W

wdec252002

Guest
Am si eu o intrebare. Ma intereseaza o mulineta Quantum Smoke pentru a o asocia cu o lanseta data 3/8-2 oz si o sa le folosesc la stiuca sau eventual salau pe Dunare. Daca a folosit cineva aceasta mulineta sau are detalii despre ea m-ar ajuta foarte mult. Reviews-urile de pe siteurile de afara sunt excelente dar ce se scrie este una si ce este in realitate aste altceva. Merci!

Din cate am citit, despre ea, super scula. Sa o stapanesti sanatos, cu performante maxime.
Tot odata am inteles ca Metanium DC model 2015, acopera o gama foarte larga de aplicatii, incepand cu aplicatii light, pana la unele bine reprezentate. Cred ca va acoperi si ceea ce vrei tu sa faci.
Asa ca sunt convins ca vei fi multumit.
PS? Atentie, ai facut un lucru excelent ca ai luat o mulineta buna pentru invatare. Asta te face sa nu renunti usor la acest stil.
(Din pacate eu am inceput cu una de 50 $, si doar ......habar nu am ce m-a determinat sa merg mai departe, in ciuda celor 1.543 :) de peruci facute in primele zile, si a 245 :), role de monofilament schimbate, deoarece nu citisem absolut nimic despre reglaje sau cum sa desfaci usor perucile. Atunci aplicam metoda....foarfeca. :):):).
Abia apoi am citit si m-am "desteptat".
De vorba românului, intai bagi aparatul in priza, si dupa ce se prajeste, citesti instructiunile. Cam asa am facut eu.)

Inca o data felicitari pentru achizitie si capturi impresionante.
Am avut eu Metanium DC. L-am folosit cu Daiwa Tournament 8Braid de 0,18 pe un Matagi Andrew's Fishing AF-TK70H (plaja de aruncare 3/8 - 1 1/2 oz ). In opinia mea il poti folosi cu naluci de la 5-7 gr si pana la 40. Am aruncat cu el si naluci de 50-60 gr (lanseta mi-a permis asta) insa nu atingi distante foarte mari iar mulineta vibreaza destul de tare. Dezavantajele ar fi ca nu prea ii poti face modificari iar distantele de lansare sunt clar mai joase decat la un 13 Metanium (fara DC). Eu zic ca e un multiplicator super ok pt incepatori (in sensul ca faci peruci cu el doar daca uiti sa il reglezi cand treci de la o naluca de 10 gr la una de 25 de ex) si cam atat. Urmatoarea achizitie a fost un Aldebaran 2015 pe care il folosesc pe un St Croix Legend Elite 2016 (7-17 gr, fast) cu YGK Upgrade PE X8 16 lb la salau in paralel cu un Matagi AF-TK66M (7-21 gr) + Vanquish C2500HGS cu YGK 14 lb, ambele lansand aproximativ aceeasi distanta, mai putin la greutati de peste 10 gr unde castul lanseaza mai mult. Trecerea de la DC la centrifugala m-a facut sa imi schimb parerea despre cast si intentionez sa trec la acest stil la majoritatea aplicatiilor (exceptie fiind pastravul pe UL) si sa pastrez 1-2 spin-uri strict pt iarna cand iti ingheata mainile pe multiplicator (pt ca ia automat mai multa apa si esti in contact cu tamburul ud tot timpul). Eu pe lanseta din poza de mai sus as pune fara discutii un Calcutta Conquest 201 L (urmatoarea achizitie bucurostare) si as uita de Antares DC (pe care il aveam in gand inainte) sau de Metanium DC. Am pipait mai multe multiplicatoare de toate felurile dar ar trebui sa scriu un roman si nu ar fi unul reusit pt ca nu am ajuns la nivelul la care sa si argumentez parerile mele din punct de vedere tehnic/mecanic si as fi subiectiv (fan Shimano, dar nu zic nu la Daiwa daca ma impresioneaza cu ceva)

N

nano

Guest
Mi-am luat morisca inaintea lansetei,... pana ajunge lanseta (2 sapt.) ma mananca sa dau morisca la apa, pot face cumva sa o folosesc pe un bat de spin ? Pot face cumva ,, tragaciu,, ?

Mi-am luat morisca inaintea lansetei,... pana ajunge lanseta (2 sapt.) ma mananca sa dau morisca la apa, pot face cumva sa o folosesc pe un bat de spin ? Pot face cumva ,, tragaciu,, ?

O poti folosi si fara tragaci daca te mananca tare. bucurostare Depinde de cum se palmeaza mulineta folosita si de aderenta mainii pe grip. Pentru cateva lansari de curiozitate, merge.

gabyspin

Stiuca
Dupa doua saptamani de pescuit la cast pot sa spun ca imi place stilul,m-am obisnuit cu lanseurile dar nu ating distantele spinningului. Ieri am fost la o balta la stiuca unde am ca reper niste stuf in mijlocul balti,la spinning daca fortam lansam pana in stuf, la cast oricat am incercat nu am dat pana in stuf,aruncam cu vreo 2-3metri inainte de stuf. Precizez ca am folosit celasi gramaj si aceeasi guma.

alex.b

Stiuca
La cast cu jig si guma e un pic mai greut de lansat, necesita mai mult atrenament, cu siguranta cu voblere vei arunca mult mai bine, nu e un capat de tara, conteaza si batul sa se incarce bine cu naluca respectiva.

G

George1985

Guest
De unde a venit ideea ca un vobler se lanseaza mai bine ca un jig?
Mai ales la cast

S

SiGi Lures

Guest
Un cranck de 7 cm si undeva la 22-28 gr. se lanseaza multumitor pe bait casting.Jigul..depinde ce guma ai pe el, daca e mica si supla merge, dar daca e shad si relativ mare, devine problematic.Mai ales daca incepe sau se schimba vantul..Oricum ar fi, dupa o anumita perioada(depinde de cat de des se pescuieste cu mulineta respectiva, si mai ales pe ce apa) se duc rulmentii, se instaleaza uzura si mosorelul nu mai are performantele initiale.Si atunci trebuie bagat adinc mana in buzunar..rulmenti scumpi ,sau modele de top..cam asa merge cu castingul..Ca in orice iubire incepututile sint roz...dupa aceea...

G

George1985

Guest
Un jig de 22gr cu o guma de 10 cm il zvarli de nu se vede.

Chiar asa problematice sunt astea de cast?

G

George1985

Guest
Era vorba de cum lansezi, nu de ce ai nevoie sa prinzi un peste...da-i greu de intelesdrunk

alex.b

Stiuca
Voblere de tip long cast, cu sistem de transfer al greutati sau cranckuri rotunjoare si cu greutate maricia, slidere, etc le arunci de nu se vad, plasticele tind sa se roteasca in aer, sa fie influentate de vant, sa falfaie....cine a dat cu cast stie despre ce vorbesc

W

wdec252002

Guest
Eu dau, in ultima vreme, cu o Abu Garcia Revo SX si chiar si pe vant sustinut nu mi-a creat probleme la aruncat. Pentru gumele mai mari, singura solutie pentru a nu se roti si a le putea lansa multumitor, a fost marirea jigului, unde s-a putut. La voblere nu am avut probleme peste 10-12 grame. Chiar si broscutele care au o suprafata mare si greutate mica le-am lansat ok. Una peste alta, cu cat scazi greutatea nalucii trebuie sa cresti pretul mulinetei ajungand ca la naluci sub 5-6 grame sa ajungi la preturi astronomice. Am si o Abu Ora 2 SX si nu ma plang de ea si chiar de Shimano Caenan pe care am invatat inca ma folosesc la naluci mai mari dar fara a avea cine stie ce pretentii de la ea. Acuma mai vreau sa imi iau o mulineta pentru a nu tot schimba o mulineta de pe o lanseta pe alta la un pescuit si oscilez intre Shimano Chronarch Ci4 151 sau Quantum Smoke. O sa vad. Concluzia este ca pentru fiecare tip de pescuit trebuie comboul potrivit iar la mulinetele de cast low cost pretentiile trebuie sa fie limitate. Si apropo, eu de cand dau la cast nu mai pescuiesc noaptea ca nu sunt masochist.

Eu dau, in ultima vreme, cu o Abu Garcia Revo SX si chiar si pe vant sustinut nu mi-a creat probleme la aruncat. Pentru gumele mai mari, singura solutie pentru a nu se roti si a le putea lansa multumitor, a fost marirea jigului, unde s-a putut. La voblere nu am avut probleme peste 10-12 grame. Chiar si broscutele care au o suprafata mare si greutate mica le-am lansat ok. Una peste alta, cu cat scazi greutatea nalucii trebuie sa cresti pretul mulinetei ajungand ca la naluci sub 5-6 grame sa ajungi la preturi astronomice. Am si o Abu Ora 2 SX si nu ma plang de ea si chiar de Shimano Caenan pe care am invatat inca ma folosesc la naluci mai mari dar fara a avea cine stie ce pretentii de la ea. Acuma mai vreau sa imi iau o mulineta pentru a nu tot schimba o mulineta de pe o lanseta pe alta la un pescuit si oscilez intre Shimano Chronarch Ci4 151 sau Quantum Smoke. O sa vad. Concluzia este ca pentru fiecare tip de pescuit trebuie comboul potrivit iar la mulinetele de cast low cost pretentiile trebuie sa fie limitate. Si apropo, eu de cand dau la cast nu mai pescuiesc noaptea ca nu sunt masochist.
De ce nu pescuiesti noaptea ?

G

George1985

Guest
Voblere de tip long cast, cu sistem de transfer al greutati sau cranckuri rotunjoare si cu greutate maricia, slidere, etc le arunci de nu se vad, plasticele tind sa se roteasca in aer, sa fie influentate de vant, sa falfaie....cine a dat cu cast stie despre ce vorbesc
Vorbesti de naluci peste 15gr.
Pune un jig de 15gr/guma si compara la 10cm ambele jig/vobler.
Apoi pune un rapala hj de 12cm si lanseaza sau ceva asemanator.
Nu am avut probleme cu jiguri pe cast de la 10gr in sus pt ca sunt metode prin care sa reduci rotirea in aer. Sunt si twistere care nu necesita modificari.

Poi pentru ca noaptea, dupa prima peruca, s-a terminat pescuitul cu acel combo ca nu vad pe intuneric ca desfac noduri. Daca asi fi pisica...
Daca ai un multiplicator bun si putina experienta, nu faci nici o peruca nici noaptea. Eu lansez cu ochii inchisi cu castul si abia pecuiesc de vreo 6-8 luni la acest stil...

W

wdec252002

Guest
Daca ai un multiplicator bun si putina experienta, nu faci nici o peruca nici noaptea. Eu lansez cu ochii inchisi cu castul si abia pecuiesc de vreo 6-8 luni la acest stil...
Eu dau de cativa ani buni la cast si chiar daca sunt zile cand pescuiesc fara nici o peruca tot se mai intampla sa mai apara. Nu exista nici pescarul si nici multiplicatorul care sa fie sigure ca nu fac peruci si daca apare una noaptea e mai greu sa mai continui sau te chinui pana descalcesti dracovenia la lanterna de iti strica toata placerea pescuitului. Desi sunt un impatimit al castului, noaptea spinnul ramane sfant. Este aproape imposibil ca in 6-7 ore de pescuit de noaptea sa nu ratezi un lanseu, sa nu apara o rafala de vant care in momentul lanseului sa nu isi schimba directia, sa ti se para ca aterizeaza aiurea naluca si sa opresti prea tarziu tamburul, etc. Sunt multe variabile care noaptea se apreciaza mai greu si care te ajuta sa faci o peruca. Cat despre echipament, daca asi avea numa mulinete de 800-1000 de euro, care sa ajute la evitarea unei peruci, m-asi lasa de pescuit ca nu muncesc doar pentru asta. Fie care cum crede dar eu prefer sa evit problemele.

Espasia

Somn

Nu am prea vazut. Accesorii pentru multiplicatoare nu am vazut nicaieri. Poate pe site-uri cu vanzari-cumparari. Magazinele on-line nu cred sa aduca.

Eu pescuiesc de 3 ani, numai la cast, indiferent ca este ultra-light sau super heavy, si tot fac 2....3...5 peruci (minore si descurcabile) pe sedinta. Mai ales cand schimb lansetele (pe care le armez cu diferite naluci si care au si greutati diferite).
Dar sincer nu imi fac probleme. In cateva secunde relansez. Si am vazut pe cateva filmari YouTube sau Vimeo ca si "profesionistii" poatesc acelasi lucru. Deci nu este un capat de tara, zic eu.
Teoria spune ca daca schimbi lanseta/mulineta sa dai 2...3 maini cu grije, sa refaci set-area mulinetei, etc..pana iti reformezi modul si reflexul de lansare. De cele mai mult ori eu nu fac acest lucru (uneori la naluci mai grele, ma "infig" in lanseu) , si .....bang, peruca capzid nervostare .

Cat despre lansat noaptea, nu poti vedea unde se duce naluca, astfel incat sa o poti opri din zbor, deci nu ai precizie. Daca insa esti in spatiu larg, nu vad nici o problema, iar chestia cu vantul zic ca o poti evita prin "strangere frana magnetica sau centrifugala". Este adevarat ca daca rafala te "bubuie" frontal, nu stiu, dar in conditiile in care nu ai o naluca usoara (sub 7....8 grame) cred ca te poti descurca.
Asta este parerea mea.
Tin minte cand eram pe spinning, si faceam cate o peruca, repede briceagul si rezolvam, caci nu aveam rabdarea necesara sa le descurc. SI erau perucile, vai de steaua mea, incurcate ca naiba.nervosraunervosrau

Sus