-am scos din Sabar, mult dupa Jilava (aval de Sintesti), arăta foarte vesel, chiar am simtit un drill mult diferit fata de ceea ce am scos pana acum. Si ceilalti pesti nu pareau deloc afectati. Culmea e ca stationaristii nu m-au crezut ca i-am scos la naluci artificiale - noroc ca am putut sa le demonstrez cu poze. Din pacate, privirile lor nu aratau a invidie colegiala ... dar asta nu m-a deranjat catusi de putin, hi hi hi...
 

Okama

Somn
Cam decolorat cleanul. Se mirau fiindca Sabarul nu mai tine clean mare demult. Asta e probabil record pt Sabar. :))
Nu iti recomand sa spui nimanui dintre localnicii stationaristi ca prinzi ceva. Din diverse motive.
Daca vedeai Neajlovul cum se deterioreaza de la an la an, ma intelegeai.
Doresc sa pastreze linistea era referitor la locurile de pescuit. Oricum, e bine sa nu mai specifici atat de in detaliu locurile in care mergi :)
 

yo3fhm

Biban
Cam decolorat cleanul.
Nu-l pot colora mai mult decat mama natura! Dar te-ai uitat la cerul de pe poza? A fost pe expunere auto, e cam plumburiu, desi era de un albastru foarte frumos. Daca as fi expus manual, era alta poveste. N-am prins multi cleni pana acum, dar daca ai o poza cu unul mai colorat, ca sa inteleg si eu la ce te referi mai exact, as aprecia. Si probabil ca n-as fi singurul !
Se mirau fiindca Sabarul nu mai tine clean mare demult. Asta e probabil record pt Sabar. :))
Ei bine, doar nu era sa postez toti pestii din ziua respectiva... cei mai multi i-am pozat la repezeala. Dar n-a fost cel mai mare ala! Vezi aici inca doi, luati ceva mai devreme fata de momentul respectiv si in alta parte, dar pe aceasi apa.
Ce zici, sunt mai colorati ? Poate nu, dar mai "imbracati", cu siguranta.Nu iti recomand sa spui nimanui dintre localnicii stationaristi ca prinzi ceva. Din diverse motive. Daca vedeai Neajlovul cum se deterioreaza de la an la an, ma intelegeai.
Te inteleg foarte bine si acum, fii convins. Stationaristii intepeniti in locul in care i-am parasit, habar n-au avut de unde am culesc eu clenii respectivi. Zona in care am fost e un soi de hatiș in care trebuie sa tai putin cu maceta ca sa intri. Aia erau fixati pe scaunele si sprijiniti de niste structuri colaterale. Si cu siguranta n-ar fi alergat dupa cleni, asa cum am facut eu.
Doresc sa pastreze linistea era referitor la locurile de pescuit. Oricum, e bine sa nu mai specifici atat de in detaliu locurile in care mergi :)
Hmmm... te rog sa analizezi cu atentie postarea mea anterioara. Unde am oferit "atat de in detaliu" informatii despre locurile in care am mers ?! Am specificat cu precizie doar pozitia statiei de epurare de la Magurele. In rest, vreau sa vad si eu pe cineva care va spune cu o certitudine de macar 80% de unde am scos eu clenii aia !
Daca vor nimeri locul cu probabilitatea de mai sus, promit ca le cumpar cadou o naluca pentru clean, la alegere. :)

Pentru Okama - uite cum arata cerul in aceasi zi, poza cu expunere manuala (asta, apropos de "decolorarea" cleanului):

Desigur, aici nu eram pe Sabar, ci in alta parte, mai devreme.
Clenii respectivi i-am saltat dupa amiaza, pana cand soarele a inceput sa plece usurel spre nani...

Aveti Dambovita la 2 statii de ratb. Ce nu as da seara cand ma plictisesc sa ies din casa, merg 15 minute si dau cateva maini dupa niste bibani
Salut Silviu!
Te inteleg si nu te pot contrazice. Dar Dambovita ofera in mare, doar biban. A, ca mai intra in mod exceptional si alte specii, da, dar rar (spinning). Stationaristii mai scot si alte specii, inclusiv somoteiul american (cel cu spini laterali). Si dai la biban, cat dai, dar parca vrei sa vezi si altceva. Lacul Morii ofera si el surprize, dar e superbraconat si trebuie sa mergi cu "meseriasii" vechi, care cunosc bine locurile, ca sa ai sanse sa scoti altceva decat biban (de exemplu, strapi).
Practica de inceput in spinning pe Dambovita mi-am facut-o, incepand cu septembrie. Dar te intalnesti si cu prea multa lume, peisajul urban nu e o muza prea buna... pentru ca-l vezi toata ziua.
De aia am ales sa fac excursii si sa iau la tocat apele din imprejurimi, tot ceea ce nu reprezinta balta privata.
 
Ultima editare de un moderator:

Okama

Somn
Nu-l pot colora mai mult decat mama natura! Dar te-ai uitat la cerul de pe poza? A fost pe expunere auto, e cam plumburiu, desi era de un albastru foarte frumos. Daca as fi expus manual, era alta poveste. N-am prins multi cleni pana acum, dar daca ai o poza cu unul mai colorat, ca sa inteleg si eu la ce te referi mai exact, as aprecia. Si probabil ca n-as fi singurul !

Ei bine, doar nu era sa postez toti pestii din ziua respectiva... cei mai multi i-am pozat la repezeala. Dar n-a fost cel mai mare ala! Vezi aici inca doi, luati ceva mai devreme fata de momentul respectiv si in alta parte, dar pe aceasi apa.
Ce zici, sunt mai colorati ? Poate nu, dar mai "imbracati", cu siguranta.
Te inteleg foarte bine si acum, fii convins. Stationaristii intepeniti in locul in care i-am parasit, habar n-au avut de unde am culesc eu clenii respectivi. Zona in care am fost e un soi de hatiș in care trebuie sa tai putin cu maceta ca sa intri. Aia erau fixati pe scaunele si sprijiniti de niste structuri colaterale. Si cu siguranta n-ar fi alergat dupa cleni, asa cum am facut eu.
Hmmm... te rog sa analizezi cu atentie postarea mea anterioara. Unde am oferit "atat de in detaliu" informatii despre locurile in care am mers ?! Am specificat cu precizie doar pozitia statiei de epurare de la Magurele. In rest, vreau sa vad si eu pe cineva care va spune cu o certitudine de macar 80% de unde am scos eu clenii aia !
Daca vor nimeri locul cu probabilitatea de mai sus, promit ca le cumpar cadou o naluca pentru clean, la alegere. :)

Pentru Okama - uite cum arata cerul in aceasi zi, poza cu expunere manuala (asta, apropos de "decolorarea" cleanului):

Desigur, aici nu eram pe Sabar, ci in alta parte, mai devreme.
Clenii respectivi i-am saltat dupa amiaza, pana cand soarele a inceput sa plece usurel spre nani...


Salut Silviu!
Te inteleg si nu te pot contrazice. Dar Dambovita ofera in mare, doar biban. A, ca mai intra in mod exceptional si alte specii, da, dar rar (spinning). Stationaristii mai scot si alte specii, inclusiv somoteiul american (cel cu spini laterali). Si dai la biban, cat dai, dar parca vrei sa vezi si altceva. Lacul Morii ofera si el surprize, dar e superbraconat si trebuie sa mergi cu "meseriasii" vechi, care cunosc bine locurile, ca sa ai sanse sa scoti altceva decat biban (de exemplu, strapi).
Practica de inceput in spinning pe Dambovita mi-am facut-o, incepand cu septembrie. Dar te intalnesti si cu prea multa lume, peisajul urban nu e o muza prea buna... pentru ca-l vezi toata ziua.
De aia am ales sa fac excursii si sa iau la tocat apele din imprejurimi, tot ceea ce nu reprezinta balta privata.
Curentul se propaga pe o distanta destul de mare...din pacate.
 

yo3fhm

Biban
Curentul se propaga pe o distanta destul de mare...din pacate.
Hmmm... E o exprimare relativa. Asta pentru ca discutam despre propagarea unui curent electric intr-un mediu cu rezistivitate variabila. Banuiesc ca braconierii folosesc una dintre formele de invertoare care produce la iesire fie tensiune in impulsuri, fie tensiune cu forma (relativ) sinusoidala (mai concret, curent alternativ). Altfel, folosind curent continuu, nu cred ca ar obtine vreun efect.
In aceasta situatie (folosirea AC), se pot face niste calcule care sa precizeze suficient de exact raza de actiune a unui astfel de dispozitiv, dar ele trebuiesc raportate la masa pestilor si la raspunsul organismului lor la curenti electrici de o anumita amplitudine.
Trebuie tinut cont de asemenea, de salinitatea apei. Cu cat e mai sarata, cu atat conduce mai bine dpdv electric.
Eu as risca sa banuiesc ca un dispozitiv folosit de "electricieni" nu ar functiona pe distante mai mari de 4-5m.

Referitor la partea cu sterilizarea, din pacate, nu am cercetat nimic. Dar il voi contacta pe dl. dr. biolog Petru Burian si il voi ruga sa isi exprime punctul de vedere!
 

Wurger

Somn
Procedura am vazut-o eu live.
Nu baga sarmele in apa. Are o crosa care la capat are ceva gen antena de bulgari si se lasa la vale cu barca.
Nici un efort.
Mai e un aspect - cei mai afectati sunt pestii mici, pe care oricum ei nu-i doresc.
Deci nu e vorba de 4-5 m loco.
Indiferent de tensiune si efecte, totul mi se pare barbar si nu le ofer nici o scuza.
 

yo3fhm

Biban
Salut! Eu nu am vazut live, dar am gasit alte resurse, fara sa ma scol din fotoliu :)
Asa e cum spui. Eu am vrut sa spun ca raza de actiune efectiva a dispozitivului nu poate fi mai mare de 4-5m, la tensiunea+curentul generat si tinand cont de rezistivitatea electrica a apei. Aaa, ca ei se plimba cu barca si recolteaza, asta e o alta poveste.
Si da, probabil ca puietul e foarte afectat.
Si din nou da, nici eu nu le gasesc nici un fel de scuza, desi daca arunci o privire in gradina la chinezi sau alti asiatici, aia n-au nici o greata.
Nici eu nu i-as ierta, fii linistit ! :)
 

Ciulae

Biban
Sabarul este curat, dar dupa ce se uneste cu Ciorogarla arunci de 2 ori si ai voblerul plin de "muci". In schimb tine peste mult si destul de imbracat. Pe raza Jilavei este o cascada, dupa ea respectivii "muci" se sparg si poti pescui cat de cat. Personal prefer Sabarul in amonte de Jilava.
Asa arata Sabarul dupa ce se uneste cu Ciorogarla.
26448


Asa arata inainte de confluenta
26449


Iar asta lasa in urma gratangii....
26450
 

adi

Salau
Oameni buni, faceti cate o sesizare incrucisata cu coordonate, poze si tot ce trebuie catre garda de mediu si primaria arondata pentru cazurile astea.
Stiu - nu ne mai facem bine, asta e natia etc. - insa macar le stricati somnul, or sa le priveasca mai intai cu nervi, apoi cu scepticism si in cele din urma vor intelege sa-si miste hoiturile si sa ia niste masuri, cat de mici, sa descurajeze manifestarile astea.
Curaj!
 

AlexH

Moderator
Membru personal
adi esti un optimist incurabil, dar e de bine pentru ca la fel ca pesimismul, si optimismul e contagios.
 
Sus