Revin, asa cum am promis, cu deznodământul poveștii cu lansete făcută de Sava cu acțiunea greșită decât cea comandată. Discuția ii pe la paginile 103-106 pe acest topic. O poveste ciudata cu un final si mai ciudat. Deci, inițial am comandat o lansată pe acest blanc Phenix USB-800HC-B, 15-50lb, moderat-fast, 2-8oz. La mine a ajuns una fast. Sava si-a cerut scuze si a spus ca o sa comande blancul corect. Ma suna in urma cu circa o luna jumate si imi spune ca a ajuns blancul dar ca el nu o sa imi faca lanseta pe el ca nu vrea sa isi bata joc. Zice ca ii mult mult mai greu si facut foarte ciudat si ca o sa iasa o laneta foarte greu de pescuit si neplacut. Ca cea pe blancul trimis prima data ii parfum pe langa asta. Imi propune sa astept ca va comanda blancul de la North Fork pe care l-am vrut eu prima data. Adica asta

https://www.rodhouse.fr/en/blanks-de-7-6-et-plus/5293-swb-808-1-im-3290000008381.html

Acum aproximativ 2 saptamani ma suna ca a sosit blancul si ca face lanseta de urgenta si o trimite dar ca lui tot prima lanseta i se pare ca ii ce vreau. Ma intreaba daca poate sa puna o mândrina mata ca asta arata bine. Ii zic ca poate. In zilele urmatoare discuției cu el imi fată mintea un pui da nu zic nimic încă. Ma suna saptamana trecuta ca ii gata lanseta și ca o trimite iar eu ii spun sa o trimita cu ramburs ca o plătesc și pe asta si cea care imi place o tin iar cea care nu ii ok o dau cadou fratelui meu. Primesc un email alaltăieri și imi spune ca a trimis lanseta și imi spune pretul care ii mult mai mic decât la prima lanseta și ca manoperă ii din partea casei. Azi ajunge lanseta și eu am un șoc. Lanseta ii foarte usoara pentru puterea și plaja ei de aruncare. Are un varf foarte fin și subțire. Ii foarte senzitiv și în special ii atâta de țeapănă ca nici cel mai al dracului extra fast nu ii asa. Am rămas masca. Mult mai teapana si rigida decat prima care ii fast dar si mult mai supla. Zici ca ii de jig de salau. Una peste alta ii superba dar nu ii ce scrie pe ea. Sincer, acuma nu stiu daca o sa ma despart de careva din ele la cat is de diferite. Trebuie să le scot pe apa pe amândouă și să și prindă peste dar cred ca oricum le tin amândouă.Nu imi pare rau ca le-am luat pe amândouă. Oricum ii ultima investitie in pescuit pentru multa vreme. Ma roade de ceva vreme o alta pasiune mai veche nematerializata si acolo trebuie multi bani. 20190718_194835.jpg20190718_194544.jpg20190718_194558.jpg20190718_194617.jpg20190718_194630.jpg
 

Atașamente

dan_bau

Oblete
wdec252002.....eu nu sunt sigur că tu ai știut ce vrei și la ce sa te aștepți să primești.
Nu cred sincer că un rodbilder cu experiență că Sava nu ți a zis ce și cum de lanseta și ți ar fii dat un sfat rău.
Poate tu te așteptai la altceva și aici mă bazez pe faptul că afirmi că un bat rigid este x fast ceea ce nu e tot timpul adevărat.
Dacă o lanseta e moderat fast nu înseamnă că e bleaga, poate fii la fel de rigidă că un fast....totul depinde de modulația corbonului.
De aceea sfaturile unui om prin mâinile căruia au trecut păduri de balnkuri vor fii mai avizate decat info găsite pe net sau a unora dintre noi care au ales câteva blankuri de pe net și nu sunt ce vrem.
Este părerea mea pentru că am trecut prin astea și acum aleg mult mai cu grijă și mă documentez mult mai mult când fac ceva custom
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
Asta dovedeste cat de diferiti suntem si mai ales cat de subiectivi sunt pescarii. Perceptiile asupra unei lansete pot varia de la slaba la exceptionala. De aceea ori pui mana pe lanseta ori te lasi in mainile altuia, fara alte pretentii ulterioare.
 
Nici Sava nu puse-se mana pe nici unul din blănuri înainte. El imi recomandarea Phenixul mod-fast și când a ajuns la el a zis că ii o mizerie. Nu poate nici el sa stie ce și cum ii un blanc pe care nu a pus mâna niciodată. Sigur ca eu stiu ce vroiam dar nu aveam de unde sa stiu care blanc ii ok. Nu ai unde vedea asa ceva. Pentru Sava tot respectul pentru corectitudine. El a facut tot ce a putut sa iasa lucrurile ok si am avut o colaborare ok. Nici el nu putea face mai mult. Una peste alta nu imi pare rau de ce a iesit. It doua lansete interesante si total diferite. Una ii un fast curat 2-8 oz iar cealalta ii un extra fast 1/2 - 8 oz. chiar daca pe ea scrie mod-fast. Ii si parerea lui Sava nu doar a mea. Fiecare producator are standardul lui de a incadra un blanc si nu seamana un producator cu altul. Vedem pe apa cum is la pescuit.
 

kingofbeasts

Rod Builder
Membru personal
Treaba e ca foarte mult se confundă acțiunea cu elasticitatea lansetei pe de o parte și faptul ca fiecare producător își etichetează blankurile comparativ cu altele produse de el in aceeași gamă .
Acțiunea e porțiunea din blank care lucrează sub sarcina raportat la lungimea totala a blancului . Un moderat Fast se va îndoi pana la un punct situat undeva între 1/3 și 1/2 din lungimea totală a blankului .
Elastcitatea și puterea sunt alte doua elemente care intra in calcul și care pot induce in eroare de multe ori când se evaluează acțiunea unui blank și se vrea a se stabili cât e de rapid.
Dacă acțiunea îți spune până la ce punct din lungimea lui se îndoaie blankul in sarcina puterea îți spune cât de multă forța tre sa pui pe el ca sa-l îndoi până in acel punct iar elasticitatea îți spune cât de repede își va reveni la forma inițială după deformare ( cu cât e mai rigid cu atât mai repede își revine ) .
De multe ori o lansetă mai rigidă si mai puternică pare mai rapidă decât ratingul dat de producător însă când te pui sa tragi de ea vezi ca ea se îndoaie atât cât ar trebui . Asta e valabil in special pa G.Loomis și la NFC care merg in mare pe aceleași tipare.
Pe roadhouse.fr ai grafic de deflectie in sarcină care , îți permite sa-ti faci o idee destul de buna despre cum lucrează un blank . Lansetele de swimbait sunt mai rigide din construcție tocmai ca sa-ti permită sa muți prin apă nălucile alea și sa ai și o rezerva de putere suficient de mare la înțepare astfel încât sa facă ancorele alea de pe ele ( mari și groase in sârmă) să treacă și prin os. Din cauza asta un moderat rapid , datorita rigiditatiisi puterii poate părea rapid .
Pentru alegerea blankului e important ca rodbuilderul da înțeleagă exact cu ce și cum pescuiești iar la distanța , e util sa faci o vizită la un magazin de specialitate , și dintre lansetele comune de pe raft sa alegi una 2 care ti-ar place cum lucrează și sa i le dai drept exemplu.
Chiar și așa , poți avea însă surprize pentru ca in grafice nu se vede foarte clar și elasticitatea materialului și între 2 blankuri cu aproape aceeași curba pe grafic ai fi tentat sa zici ca cel mai rigid e mai rapid deși nu e cazul ( motiv pentru care avem di clasificări de genul “e mai ager, mai nervos” = rigid sau “are vârf mai fin”= mai elastic .
Sfatul meu pentru toți cei ce vreți lansete custom, e sa va faceți temele înainte cât mai bine astfel încât să minimalizați riscul de eroare in alegerea blankului .
 
Sus