Permis Pescuit Ungaria

Va salut!

Mi-am reiinoit permisul pe anul asta
La Unguri nu e ca la noi :) in sensul ca la ei se plateste permisul anual national, sau cum se cheama el > aia e vre-o 2200 Ft pe tot anul. Dar asta inca nu da dreptul posesorului de a pescui pe ape naturale. Pentru a putea pescui trebuie achitata taxa pt asociatia din judetul unde se afla apa naturala respectiva. De ex pentru Judetul Csongrad- care cuprinde Tisza si varsarea Crisului in Tisza, taxa pe anul asta e undeva la 21000 Ft. Asta da dreptul posesorului sa pescuiasca pe portiunea de Tisza din acel jucet (inclusiv in Szeged) + pe canalele trecute in acel permis, plus o portiune de vre-o 12 km de la varsarea clisului in Tisza in sus pe Cris. Dar nu da dreptul de a pescui pe portiunea de Mures din Ungaria, pentru ca Muresul lor e in alta asociatie, cu taxa separata ..

Anul asta mi-am facut pe judetul Bekes. Acolo se poate plati in mai multe variante.. De ex in zona Szarvas se poate pescui asa:
1 - Doar pe Cris + baraj, fara canale > taxa 20.000 Ft / An
2 - Pe Cris si pe canalele din zona + inca ceva canale in Amonte de Szarvas (canale = brate moarte ale crisului, unele sunt chiar superbe :) ) - taxa 25.000 Ft / An
3 - mai exista varianta platii unei taxe de 35.000 Ft / an - si asta da dreptul posesorului sa pescuiasca pe toata lungimea Crisului (chiar daca strabate 3 judete) > datorita unei colaborari cu asociatia KHESZ - practic pt 35.000 Ft / an am dreptul sa pescuiesc pe 2 Crisuri ( doboz) sau pe 3 crisuri ( Szarvas - pana la varsarea in Tisza :) + o gramada brate moarte aflate in cele 3 judete.. + alta gramada de canale de irigatii aflate incepand din Battonya pana in Szarvas :)
Perioada de prohibitie - aici iarasi la ei nu e ca al noi :)
Ei iarasi is cu mai cu 7 oua > si chiar are o logica..
Perioada d eprohibitie pe ape naurale la Unguri:
1 - Stiuca > din 01.Feb >> 31.Martie, Dimensiunea min/ max : 45 -> 70 Cm (pt retinere) maxim 3 pe zi
2 - Salau > din 01.Martie > > 30 Aprilie, 40 -*> 70Cm, maxim 3 pe zi
3 - Biban > din 01.Martie > > 30 Aprilie, minim 15 cm, nu exista dimensiune maxima
4 - Vaduvita > din 15.Aprilie > 31.Mai, miim 20 cm
5 - Mreana > din 15.Aprilie > 31.Mai, miim 40 cm maxim 3 buc / zi
6 - Crap > din 02.Mai > 31.Mai, dimensiunea minima 35, maxim 6 Kg / maxim 3 pe zi
7 - Somn > din 02.05 > 15.Iunie > aici nu prea pricep cum e cu dimensiunea, care stie maghiara sa completeze, eu pricep ca asita spun asa : dimensiunea minima in afara periaodei de prohibitive - 60 cm, dar pestii peste 100 cm se pot retine si in prohibitie, max 3 buc / zi
Daca s-ar tine cont de punctu7 si la noi pe ape naturale ( precum Olt, Mures etc, ) atunci pescarii cu 7 betze ar muri de foame.
Restul nu pricep ce specii is.. daca cineva vrea sa completeze > e binevenit !
Regula noua d eanul trecut : pentru posesorii de permis emis de KHESZ - nu se permite retinerea platicilor mai mari de 40 de cm!. La platica nu e perioada de prohibitie.
Alta regula - Fitofagii (novac + Sanger) se pot pescui tot anul, cu retinerea OBLIGATORIE a capturilor, indifferent de cantitate. Nu e permisa eliberarea fitofagilor , a carasilor si a somnilor pitici ianpoi in apa deoarece sunt considerati pesti invazivi.

Atentie are celor cu ganduri de "umplem traista" > controalele la ei sunt foarte stricte! De ex un control obisnuit se desfasoara cam asa :
1 - apare o barca cu 2- 3 oameni in ea.. trage direct langa betze..
2 - coboara 2 din barca > unu prezinta ecusonul, celalat cu ochii pe zona (se uita la curatenia locului, respectarea regulamentului (2 lansete maxim),
3 - te invita frumos sa scoti juvelnicul pe mal si se verifica capturile + daca au fost trecute in permis , dac asunt dubii, se pun si chiar masaoara dimensiunea pestiolr sau cer cantarirea.. si automat iti cer sa le arati cantarul electronic si ruleta de masurat pestuu (fara misto!). La ei daca ai prins de ex un crap, nu ai voie sa continui pescuitul pana nu il masori / cantaresti si il treci in permisu data ora si codul apei unde a fost prins .
in general sunt foarte stricti cu romanii pt ca .. stiu ei de ce, au toate motivele..
 

Atașamente

adiwolf

Moderator
Membru personal
preturile in lei erau mai edificatoare
in rest............foarte strict si alambicat, insa probabil si asta este cauza pentru care la ei ai ce pescui.
cam cat de des se fac controale la ei?! pe o zona de pescuit cat de des controleaza?!!
 
Alte chestii din experienta ultimlor 10 ani de pescuit la unguri
1 - nu va luati in gura cu paznicii!!! Sub nici o forma nu ii jigniti, nu va adresati cu expresii " ce pwula mea vor astia?" ca o sa va treziti cu ei pe cap si de 10 ori pe zi, pana va prind cu incalcarea vre-unei regui (cine stie maghiara o sa vada ca astia chair au muuuulte reguli in permis). Pot sa vina atat pe malul apei, cat si cu barca, iar daca faceti scandal o sa cheme jandarmii si aia nu se joaca. Nu incercati sa le dati spaga!
2 - NU RETINETI SUB NICI O FORMA pesti subdimensionati / peste dimensiunea maxima admisa sau in cantitate mai mare de 10 kg de albitura / zi!
3 - NU BAGATI PESTI IN JUVELNIC FARA SA II TRECETI IN PERMIS! De obicei sunt colegi unguri pescari "binevoitori" care daca v-or vazut ca nu treceti pestii inpermis, suna la paznici (in permis e trecut numarul de telefon pt responsabilii de zona, si oricine are permis poate sa va dea in gat!). Ungurii sunt foarte stricti cand vine vorba de retinerea capturilor de Crap, amur, somn, salau, stiuca, si mai ales MREANA! Fiecare pescar trebuie sa aiba juvelnicl lui, nu e permis sa pescuiasca 2 si sa tina pestii la comun!
4 - Nu va luati in gura cu alti pescari unguri, mai ales cu babaciunile trecute de 70 de ani, ca aia sunt cei mai ai dreacu, nu de putine ori m-am trezit cu controlul pe cap noaptea la 4 dimineata doar pt ca am avut mici divergente cu cate un babalac pe care il cauta moartea pe acasa si el mergea la pescuit :). Erau 2 babalaci cand pescuiam pe un anumit brat mort, ai dreacu, de cate ori imi vedeau masina se puneau pe langa mine si cat stateam acolo ma tot tineau sub observatie.. La un moment dat am schimbat masina si asa am scapat si de babalaci..
5 - NU LASATI GUNOI in urma voastra! Puteti avea surpriza sa apara controlul fix dupa ce ati parasit locul de pescuit si sa va astepte jandarmii pe dig cu chitanta pt amenda gata pregatita!. Atentie, au drept de contraol al masinii , chiar daca ati parasite zona, daca aveti 30 de kg de peste dupa 1 zi de pescuit si va controleaza jandarmii pe dig- ati cam belit prazu :)
6 - Atentie mare in zona szarvas, ca sunt grupari infractionale specializate pe furtul din masina! Nu va vor fura acte sau scule de pescuit ci doar.. banii din portofel. De obicei is 2, unu care mere pe mal cica la spinning, vine langa voi si va capteaza atentia, are blue stutz la ureche si comunica cu alalat care opereaza mai sus, alalat umbla pe sus pe mal la masina si cauta portofelul. Nu fura acte ci doar banii, nici nu o sa va dati seama ca v-au ciordit decat cand ajungeti in vama inapoi si vedeti ca din portofel lipsesc ceva euroi :). Pentru a nu se lasa cu reclamatii, nu fura acte gen bulletin / pasaport / card. Nu lasati sub nici o forma portofelul in cort sau in masina pe timpul zilei. Masina tot timpul incuiata cu geamurile inchise! Asta mai ales in zona Szarvas / Bekesantandras si in zona barajului
7 - Nu riscati sa pescuiti cu 3 betze noaptea la crap ca va vad ungurii si anunta paznicii, am 3 cunostiinte care s-or trezit noapte la 2 - 3 cu controlul si le-or anulat permisul pe loc, fara drept de reinoire pe anul in curs!
8 - Nu va plimbati cu masinile pe dig ca Voda prin loboda fara sa aveti achitata taxa anuala de dig! Va luati 50.000 Ft amenda daca sunteti prinsi. Anul asta taxa nu mai e pe persoana fizica, ci se plateste pe Masina si trebuie sa fie afisata chitanta in parbriz, la fel ca vignieta la austrieci. Daca nu e afisata, e ca si cum n-ati avea taxa platita..
9 - Cand ajungeti la locul de pescuit, e indicat in primul rand sa strangeti gunoiul chiar daca e lasat acolo de alti unguri, ca sa nu existe suspiciuni. Un sac de gunoi plin + curatenie in jur e muult mai ok atunci cand vine controlul, si gaseste cateva resturi aruncate acolo de altii ,ca sa nu existe suspiciuni.
10 - In general, daca respectati niste reguli de bun simt nu are nimeni treaba cu voi, multi unguri is chiar OK, le dati o bere, peste 10 minute nu mai scapati de ei pana nu gustati un pahar de palinca de a lor :) sau un gulas la ceau facut de ei pe malul apei. Nu uitati sa bifatiin permis ziua in car ati ajuns la locul de pescuit, iar pe fila nde se trec capturile, sa scrieti data, si codul apei unde pescuiti, imediat ce ati inceput pescuitul! Codurile apelor le luati tot din permis sau intrebati pescrii din zona. Regula asta e obligatorie! Daca va prinde ca ati uitat sa bifati ziua, s-ar putea sa iasa cu tambalau iar daca is mai ai dreacu - sa va interzica sa mai pescuiti acolo.
 
preturile in lei erau mai edificatoare
in rest............foarte strict si alambicat, insa probabil si asta este cauza pentru care la ei ai ce pescui.
cam cat de des se fac controale la ei?! pe o zona de pescuit cat de des controleaza?!!
Mai ales in prohibitie controalele sunt zilnice, chiar si de 3 - 4 - 5 ori pe zi, Sunt mai multe echiipe de control. Mai ales iin primele zile de la inceperea prohibitiei la crap, si in ultimele 3 -4 zile de prohibitive.. Pe langa paznici, is multi din asociatie care au drept de control. In afara prohibitiei mi s-a intamplat sa stau 3 zile la pescuit si sa vina controlul doar o singura data :). Daca se respecta regulile - nu sunt probleme.
Later edit > 10.000 Ft = aprox 150 RON
Permisul pe an cu toate cele m-a costat cam 550 Ron (fara taxa de dig ca nu m-am inteles cu mosul ala de la magazine, io nu stiu chineza, el nu stie engleza..)
 
Ultima editare:

adiwolf

Moderator
Membru personal
Mai ales in prohibitie controalele sunt zilnice, chiar si de 3 - 4 - 5 ori pe zi, Sunt mai multe echiipe de control. Mai ales iin primele zile de la inceperea prohibitiei la crap, si in ultimele 3 -4 zile de prohibitive.. Pe langa paznici, is multi din asociatie care au drept de control. In afara prohibitiei mi s-a intamplat sa stau 3 zile la pescuit si sa vina controlul doar o singura data
aaaa, fix ca la noi !!
o data la 3 ani!! capzid
 
Pe masura ce imi mai pica cate o fisa, am sa mai completez acest topic, in speranta ca la un moment dat vom avea un ghid cat mai complet pt pescuit in ungaria
- Nu va feriti sa retineti pesti nobili (salau / stiuca / crap / amur / mreana) atata timp cat o faceti legal, in limita dimensiunilor minime / maxime si a cantitatii maxime premise. Nimeni nu considera ca faceti paguba la ei daca faceti asta! Totate capturile de pesti nobili se trec in carnetul de capturi care se preda in anul urmator intre 01 Feb - 28 Feb, iar ei centralizeaza PE BUNE capturile pescarilor si in anul urmator chiar fac repopulari de mai multe ori pe an, atat pe bratele moarte cat si pe apele naturale. De aceea la ei e o placere sa mergi la pescuit la ei pe ape, pt ca pur si simplu nu fura cat furam noi, iar ei chiar au pesti in apele naturale. Taxele de permis colectate ( care sunt MARI) sunt folosite in mare masura pentru repopulari si pentru asigurarea pazei. E ok catch & release dar repet, retinerea pestilor nu creeaza probleme pe apele naturale. La ei de ex o repopulare lunara obisnuita pe un brat mort, inseamna 4 - 6 tone de crap (vara 3 - 4) introduse in acel lac. Si asta se repeta periodic in functie de cata presiune e pe acea zona / cate premise sunt eliberate / sau cate tichete de zi (2500 Ft / zi). Cam la 2 - 3 luni repopuleaza bratele moarte, iar de 2 ori pe an fac repopulari pe Cris si pe Tisza.
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Ciombelete sti cumva cum se procedeaza pt obtinerea permisului national la ei? Imi spuneau ceva de un examen online, dar nu gasesc nici un site.
 
Nu stiu, eu nu am sustinut nici un fel de examen. Am mers la Szeged la magazinul ala renumit de pescuit, e imens... (parca Shimano se cheama) cu buletinu, le-am fluturat o gramada de Forinti prin fata ochilor si mi-or facut permisul. Pana acum 3 ani faceau premise albe pt turisti, care erau cam cu 30 - 40% mai scumpe. In urma cu 3 ani insa, au inceput sa dea premise unguresti (albastre) si la astia de peste granita.. Diferenta e ca la permisul unguresc se pastreaza carnetul cu licentele / stampilele si se preda doar carnetul de capture la sfarsitl sezonului, incepand d ela 1 Feb pana in 28 Feb. Permisele sunt valabile din 01.02 pana anul urmator in 31.01.
Dar la cum arata apele lor acuma, cred ca l-am facut degeaba. Crisul e imens de o luna, e peste baraj, practic dintr-o parte in alta a barajului e acelasi nivel.. iar de Tisza nu mai vorbesc poate peste o luna o sa fie cote bune, asta daca nu mai ploua deloc.. :(, iar pe canalele de irigatii e vegetatie cat China deja(iarba submerse kk-lau), am fost ieri si mi-am luat o gherla totala.. Cred ca pe anul asta pot sa pun lansetele de spinning in cui pana prin septembrie.
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Multumesc.
Peste o saptamana merg iar in Ungaria, pt cam o saptamana iar una sau 2 zile vreau sa le dedic pescuitului.
Lacul Delegyhaza, celebru pt black bass, e la 2km de soacra-mea. Dar acolo mi-au zis ca imi trebuie si permisul national.
 

Lyrical

Salau
Am fost azi in Ungaria la pescuit , n-am pescuit .
Dincolo de aversitatea mea pentru aroganta cetatenilor maghiari am reusit sa aflu ce era mai important . Ca o mica paranteza , ungurii care vor sa pescuiasca la noi pe o apa publica cum fac?

1. Ca cetatean al altei tari care vrea sa pescuiasca pe teritoriul Ungariei trebuie sa obti un permis de pescuit turistic . Permisul se obtine on-line la adresa : https://tuhir.nebih.gov.hu
Pentru obtinerea permisului se cere inregistrarea pescarului in baza de date , completarea unui test on-line , plata cu cardul a unei taxe de 2000 HUF . Permisul este valabil 90 de zile consecutive .
Asta am citit aici: http://portal.nebih.gov.hu/-/turista-allami-horgaszjegy-2017-ben-

2. Afilierea la o asociatie de pescuit locala , de unde se obtine permisul national de pescuit ( nu turistic ). Cum te poti afilia la o asociatie inca nu stiu dar sper sa aflu saptamana viitoare . Cu acest permis se poate pescuii pe apele concesionate de asociatie sau prin plata unor taxe suplimentare pe alte ape de pe teritoriul Ungariei .
nnnoroc
 
Ultima editare:

AlexH

Moderator
Membru personal
Eu am dat ieri examenul ala online, in engleza. Destul de usor, daca ai la dispozitie si documentatia. (19 din 20)
Examenul se da o singura data, iar permisul de turist e valabil din momentul in care se face comanda si plata, 90 de zile. Pe de alta parte, cu acel permis poti obtine pe cel national fara taxe suplimentare. Deci mai ieftin. Asa scria acolo, dar o sa va zic săptămâna viitoare mai exact cum sta treaba.
 

Adrian Sb

Stiuca
Eu am permis luat anul trecut, dintr-un magazin de pescuit. Fara examen fara nimic altceva.
Am pescuit de doua ori, cate vreo 2 ore.
Am prins si un control.
Dar nu am trimis caietul cu capturi, in februarie.
Nici nu stiu ce sa scriu in el. :)
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Azi mi-am platit online permisul (tichetul) de turist. Inaintea platii poti alege data de la care vrei sa intre in vigoare. Apoi dupa plata primiti pe mail tichetul si caietul de capturi. Acestea se pot si downloada oricand de pe pagina unde se da examenul, dupa ce va logati in cont.
 

Lyrical

Salau
Sa nu uiti sa predai caietul de capturi ( tot on-line ) , in termen de 30 de zile , după expirarea celor 90 . Nepredarea caietului de capturi duce la anularea dreptului de a cere un nou permis turistic anul următor.
 
Sa nu uiti sa predai caietul de capturi ( tot on-line ) , in termen de 30 de zile , după expirarea celor 90 . Nepredarea caietului de capturi duce la anularea dreptului de a cere un nou permis turistic anul următor.

La mine s-a lăsat cu o amenda de 1000 de forinti.
Daca se poate, unde e "online"-ul?
Multumesc!
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Daca se poate, unde e "online"-ul?
1. Ca cetatean al altei tari care vrea sa pescuiasca pe teritoriul Ungariei trebuie sa obti un permis de pescuit turistic . Permisul se obtine on-line la adresa : https://tuhir.nebih.gov.hu
Pentru obtinerea permisului se cere inregistrarea pescarului in baza de date , completarea unui test on-line , plata cu cardul a unei taxe de 2000 HUF . Permisul este valabil 90 de zile consecutive .
Asta am citit aici: http://portal.nebih.gov.hu/-/turista-allami-horgaszjegy-2017-ben-
 
Sus