Fir bun pentru stiuca

J

jean3107

Guest
Ce fir obisnuiti sa folositi pentru stiuca? (firma, grosime)...

Wurger

Somn
Salut.
Cu toate ca nu pot sa ma consider profesor in domeniu, am dat mai mult la stiuca. Ce iti spun sunt deci concluzii la care am ajuns in timp.
Iti trebuie struna metalica. Aia de titan imi place cel mai mult. E subtire, foarte elastica si cu memorie aproape 0 deci in cursul unei partide lungi nu iti va afecta mersul nalucilor.
Am folosit de cateva ori, pe Neajlov unde nu ma asteptam decat la marlite, struna de florocarbon. O taie ca pe ata daca se zbate si e pacat si de naluca dar mai ales de pestele sacrificat.
Personal imi place sa folosesc textil pentru ca simt repede atacul si am timp sa intep. Data fiind elasticitatea scazuta poti intepa vartos falca osoasa a jupanei si la distante mai mari. Dar am pescuit mult timp cu fir mono mai gros de 24 si nu am avut probleme. Toate cu struna metalica.
Ar fi bine sa combini firul textil cu o lanseta cel putin medium fast, ca sa nu le smulgi bomboana din gura prea des (cum am facut eu de nenumarate ori).
Eu folosesc Avani Sea Bass (0.12) care mi se pare nesimtit de scump dar si nesimtit de sigur. Cand ma duc chitit pe nuferi, stuf si alte balarii, folosesc un Kastking sau Powerpro tot in zona aia de grosime. Nu am ajuns niciodata sa le solicit la maxim cu o caracalina de 80 cm si 5-6 kile ca sa vad cat rezista dar la scos din balarii rezista destul de bine.
Din cate am vazut, daca nu tragi de ea ca disperatu' si nu ridici undita in cer, reduci sansele de taiere si o poti obosi destul de usor.

D

Deleted member 13

Guest
Eu personal folosesc textil indiferent de actiunea batului.Nu zic ca e bine dar asa m-am obisnuit.La ora asta folosesc Daiwa Samurai Braid de 18lbs pe o mulineta si Power Pro de 10 sau 15 lbs pe cealalta.La stiuca nu consider ca firul subtire este un avantaj ,din contra...Un fir mai gros ,care trage apa , ajuta naluca sa pluteasca mai mult si ,zic eu ,e mai bine. Folosesc diverse strune -titan (Illex; Strike Pro) , wolfram /kevlar (Cormoran,Rapture,Energo) si Monopike de 0,45 si Fluoro Seaguar de 0,45 .Fara probleme. Foarta importanta la stiuca e calitatea agrafei! Altfel stiuca poate desface/indrepta in drill agrafa. E bine sa-ti adaptezi mana la comboul folosit daca nu vrei sa ai o zi plina de frustari ...
Ps: din pacate ,pentru mine mono este un capitol inchis!

Claudiu

Administrator
Membru personal
Si eu folosesc tot textil, daiwa samurai braid de 15 lbs mai ales pentru ca pescuiesc cu o lanseta de fibra de sticla de la Lamiglas si struna de titaniu de la Titanium, de departe cele mai bune pe care am pus mana pana acum, este foarte maleabila, rezistenta, iar agrafele sunt se calitate. O singura data am avut surpriza sa imi taie si asta pentru ca stiuca a atacat si a venit direct spre barca cu textilul in gura. Asa ca acum dau cu strune mai lungi

octavio79

Black Bass
Ca si colegul Zamfi si eu monofilamentul l-am exclus de la pescuitul la rapitori.
Si daca tot vorbim de textile pentru stiuca eu am folosit foarte mult spider ultracast alb de 0,17 si 0,14 cu care dau de mai bine de 3 ani si nu am fost capabil sa-l distrug. Am scos stiuci de 6 kg fara nici o emotie . Are o rezistenta foarte buna.
Alt fir care imi merge bine e PP de 0,19 parca.
Mai nou dau si cu sufix 832 de 0,18 si care pentru reactive merge, se lanseaza bine si pana acum nu mi-a dat surprize.
Am pescuit in trecut si inca il mai am pe mulinete berkley whiplast care multora nu le place ca tine multa apa si e gros pentru diametrele marcate dar cu naluci mai grele merge si el la stiuca pt ca este foarte rezistent. Acesta din urma am sa-l folosesc la spinning pe mare cand ajung in vacantze pe acolo.

G

George1985

Guest
In functie de conditiile de pescuit folosesc un mono sau un textil(mai gros decat cel pt salau). Ca textil as prefera un fir care se lanseaza usor gen daiwa samurai si care ma ajuta sa rup naluca mai repede din iarba.
In zone deschise numai mono. Textilul te mai "ajuta" sa scapi stiuci, mai ales in combinatie cu un bat rapid sau sa nu apuce sa inghita naluca.
Inca o chestie ar fi ca textilul te ajuta cand pescuiesti cu momeli de suprafata, ofera control mai bun.
Iar mono cu naluci reactive gen oscilanta sau rotativa este mult mai bun.
Deci un tambur cu mono si unul cu textil...
PS: Chiar a disparut Daiwa Samurai din "oferte"!!

fir-baracuda-aqua-crocodile-pike-0-25mm-12-0kg-150m.jpg

Ce parere aveti despre :
Fir Baracuda Aqua Crocodile Pike 0,25mm/12,0Kg/150m

Ultima editare de un moderator:

alinm

Stiuca
Folosesc cel mai des power pro 15LB pe baltile cu multa vegetatie. Pe apa mai mare, la jig, avani sea bass 1,2PE. Uneori mono 0,25.

Wurger

Somn
Staicu, gandeste-te ca faci tu un fir... Scri pe el ca se rupe usor si are elongatie mare si memorie !? Nu.
Nu cred ca e ok firul asta. Daca ai posibilitatea, trage un pic de el, fa-i nod.... Incearca-l.
Cu 10-15 lei gasesti fire mai bune. Stiu si eu.... Sufix, Capture... Oricum la un mono trebuie sa pui struna daca dai la dintoase.
Nu de alta da moare aia cu lingura in gat cine stie pe unde.
Ok, multe firme produc in China si vand apoi sub un brand renumit. Dar cred ca una e controlul calitatii la Baracuda si altul la Nemti, Americani sau chiar italieni.

Staicu, gandeste-te ca faci tu un fir... Scri pe el ca se rupe usor si are elongatie mare si memorie !? Nu.
Nu cred ca e ok firul asta. Daca ai posibilitatea, trage un pic de el, fa-i nod.... Incearca-l.
Cu 10-15 lei gasesti fire mai bune. Stiu si eu.... Sufix, Capture... Oricum la un mono trebuie sa pui struna daca dai la dintoase.
Nu de alta da moare aia cu lingura in gat cine stie pe unde.
Ok, multe firme produc in China si vand apoi sub un brand renumit. Dar cred ca una e controlul calitatii la Baracuda si altul la Nemti, Americani sau chiar italieni.
Iti poti da seama ca folosesc struna .. dar de firul asta am auzit la un magazin , nu l-am cumparat ca stiu ca e facut in China, in general ca monofilament folosesc :
Fir monofilament Trabucco Rapture CPT S-Force Spin HI-VIZ 0,25mm/6,67kg/150m
Stima !!!

G

George1985

Guest
Foloseste Trabucco/Rapture in continuare, fire foarte bune.
Eu folosesc 3 variante, cristalul(cam slab la bici) pt salau, hi-vis pt avat si ce-o mai fi si pike-ul(cameleon) tot pt orice.
Din pacate au scos gama Rapture de textile de pe piata..

S

sebi

Guest
Fir spyder 25 lb, dar ala original.
atentie sunt multe facaturi in tara. de trei ani il folosesc, inca scoate peste

A

Albert

Guest
vin cu o intrebare,Sufix matrix pro de 0.20 a folosit careva ?

zander22

Salau
vin cu o intrebare,Sufix matrix pro de 0.20 a folosit careva ?

Am folosit eu de 60 lb si diametru de 0,30 mm parca.Am pus ''sfoara'' asta pe un bat de somn pana-n 2 1/2 Oz.Nu am avut anul asta nici un peste si nici un atac pe batul asta.Firul asta pare mai rezistent la abraziune, eu am folosit exclusiv vreo 3 m de fluocarbon de 0,70 mm.Am dat doar cu naluci mari si foarte mari, rapala DT, rapala magnum 11-18 cm, jointed-uri de 13-18 cm rattlin-uri de 30-35 gr, Salmo Whitefish 13 cm, Predatek, ABT crankbaits, Strike Pro Supersonic etc.
Am cu firul asta vreo 8-10 partide, culoarea si-o pasteaza bine, inca nu s-a scamosat deloc.Rezistenta la tractiune OK, am indoit de cateva ori triplele de la voblere cu el.De cand am trecut pe artilerie grea la somn nu am pierdut nici un vobler cu setup-ul asta. bucuriemare
Somoteii de anul asta mi-au intrat pe un bat mai moale si pe un textil Tuffline XP de 20 lb cand cautam alte speciiBash
In concluzie e un fir bun cel putin pentru mine.Nici Performance Braid-ul nu m-a dezamagit, si acum mai am de 6 si 10 lbs naughty

A

Albert

Guest
ma bucur sa aud,mai ales dupa ce l-am cumparat,am ales varianta de 0.18,de culoare midnight green,tot pentru voblere,oscilante si rotative l-am ales..sper sa nu ma dezamageasca nici pe mine.ms de review.

M

manns

Guest
PP de 10 lb,pentru rezistenta sporita la abraziune a acestui fir .

Sus