O tempora, o mores!

Dan

Oblete
Uitandu-ma printre subiectele de interes de pe acest forum, am gasit si aceasta rubrica numita"Braconaj". Ei bine, ceea ce vreau sa va povestesc, se intampla prin 92, practic imediat dupa revolutie. Am specificat in prezentarea facuta, ca sunt clujean, deci locurile de care ma leaga pescuitul, sunt cu precadere raurile si apele de munte din judet. Aveam 19 ani la vremea aceia, dar ce am vazut, m-a marcat profund pentru multi ani. Ca sa nu o lungesc prea mult, va spun ca in vara acelui an, ma aflam impreuna cu niste amici, la baie, in localitatea Ciucea, pe raul Crisul Repede (pentru cei care stiti). Acolo, am fost martor la cat de distructiva poate sa fie fiinta umana, fiinta lipsita de moralitate si constiinta, de care ne-am lovit cu totii pe plaiurile noastre mioritice de-a lungul anilor. Locul cu pricina, era o oaza de frumusete, cu o diversitate piscicola fantastica, exemplarele de cleni ajungand undeva intre 40-50 de cm. Am spus era, caci nu mai este, astazi e doar un loc sterp, fantomatic si in total contrast cu ce era candva. Aflandu-ma asa cum spuneam la o baie cu amicii, dintr-o data isi fac aparitia 2 tipi, probabil localnici, care scrutau apa foarte atent si care duceau pe umar o plasa, ce aveam mai tarziu sa aflu ca se numeste prostovol. Cand unul dadea ok-ul, celalalt arunca plasa de pe umar, iar cand plumbii din jurul plasei se strangeau, pestii ramaneau captivi cu zecile. In cca 5-10 minute, raul s-a golit efectiv de exemplare de cleni, ce multi pescari viseaza sa prinda candva. Toate astea in miezul zilei, intr-o sambata la amiaza, cu lume de jur-imprejur, aflata la plaja si scaldat. De neimaginat ce efect distructiv aveau acele plase! Ganditi-va ca lucrul acesta se repeta la fiecare ochi de apa, cumva obsesiv, iar si iar! Cata revolta si tristete m-a cuprins, nu va puteti imagina! Am vrut sa va impartasesc aceste triste amintiri, pentru ca recent am fost in zonele respective, dar locurile acelea, nu mai seamana deloc cu ce eram obisnuit sa vad. Apele par pustii, lipsite de viata, unde doar cativa pestisori razleti, amintesc cumva, de vremurile de mult apuse. Trist, foarte trist...

Ca si completare la cele de mai sus, vreau sa spun ca nu eram cazut de pe luna, adica mai auzisem de unii care braconau la greu cu carbid, curent electric sau solutie cu care se imbaiau oile la stana, dar de data asta vazusem pe viu ce inseamna sa fi fara scrupule, asa ca intamplarea mi-a lasat un gust amar. Nu te impusca nimeni ca nu eliberezi pestii prinsi cu undita, fiecare e liber sa faca cum simte, dar da ocazia si altor generatii de pescari sa pescuiasca dupa tine, nu fi atat de iresponsabil! Despre alte metode de pescuit nu discut, nici nu trebuie sa fie pomenite aici. :(

AlexH

Moderator
Membru personal
Gândiți-va ca sunt copii care învață sa faca asta, sau aspira sa prinda pesti asa. Lor li se pare uau ușurință cu care se poate prinde pestele si nu vad nimic rau in asta, ca nu are cine sa le explice ca nu e nici legal nici corect moral.

Dan

Oblete
Da, chiar la asta ma gandeam, AlexH! Am un baiat de 12 ani, iar copilul asta, daca ma vede ca am calcat din greseala pe un melc, ma cearta 5 minute. Vreau sa-l iau cu mine la pescuit, dar va marturisesc ca mi-e groaza, ca daca ma vede prinzand un peste, cu ceva vobler avand ancore, ma considera Hannibal Lecter. :)

Sus