Lansete de serie - modificari

davidg

Salau
Am prezentat intr un alt topic lanseta Favorite Sentinel 2.51m 7-28gr. Spuneam acolo ca eu gasesc acest batz neechilibrat, respectiv cu un cotor cam scurt pentru gustul meu si nelestat.
Pentru ca lanseta in sine mi se pare foarte buna pentru pescuit cu linguri/voblere, i-am adus usoare modificari, pentru a o face pe placul meu. I-am lungit cotorul cu 5 cm si i-am adaugat un lest in cotor.
Am profitat de faptul ca aveam o alta lanseta rupta, ET spin blade elite. Am luat de la aceasta cotorul plus o bucata de blank, le-am prelucrat un pic, si le-am montat in prelungirea cotorului Sentinel. Modificarea a avut drept rezultat lungirea lansetei cu 5 cm si ingreunarea cotorului, cu 30gr in capat.
Personal gasesc lanseta, dupa modificare, mult mai echilibrata. Iar cotorul mai lung se aseaza mai bine pe antebratul meu.
20181011_221507_HDR.jpg
20181011_231204_HDR.jpg
20181011_231225_HDR.jpg

20181011_234707_HDR.jpg

20181011_234755_Burst01.jpg

Ultima editare:

Okama

Somon
Am prezentat intr un alt topic lanseta Favorite Sentinel 2.51m 7-28gr. Spuneam acolo ca eu gasesc acest batz neechilibrat, respectiv cu un cotor cam scurt pentru gustul meu si nelestat.
Pentru ca lanseta in sine mi se pare foarte buna pentru pescuit cu linguri/voblere, i-am adus usoare modificari, pentru a o face pe placul meu. I-am lungit cotorul cu 5 cm si i-am adaugat un lest in cotor.
Am profitat de faptul ca aveam o alta lanseta rupta, ET spin blade elite. Am luat de la aceasta cotorul plus o bucata de blank, le-am prelucrat un pic, si le-am montat in prelungirea cotorului Sentinel. Modificarea a avut drept rezultat lungirea lansetei cu 5 cm si ingreunarea cotorului, cu 30gr in capat.
Personal gasesc lanseta, dupa modificare, mult mai echilibrata. Iar cotorul mai lung se aseaza mai bine pe antebratul meu.Vezi atașament 15261Vezi atașament 15262Vezi atașament 15263
Vezi atașament 15264
Vezi atașament 15265
80g?

davidg

Salau
80gr? - Nu inteleg intrebarea :)
Batzul, din fabrica, are 100gr. I-am adaugat 35gr prelungind cotorul cu 5cm. Din aceste 35gr, 30gr este lestul metalic (aluminiu) din capatul cotorului.
Cred ca ar fi mers si mai putin, dar eu prefer ca ansamblul lanseta-mulineta sa fie echilibrat (sa stea in echilibru) cat mai aproape de talpa mulinetei.

Okama

Somon
80gr? - Nu inteleg intrebarea :)
Batzul, din fabrica, are 100gr. I-am adaugat 35gr prelungind cotorul cu 5cm. Din aceste 35gr, 30gr este lestul metalic (aluminiu) din capatul cotorului.
Cred ca ar fi mers si mai putin, dar eu prefer ca ansamblul lanseta-mulineta sa fie echilibrat (sa stea in echilibru) cat mai aproape de talpa mulinetei.
Ehh, glume din astea rusesti, asa parca le numea Wurger :
Am pus lest cam 80 grame. Acasa, tot ansamblul parea destul de greu si balangacios cum zice Carbocalm, dar pe apa nu mi.a obosit mana. Si n.am prea stat.
Sunt multumit si cum lanseaza cu toate ca nu e o performera in sensul asta. Simt ca trebuie sa o folosesc din barca.

AlexH

Moderator
Membru personal
Stiu ca ce voi zice acum tine mai mult de "gusturi", dar... Pt cei ce au in cap sa faca astfel de modificari pt ca lanseta pica in bot, sa incerce in prima faza sa pescuieasca cu alta priza: 4-0, respectiv cu toata mana in fata mulinetei. Poate le convine asa. Mie cel putin imi place o lanseta sa fie cat mai usoara si nu vad un avantaj in a o ingreuna cu 35%. Spun asta in procentaj deoarece 35gr la 100 se simt mult mai mult decat daca ii adaugi la o lanseta de aprox 180gr.

davidg

Salau
Perfect de acord cu tine, am prezentat lanseta in forma ei originala unor amici pescari (mai pescari ca mine) si concluzia lor a fost ca nu-i nevoie sa o modific.
Pe de alta parte, eu nu ma impacam deloc cu ea... Acum mi se pare mult mai ok, sper sa am timp sa o testez maine.
Intr-adevar, 35gr adaugati la 100 e cam mult. Poate mergea si mai putin. Partea buna e ca lestul folosit, preluat de pe ET Spin Blade, e format din mai multe discuri, dintre care se pot scoate prin simpla desurubare a dopului din capat. Partea proasta e ca a ajuns lipici pe surub, si dopul din capat nu se mai desface capzid

kingofbeasts

Rod Builder
Pe de alta parte, eu nu ma impacam deloc cu ea... Acum mi se pare mult mai ok, sper sa am timp sa o testez maine.
Intr-adevar, 35gr adaugati la 100 e cam mult. Poate mergea si mai putin. Partea buna e ca lestul folosit, preluat de pe ET Spin Blade, e format din mai multe discuri, dintre care se pot scoate prin simpla desurubare a dopului din capat. Partea proasta e ca a ajuns lipici pe șurub

Sunt aici 2 chestiuni diferite : pe de o parte, e bine sa-ti modifici și sa-ti adaptezi orice lucru pe gustul și confortul tău ; pe de alta parte însă, e bine ca înainte de a modifica ceva , sa încerci sa faci un efort de voința pentru a -ti perfecționa tehnica de mânuire a obiectului respectiv. In consecință, abia după ce ai atins punctul peste care nu poți trece in corectarea propriilor stereotipuri e bine sa începi sa faci ajustări .
Partea buna e ca, in astfel de cazuri ajustarea se face prin adaos și , funcție di de adezivul folosit , oricând se poate restabili in tot sau in parte ( e mai nasol când tai , mai ales dacă tsi din vârf ) .
Super glue și rasinile se mai pot desface pe baza de caldura dar dacă nu poți încălzi direct șurubul exista riscul sa se supraincslzeasca si sa se deformeze eva respectiva înainte ca adezivul cu pricina sa ajungă la temperatura necesară ca sa cedeze așa ca dacă nu te încurca mai bine nu mai umbla la el .
Oricum, e bine ca ti -ai adaptat unealta la nevoi indiferent de ce zice lumea pentru ca, in final, tu ești cel ce folosește și deci tre sa faci sa merite banii pe care i-ai dat pe ea . thumbsuuuup

Espasia

Somn
Sunt aici 2 chestiuni diferite : pe de o parte, e bine sa-ti modifici și sa-ti adaptezi orice lucru pe gustul și confortul tău ; pe de alta parte însă, e bine ca înainte de a modifica ceva , sa încerci sa faci un efort de voința pentru a -ti perfecționa tehnica de mânuire a obiectului respectiv. In consecință, abia după ce ai atins punctul peste care nu poți trece in corectarea propriilor stereotipuri e bine sa începi sa faci ajustări .
jos palaria
Touché.

davidg

Salau
Va salut, si va multumesc pentru comentariile voastre, unele sunt foarte bune.
Pe de alta parte, am lansat acest topic cu altceva in gand. In primul rand nu este un topic pentru incepatori, se presupune ca unele faze despre care se vorbeste mai sus s-au parcurs deja si nu mai merita intoarcerea la ele. Respectiv stii clar in ce sens vrei sa imbunatatesti lanseta, nu mergi pe incercari, si balanta beneficii vs costul/riscul interventiei s-a inclinat deja, hotararea de a face modificarea e luata.
Aici mi-ar placea sa expunem cazuri concrete in care am decis sa modificam ceva la o lanseta, ce s-a urmarit, cum s-a executat, si rezultatul. In ideea ca altcineva ar putea gasi utile aceste informatii, cand crede ca ar putea imbunatati anumite aspecte la o lanseta de serie. Sa se poata informa din exemplele altora ce se poate sau nu face, ce se poate obtine, care ar fi costurile, etc.

PS: legat de cazul concret al lansetei modificate de mine, eu consider ca din start acest batz nu avea cum sa aiva 98gr. 251cm, inele Fuji Alconite normale, nu micro, 150euro pret de catalog... Pur si simplu nu era de acolo. Lansetele bune care la 2.5m au sub 100gr sunt din alta gama.
Deci nu am ingreunat batzul cu 35% asa cum spune Alex, pur si simplu l-am adus la greutatea lui fireasca roflmaooo

D

Deleted member 13

Guest
Concret , voi schimba pe un Capture Black Power de 9 ' 15-50 g inelele y cu altele k.Probabil voi reduce si diametrele lor si o voi echilibra usor pe cotor.Ori prin utilizarea plumbului ori prin schimbarea completa a manerului si folosirea unui maner nesplitat.Oricum in afara de design nimic nu ma incanta la un maner split! Mai ales la un bat de spinning Heavy. Fac aceste lucruri mai mult de pitici pe creier dar si din respect pt o lanseta care nu m-a dezamagit ! Bine, dau cu ea dedicat dupa somn deci nu vorbim de senzitivitati sau etc.Dar este ceva ce va ramane la mine probabil definitiv si atunci o modific.Altfel nu prea merita deoarece la o eventuala vanzare pierzi bani.

miker2ka

Stiuca
Vrea sa modific si eu un zodias de cast din 2 bucati in spin, prin inlocuirea inelelor de plecare. Nu cred ca lanseta este construita pe spine din fabrica.... fiind made in china. Este o diferenta mare intre un blank construit pe spine fata de unul construit cum i.a picat chinezului in mana? Adica are rost sa dau toate inelele jos?

OldSkull

Rod Builder
Vrea sa modific si eu un zodias de cast din 2 bucati in spin, prin inlocuirea inelelor de plecare. Nu cred ca lanseta este construita pe spine din fabrica.... fiind made in china. Este o diferenta mare intre un blank construit pe spine fata de unul construit cum i.a picat chinezului in mana? Adica are rost sa dau toate inelele jos?

Parerea mea ca trebuie dezbracat complet (inclusiv maner) si refacut...

miker2ka

Stiuca
Ca cel mai bine e cum spui e clar. Eu intreb daca e diferenta mare. Ca daca e ceva minor nu-mi bat capul

miker2ka

Stiuca
Manerul il pastrez. Am incercat un zodias cu manerul pastrat si e ok. Posibil mai senzitiv asa ca stai cu mana pe blank practic

OldSkull

Rod Builder
Vinde lanseta si cumpara alta sau fa-ti alta; de ce ai strica punand 3 inele pt spin si eventual sa tai si slefuiesti tragaciul sau varianta in care lasi si tragaciul sa-ti aduca aminte de modificare :)))))
Parerea mea, fa cum consideri...

Mai e ceva, esti sigur ca e gresit spinul?

miker2ka

Stiuca
Pai nu stric. Imi pkace zodias si de spin nu se face pe plaja 7-21g . Ciocul il tai. Pai cu mare noroc sa fie bun spinul. Daca s.a tinut cont in fabrica tot e pe dos fiind de cast. Daca nu... am o sansa din 360

gabyspin

Stiuca
Am modificat un ULTRA MBX din cast in spin si imi place mult, a fost taiat "tragaciul" si schimbat primele 4 inele. Toate aceste modificari au fost facute de dl. Ghita Bolota, lucreaza bine omul thumbsuuuup

anem

Stiuca

pana acum am facut pescuit cu 3 lansete de casting la spinning ...

1. Kenai King de cast. I-am taiat tragaciul si nimic altceva. nu m-a interesat daca era pe "spine" ( roflmaoooroflmaoooroflmaooo ) sau nu. Am dat cu ea afara somni pe care din pacate majoritatea nu indraznesc sa ii viseze la spinning fara sa am nici o problema.
2. Un GLX 954C. Astuia initial i-am taiat tragaciul si am pescuit vreun an de zile cu ea pastrand inelele originale. Nici o problema in ciuda unor driluri cu niste somni de vreo 2 metri si cu vreo 2 de 1,8 m scosi la pozat. Ulterior i-am schimbat primele 3 inele doar pentru ca foloseam fire destul de groase si imi frana mult firul la lansare.
3. Folosesc un NRX 854 C doar cu tragaciul taiat. Momentan are vreo 5 partide la activ si nu simt nevoia de a ii schimba nici un inel. poate din cauza piticilor le voi schimba ... dar doar primele 2 dintre ele.

deci se poate. lasa la o parte teoria si vezi practic daca ai nevoie de mai mult decat schimbatul primelor 2-3 inele. taie-i tragaciul, iesi la pescuit si vezi cum merge ...

Sus