La pescuit pe domeniul regal Savarsin

oldheinz

Biban
Va spun poveste asta mai mult de dragul ineditului, dar daca si voi ati avut experiente similare, sa u le tineti secrete. Prima intalnire pe care am avut-o cu domeniul regal s-a petrecut in 1978, cand era altul rege. Bunicul cuiva fusese maestrul gradinar al regelui, si surprinzator, a ramas asa si "dupa", de fapt pana la moarte, in 1988. Prin bunavointa si influenta lui am intrat, intr-o sambata dupamasa pe domeniu.Alei cu pietris de marmora rosie, copaci si plante de pe tot globul, cu placute cu numele latinesc si cel popular, o caleasca de pe la 1935 facuta la Viena, niste cai de poveste, sere cu fructe exotice, si undeva pe latura de est, lacul. Un lac de o frumusete ireala, cu o insula legata de tarm cu un pod de lemn arcuit. Pe insula se gasea un chiosc cu mobilier de nuiele, si , ce sa vezi, 5 lansete complet echipate, si pentru fix si pentru lingurit. Toate echipamentele erau DAM. Pentru ca nenea militian care pazea pe acolo a considerat ca pana suntem pe insula , nu suntem in alta parte, ne-a dat o ora de "liber", si s-a retras in castel."Si de-abia pleca batranul, ce mai vuiet...", ca ne-am si apucat sa pescuim cu tot ce era acolo.In apa clara ce provenea din paraul Troas, misunau niste torpile despre care nu puteam spune ca sut crapi sau cleni. Au fost si-si, aruncandu-se la orice pica in apa. Cleni si crapi atacand frenetic o rotativa babana, sau pur si simplu plumbul liniilor de fix.A fost un cosmar de vis, din pacate, dupa cum s-a dovedit, irepetabil. In 1994 am revenit pe lac. Foarte SF, un individ a revendicat si primit lacul , pe care l-a rearanjat si repopulat. Cativa ciortanasi si carasei zbatandu-se alaturi de epigonii clenilor din 78.Chioscul demolat, mobila aruncata. Am plecat dezamagit si pleostit. A fost ultima mea intalnire cu lacul. Acum regele e acasa, mais ou sont les neiges d'antan?
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
Frumoasa poveste imi si imaginez lacul ala de poveste cum arata. Iar cu retrocedatul... nervosrau
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
rege?!! socsigroaza
cine este asta?!!
ahhh, gata, mi-am adus aminte, este individul ala care prin conjunctura ironica a istoriei a ajuns mare sef peste romani si care habar nu a avut ce sa faca pentru poporul peste care era serif, dar care a stiut sa fuga cu nerusinare sa isi salveze pielea si odoarele, luand cu el si niscaiva "amintiri" consistente!!1
hai, mai lasati-ma cu regele si regalitatea sau casa regala a romaniei, nervosrau
Romania nu a avut deact un singur rege si acela a fost Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, sau pe numele complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen

in rest, batrane, esti un fericit al soartei, ai amintiri frumoasethumbsuuuup
 

fario

Biban
Acum am citit si ma simt dator sa mai adaug cateva lucruri.
Fara sa fiu regalist,chiar cred ca regalitatea este perimata.
Carol I a fost un imens rege. Si nu a fost singurul. Ferdinant a fost la fel de imens. Romania actuala ai datoreaza lui ,Reginei Maria,Bratianu,Maniu statul in care traim acum.
Si ca idee, Mihai a plecat cu f putin din tara. Vagoanele de bijuterii si tablouri cu care a plecat din tara, sunt doar opera dezinformarii comuniste.
A lucrat ca pilot si a facut o groaza de munci prost platite. Chiar era idiot sa aibe milioane si sa se angajeze ca mecanic si pilot de avioane,daca ar fi avut bani ?
Depinde ce istorie citim.
Nefiind regalist,ma gandesc insa unde am fi fost cu Mihai rege,in locul lui Iliescu presedinte.
 

fario

Biban
Nici o apa nu are doar ghibort.
Nu stim cu ce sa dam ca sa prindem si altceva.
Poate doar Cuza a iesit din neantul de ghiborti,care l au si mancat printr o monstroasa coalitie.

TRENUL CU TABLOURI ŞI AUR

„Nu se ştie exact cu ce bunuri a plecat din România. Declaraţiile variază, de la un tren plin cu valori până la patru automobile, 3.000 de dolari şi o decoraţie, şi de la bunuri în valoare de 500.000 de franci elveţieni până la 42 de tablouri, în funcţie de cei care le emit. Cu toate că s-au lansat diverse ipoteze conform cărora Regele Mihai ar fi plecat cu averi mari din ţară, relatările despre viaţa sa din exil dovedesc că acesta a trebuit să-şi câştige existenţa prin propria-i muncă şi nu a dus un trai luxos pe baza vreunei averi cu care ar fi părăsit România”, se arată în Historia.

In afara de Herodot,Homer si cativa istorici antici pe care nu i putem contrazice din lipsa de probe,toti ceilalti au scris istoria fiind macar un pic partinitori.
Nu ne ramane decat sa citim cat mai multe variante si s o luam pe cea mai plauzibila.Care nu intotdeauna e cea corecta.
Asta i ti spune un copil de doi istorici,care aveau discutii in contradictoriu,citind aceleasi carti.

Si am uitat . Nu a fugit.
A fost silit sa abdice. L au obligat sa abdice dupa ce au falsificat alegerile.
 
Ultima editare de un moderator:
I

ilie

Guest
Legatura este cetateanul Mihai.Cum poti sa ai pretentia sa fi rege al unui popor pe care in declaratiile tale(1991)tu il acuzi de genocid ? In link-ul de mai sus daca ai binevointa sa-l citesti tot, o sa descoperi alta fata a regalitatii si a tradarii.Scuza-ma ca nu-ti impartasesc parerilr despre fugarul Mihai,dar daca e sa am un respect profund pentru cineva,acela ar fi pentru cei care au ramas aici si au dus lupta cu comunistii in munti sau au pierit in inchisorile groazei.Nu au trait bine mersi in Elvetia.Ion Gavrila Ogaranu,pentru mine, e mai rege decat toata actuala casa regala la un loc.
 
Nu e chiar asa Ilie.
El a vorbit cu Churchil la Londra si i-a spus ca nu e nici o sansa. Daca ramanea si murea ce rezolva? Romania a castigat mai mult ca a ramas in viata. Stiu ca e logic sa rationalizam asa la rece dar....fiind rege avea si el acces la unele informatii. De exemplu era un plan al vesticilor care presupunea sa ii scoata pe sovietici din Europa.
Regele e rege chiar si in exil. Stiu ca e greu sa acceptam si unii se simt tradati, dar nu e chiar asa de simplu.
 

fario

Biban
Discutia era strict pe faptul ca nu a plecat cu trenurile de tablouri si aur si apoi sa se angajeze ca pilot, ca sa aibe din ce trai. Nici nu a fugit. Regimul comunist nu avea nevoie de rege,l au silit sa abdice si i au dat cateva zile sa paraseasca tara.
Acestea sunt faptele istorice.
Nu am incercat sa l apar.
A facut niste greseli impardonabile,care se reflecta si acum in viata tarii. Pb cea mai mare este lipsa oricarei reactii patriotice cand am cedat Basarabia, fara sa tragem un foc. Si nu e singura greseala,au fost multe.
 
Nu numai Basarabia am cedat, Iar cedare s-a făcut prin vot. Era prlament si consiliu al coroanei care au votat. Greșelile cele mai mari le-a făcut Antonescu, nu Mihai care era prea tânăr oricum. Dacă avea vreo 30 de ani...altfel stăteau treburile.
 

Wurger

Somn
Discutia asta nu prea are nici un rost aici.
Aflam ca au existat, exista si vor exista tabere (vreo 3-4) care sustin o anumita latura.
Problema nu a fost simpla niciodata si faptele si alegerile istorice nu sunt albe sau negre. Fiecare din parti are merite si a facut si greseli. Uneori greselile au fost facute alegand raul cel mai mic.
Cert esxte ca Romania va ramane sub influenta puterilor si chiar daca unii nu-si dau seama, vom urma traiectul pe care il deseneaza unii indiferent daca ne place sau nu.
Ce putem face noi astia care ne intalnim aici, este sa dam exemplu personal si sa incercam sa ne facem viata mai frumoasa in Romania, fara sa ne agatam de un trecut "glorios" sau de niste radacini infailibil nobile si sa privim viitorul mai pragmatic si cu adevarat patriotism.
Adica sa facem totul ca Romania sa fie mai frumoasa si sa mearga mai bine si sa nu ne fixam ca standard sa semanam cu nemtii, cu francezii sau cu americanii.

Ca nota de subsol, cand spuneti ca Regele ar fi trebuit sa..... Sau Antonescu ar fi trebuit sa....... Uitati-va de exemplu la Siria si la felul in care poate fi distrusa o tara. Noi am avut totusi noroc.
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
Wurger
excelent comentariu jos palaria
as mai avea de adaugat un mic amanunt - uitati-va cati ani avem ca natiune / tara si apoi comparati cu nemtii, francezii, englezii, etc.

Ce putem face noi astia care ne intalnim aici, este sa dam exemplu personal si sa incercam sa ne facem viata mai frumoasa in Romania, fara sa ne agatam de un trecut "glorios" sau de niste radacini infailibil nobile si sa privim viitorul mai pragmatic si cu adevarat patriotism.
Adica sa facem totul ca Romania sa fie mai frumoasa si sa mearga mai bine si sa nu ne fixam ca standard sa semanam cu nemtii, cu francezii sau cu americanii.

aplaudaplaudaplaud
 
Sus