Pescuit dupa stiuca mare

LukeS

Biban
Propun acest subiect open-ended in ideea de a impartasi cate ceva din mentalitatea si tehnica necesare pentru vanatoarea de trofee, precum si alte cateva aspecte accesorii. Unele idei pot fi aplicabile si la alte specii, dar...na, ma limitez la ce stiu (sau ce am impresia ca stiu).

1. Manipularea si grija fata de peste

Incep cu ceva accesoriu, dar foarte important. Exemplarele mari de stiuca sunt suficient de sensibile, incat o manipulare gresita si/sau prelungita scad considerabil sansele de revenire dupa eliberare. Astfel, gripul este exclus din start (poate doar la eliberare pentru oxigenare), in rest manipularea stiucii cu gripul ii poate afecta coloana. Recomand scoaterea carligului cu pestele in apa, daca permite malul. Incercati sa puneti pestele inapoi in apa, daca apar fastaceli sau dificultati cu fotografiatul. Personal prefer sa nu o ridic mult de la sol pentru fotografii, poza pare mai naturala si contextuala daca asez macar un genunchi pe pamant, iar accentul e mentinut pe peste. La eliberare e necesara multa rabdare si o oxigenare prelungita - am citit ca un usor `masaj` in lungul coloanei vertebrale ajuta la scaderea nivelului de acid lactic, asa ca merita incercat. E responsabilitatea fiecaruia sa protejeze un trofeu, asa ca nicio fotografie in plus sau lentoare nescuzabila nu justifica un proces mai lung de 4-5 min..

2. Jocul lui 1%

Diferenta dintre un atac care `parea de peste mare` si o fotografie cu un exemplar memorabil e deseori facuta de aspecte insignifiante. The devil is in the details si la pescuit, asa ca spiritul lui `lasa ca merge si asa` nu prea merge. Prin urmare, tot ansamblul, de la varful carligului, pana la reglajul mulinetei trebuie sa fie pregatite corespunzator. Daca inaintasul e ciupit, leaga unul nou. Daca varful carligului e usor tocit, ascute-l. Daca anoul pare slab, schimba-l. Nu lasa nimic din ce poti controla usor sa devina un risc.

3. Calibrarea echipamentului

Stiuca mare e un peste puternic, foarte puternic. Asa ca, din punctul meu de vedere, tot ce e UL-ML e bun, dar nu pentru stiuca. In pseudoprimavara asta am avut ocazia sa aud povestea cuiva care a avut norocul (?) sa intepe un exemplar mare, care i-a luat tot firul de pe mulineta marimea 1000 - sa fie din inconstienta sau nepricepere, nu stiu, dar nimeni nu a avut de castigat din schimbul acela. Asa ca la peste mare cu echipament greu:
- Inaintasul nu e un moft, e o necesitate, fluoro de macar 0,45 (eu dau cu 0,60 - 0,65 cand visez la stiuci mari) sau metalice. Lungimea inaintasului? Cat mai lung posibil.
- Lanseta trebuie sa aiba o rezerva de putere suficienta pentru a duce o lupta dreapta cu crocodili si (stiu ca e de gustibus) sa fie un fast sau medium fast. De ce fast sau medium fast? Eu am doua motive - 1. tipologia nalucilor (gume mari puse pe offset si hardbaits mari), 2. stilul de lupta haotic al stiucii. Orientativ eu folosesc un H pana in 60gr. si un XH pana in 160 gr. (teoretic, inca nu am ajuns acolo cu nalucile).
- Firul principal textil musai, gros si nepretentios. Cum eu dau pe cast am putut chiar sa trec la diametre aproape extreme fara sa pierd din distanta de aruncare (oricum nalucile mari nu prea se pricep la aerodinamica) - intre 0,35 si 0,42. De ce atat de gros? Un raspuns simplu e `de ce nu?`, un raspuns alambicat este legat de peruci si scoaterea nalucilor din agataturi.

4. Naluci - sau unde sa te opresti cu dimensiunea?

Aici banuiesc ca raspunsul e acelasi ca si la intrebarea `care sunt cele mai mari naluci pe care le poti arunca toata ziua fara sa iti cada mainile?`. Si nu glumesc

5. Calibrarea mintii


Din pacate suntem pescari romani pe ape romanesti, asa ca sansa de a da de un exemplar cu adevarat special e plapanda si astmatica. Asta in plus faptului ca stiucile mari sunt greu de pacalit in mod natural, doar nu ajung degeaba sa fie atat de mari. Vanatoarea de trofee e fix cum suna....o vanatoare, iar pescuitul `la stiuca` devine `la o stiuca`. Asa ca, dupa ce ma intreb in oglinda `de ce imi fac una ca asta iar?`, respir adanc si imi zic ca pot arunca o zi intreaga, pentru o singura trasatura. Iar daca ar fi sa fac un poster motivational din asta ar suna asa: `Ai incredere in ceea ce faci`.

6. Nu pescui cu ochii in pamant

Se aplica si pentru privitul norilor si albinelor. Pescuitul pe pilot automat (de care sunt vinovat de prea multe ori) e o alta metoda potrivita de a rata atacul pentru care ai muncit toata ziua sau, daca ai avut atac, sa faci eforturi de memorie pentru a-ti aminti cum faceai recuperarea cand ai avut un contact.

7. Uita-te si la fir, dar si in jur

Da, nu ma contrazic. Priveste firul cand faci pauze in recuperare, deseori atacul vine cand naluca se opreste (iar cand nu faci pauza, acorda atentie vibratiei nalucii, uneori dispare subit). Dar uita-te si la ce se intampla pe luciul apei - o saritura, o volbura, un peste mic care sare, pasari care vaneaza. Daca ceva se arata subtil, incearca un lanseu acolo sau la interceptie.

8. Nu te multumi cu putin

E paralela punctului 2. Daca lanseul e imperfect, incearca-l din nou, pana ce naluca ajunge fix acolo unde ai vizualizat-o. Daca structura e departe, atunci incearca toate metodele umane pentru a ajunge la ea. Si asta nu e doar pentru peste mare.

9. Pescuieste eficient

Fereastra de activitate a stiucii, zice-se, ar fi intre 10-20% din zi. Uneori nici atat. O prezentare imperfecta a nalucii sau o naluca nepotrivita inseamna un pescuit ineficient. Asa ca acel 10% trebuie pescuit eficient, fara sincope care pot fi acoperite usor prin ajustari minore - o schimbare a gramajului, o schimbare a nalucii. N.B. Uneori se aplica si corelatia Locul si Naluca - fiecare loc cu potential trebuie pescuit cu naluca potrivita.

10. Fereste-te de pescari, dar uita-te la ce fac

De regula nu suport sa pescuiesc un vad dupa cineva, dar nu mereu. Iar explicatia e urmatoarea: daca cineva arunca 10 m, iar eu pot arunca 15 m, atunci am 5 m de apa proaspata. daca cineva pescuieste la shaduri de 5, iar eu dau cu 20, atunci oferta mea e diferita considerabil si pot pescui linistit.

11. E placut sa prinzi si stiuca mica, dar nu prea te ajuta la nimic

Suna bizar, dar eu cred ca o captura de stiuca mica nu te duce cu nimic mai aproape de captura unei stiuci mari, in afara de plusul de incredere in naluca. Stiuca mare e un peste fundamental diferit de stiuca mica, canibalismul bata-l vina. Iar asta ce inseamna? Tipic, un loc care tine stiuca mica nu va tine si stiuca mare in acelasi timp. Mai mult de atat, imi imaginez ca, daca o stiuca mica are un metabolism rapid si poate face fata mai usor unui disconfort termic, o stiuca mare va cauta temperatura perfecta pentru ea pentru acel 80% din zi in care zace. In plus, stiuca e un peste de ambuscada, asa ca, daca o stiuca mica se va multumi cu ce loc de ambuscada mai poate gasi fara sa fie mancata, o stiuca mare va cauta echivalentul unei Posade, pentru a avea castig maxim cu efort minim. Asa ca, e placut sa prinzi si stiuca mica, dar nu prea te ajuta la nimic.


Momentan las atat. Va invit sa mai adaugati la lista, sa invatam unii de la altii.
 

Wurger

Somn
e placut sa prinzi si stiuca mica, dar nu prea te ajuta la nimic.

Asta in cazul in care te.ai saturat sa prinzi si vrei neaparat trofee, sau sa.ti depasesti personal best. Sau the best of the best.
Dar topicul este despre stiuca mare, ce.i drept.
Asta.i ca la surf, cu valul cel mare, sau ca la neveste cand cauti un supermodel.
Asteptand perfectiunea, e posibil sa ratezi o multime de compromisuri bune.
Parerea mea e ca trofeul neasteptat e mai placut.

Zic mai bine sa scrie cei care se duc sau au de gand sa se duca dupa trofee. Sau de ce nu, cei care au avut parte de trofee, fie ca le.au cautat sau li s.a intamplat.
 

Luigi

Somn
11. E placut sa prinzi si stiuca mica, dar nu prea te ajuta la nimic

Suna bizar, dar eu cred ca o captura de stiuca mica nu te duce cu nimic mai aproape de captura unei stiuci mari, in afara de plusul de incredere in naluca. Stiuca mare e un peste fundamental diferit de stiuca mica, canibalismul bata-l vina. Iar asta ce inseamna? Tipic, un loc care tine stiuca mica nu va tine si stiuca mare in acelasi timp. Mai mult de atat, imi imaginez ca, daca o stiuca mica are un metabolism rapid si poate face fata mai usor unui disconfort termic, o stiuca mare va cauta temperatura perfecta pentru ea pentru acel 80% din zi in care zace. In plus, stiuca e un peste de ambuscada, asa ca, daca o stiuca mica se va multumi cu ce loc de ambuscada mai poate gasi fara sa fie mancata, o stiuca mare va cauta echivalentul unei Posade, pentru a avea castig maxim cu efort minim.
Frumos eseul tãu, dar cu riscul sa par cârcotaş, nu pot fi de acord cu punctul 11. Poate ca ar trebui sa definesti mai clar ce numesti "loc", fiindca daca te referi la perimetrul pe care il poti pescui fara sa iti schimbi punctul de stationare de pe mal sau din barcã, atunci nr.11 e gresit, din punctul meu de vedere. Daca vrei sa zici o arie micã de citziva mp nu te-as contrazice, dar sunt atitea "locuri" care tzin mai multe exemplare mai mici si mai mari de stiucã, de exemplu daca lansezi in paralel cu stuful sau cu o portiune cu iarbã, sa nu mai vorbim de lacuri mari si adânci unde stiucile au cu totul alte obiceiuri, sau de diferentzele de comportament intre cele capitale din Scandinavia, de exemplu, si altele din Deltã sau din Germania. Eu in nici un caz nu as exclude prezentza uneia mari in apropierea altora mici pe locuri cu multa structurã sau hranã. Chiar daca sau poate tocmai fiindca sunt canibale. jos palaria
 

Nasolu

Salau
Pot să spun că în 2012 am avut o săptămână în care am dat după stiuca mare,o scăpasem lângă barcă pescuind la salau...
Mi.am luat o săptămână concediu si am dat in fiecare zi in acelasi loc toată partida,aveam ore întregi fără trăsătură,se termina concediul si scârba nu mai dădea..,devenisem paranoic,intram la vasle...
Până la urmă i s.a făcut milă de mine si a luat.o..
St Croix Tournament 6.6ML 1/8-3/8,Sufix 6lb cu fluoro 0.79,apa de 10metri,jig Mustad Bln 10grame si Mikado 7cm culoare 182
Poza e pe undeva pe forum..
 
G

Gardos

Guest
La cateva saptamani dupa ce m-am apucat de spinning, am auzit-o pe-aia cu nălucă mare=peste mare. Cred ca am din acea perioada vreo 100 de voblere si gume uriașe, de pana la 20 cm,, unele chiar peste, cam intre 50-100 grame. Pescuitul cu ele nu se justifica, dupa mine, decat in cazul incintelor unde stiuca mica iti da de furca iar cea mare....stii sigur ca exista. Oricum, am avut momente in care eram convins ca sliderele de 12cm atrag stiuci barely legal cu precadere...Adevarata placere a venit insa dupa ce am renuntat sa caut stiuca mare. Am cautat lanseul perfect (asa am ajuns sa ador și castingul), tehnica perfecta, naluca bine jucata, mediul natural placut, comboul confortabil, ba chiar și compania oamenilor misto. Culmea e ca dupa ce am ajuns la "intelepciune", am si prins cele mai mare exemplare ale mele, de 94, 93 si 87...cu naluci de pana in 7 cm sau pe acolo,. Acum, cred ca naluca mare te (mai) ajută (oarecum) sa faci o selectie, dar nu garanteaza talia, cum nici năluca mică nu o exclude.
Mi-ar placea sa sar de metru, recunosc, dar nu as sacrifica pentru acest ideal o zi perfectă cu marlite si bibani la foc continuu, cu o conversatie bună, cu natura exuberanta, cu o zi de post negru pe apa-intrerupta brutal de o cina simpla și un vin bun. Daca vrea sa ma viziteze intr-o asemenea zi una mare, e binevenita. Dar altfel, eu nu ma mai duc dupa ea.
 
G

Gardos

Guest
Un detaliu tehnic(sa nu ma transform in filosofDurereeee) care mi se pare esential la stiuca in general, deci si la cea mare, e alegerea batului in corelatie cu naluca. Puterea lui o alegi in functie de greutatea nalucilor, actiunea !!! în functie ude tipul carligelor cu care e echipata naluca. La putere, mai bine ai grame in plus decat in minus. Ancorele, cu cat sunt mai mari, cu atat iti trebuie o lanseta mai spre fast, chiar x fast daca pescuiesti si cu naluci care opun rezistenta mare in apa-sa poti sa o tragi brusc spre tine, ca sa intepi eficient. Avantajul fast/xfast e ca intepi bine, chiar si pe cap de lanseu, dar risti sa pierzi in drill. Cu cat mai fast e lanseta, cu atat mai multa presiune se pune pe peste, dar: și pe pescar. Eu prefer la stiuca un bat mai moale, de aceea nu fac lanseuri lungi decat daca pescuiesc cu carlige simple. Am glidere si linguri cu ancorele scoase si schimbate cu carlig simplu, mai subtire, cu contra pilita, iar batul care lucreaza tot ma ajuta sa am suficient de mult "give" care sa tina stiuca agatata indiferent de schimbarea de directie brusca sau lumanari. Am descoperit in timp si cu frustrari ce am scris acum, sper sa ajute pe cineva sa arda niste etape.
 

anem

Stiuca
Si mie la fel!
Din putina mea experienta pot spune ca atunci când cauți marea captura este foarte probabil sa nu o găsești.
Important e sa fie cât mai multa acțiune și sa prinzi, apoi, cu timpul apar și "capturile"

Aurele ... aici pot spune ca nu sunt tocmai de acord cu tine ... cel putin la speciile de pesti pe care le caut eu si al caror recorduri am urmarit. aici vorbesc despre avat si somn.

la aceste doua specii pentru a gasi exemplarele record trebuie sa le cauti special ... sa pescuiesti anumite locuri, in anumite perioade, intr-un anumit fel si oarecum si cu anumite naluci. e adevarat ca mai intra si pesti mai mici, dar pestii mari apar mult mai des decat atunci cand pescuiesc pentru a avea "actiune".

nu sunt un vanator de trofee ... am fost si acum m-am potolit. sa zicem ca si pe mine ma intreseaza mai mult "actiunea" dar in anumite momente chiar plec de acasa strict dupa "pesti mari" ...
 

Aurel

Piranha
Nu te contrazic.
Eu doar am spus cum fac eu, aici la noi raportat la "multitudinea" de pești din apele noastre.
În mod sigur la tine sunt si mai multi și mai mari, motiv pentru care înțeleg ieșirile dedicate pentru peste mare
 
M

Mal

Guest
Daca as aplica punctele 2-restul listei, n-as mai pleca la pescuit, vorbesc doar de natural, restul nu ma intereseaza. As pierde exact esenta pescuitului, plecand si asa incordat ca tre sa mai cumpar pampersi de la Kaufland exact cand am aussweiss doua ore, care alea 2 se cheama inotat prin gunoaie si slalom printre braconieri . Total de acord cu Gardos , Aurel, Luigi si Wurger .

Pentru cei care cauta autodepasirea, un mare bravo. Autorului felicitari pentru punctul 1 si nervii de otel, in aventura asta.
 

Aurel

Piranha
A pleca pe ape noastre publice special după "mostrii" ar fi cam ca în bancul de mai jos
IMG-20200624-WA0007.jpg
 

Luigi

Somn
Imi ramasese topicul acesta in minte si am tot vrut sa merg dedicat dupa stiuca, mai exact stiuca mare, dar anul trecut am fost nebun dupa salau si nu am mai stiut altceva. Ei bine, urmatoarele 2 saptamini se anuntzã ploaie, zilnic, si fiindca sunt sigur ca salaii inca depun sau apãrã cuiburile, acum e momentul sa trec la stiuca! Asta e, m-oi echipa de ploaie si voi bubui naluci grele pe apã micã. Cicã astea astea ar fi conditiile ideale pentru vânãtoarea de pe mal la exemplare mari (stiuci, nu urşi): primãvara dupa depunere, pe apã putzin adâncã, vreme urâtã, nãluci turbate si in culori de şoc.
Ati fãcut careva sportul ãsta?
 
A

Avat

Guest
Imi ramasese topicul acesta in minte si am tot vrut sa merg dedicat dupa stiuca, mai exact stiuca mare, dar anul trecut am fost nebun dupa salau si nu am mai stiut altceva. Ei bine, urmatoarele 2 saptamini se anuntzã ploaie, zilnic, si fiindca sunt sigur ca salaii inca depun sau apãrã cuiburile, acum e momentul sa trec la stiuca! Asta e, m-oi echipa de ploaie si voi bubui naluci grele pe apã micã. Cicã astea astea ar fi conditiile ideale pentru vânãtoarea de pe mal la exemplare mari (stiuci, nu urşi): primãvara dupa depunere, pe apã putzin adâncã, vreme urâtã, nãluci turbate si in culori de şoc.
Ati fãcut careva sportul ãsta?
Parcă anul trecut.....dar prin martie,atunci cînd se bat ele.Și chiar am luat cîteva ,la vobler de vreo 30 cm imitație știucă, dar nu prea mari,unele cît naluca bucurostare Cît despre vremea urîtă,poate să activeze din senin știucile.Eu de obicei aveam rezultate bune în zilele toride de vară, dar pe apă destul de adîncă, cînd se apropia o furtună sau o ditai ploaia de se întuneca cerul dintr-o dată, și începea vînt,ploaie,din ce îmi aduc aminte,la un meps de 3 argintiu ,dădeau ca nebunele....e valabil și la avat.punkthumbsuuuup
 

Luigi

Somn
20210513_085331.jpg


Pina fac o pauza de cafea, am zis sa va povestesc putzin despre revelatia pe care tocmai am avut-o: pescuitul este cãutare si invatzare. Nu am mai avut de mult o partida ca asta, care te obliga sa gândesti si sa deschizi ochii si mintea. Sute de gânduri, oare cu ce sa caut pestii pe malurile astea? O fi bine cu blinkere sau totusi un Mepps, sau or fi la fund si trebuie un offset? Oare nu am luat prea putzine naluci, ba nu, ajung astea, da' oare simt pe lanseta grea de stiuca un tzac de salau? Ba da, am Biomaster, simt tot zimbettt . Recomand tuturor o astfel de explorare cu o lanseta si citeva naluci, e un fel de intoarcere la inceputuri.
... Gata pauza, imediat ajung pe locurile suspecte
 

alinm

Stiuca
Si eu am simplificat, rareori mai car mai mult de 2 combouri chiar cand merg cu barca. Sa nu radeti dar mai nou titularul e un energoteam spinblade de 2.4m 30-80gr si zauber de 4000. Alealalte mai dedicate cam someaza, rareori apuc sa le folosesc.

Daca stau sa socotesc, am vreo 5 combouri care ar fi sa zic mai dedicate pe naluci de stiuca, unele nu apuca mai mult de 2-3 ore de utilizare pe an.
 

anem

Stiuca
"pescuitul este cãutare si invatzare"
asta este poate partea cea mai frumoasa a pescuitului ... partea aia in care incerci sa iti inchipui pe unde ar fi pestii, cum ar putea fi linia malului implicit a fundului, sa privesti curentii (nu e cazul tau) pentru a vedea eventuale posibilitati sau chestii submerse ... de aia e placut sa mergi cu o lanseta si un rucsac in spate la pescuit. maxim doua pentru a avea tot timpul doua naluci gata pregatite de lansare ;)
 
A

adi

Guest
Chiar daca nu am cu ce sa contribui la topicul asta foarte misto, ultimele postari mi-au amintit cat de mult am neglijat garla si locurile salbatice in detrimentul baltilor de salau standard baraganene.
Prin urmare declar anul schimbarii si intrevad niste stiuci la orizont :D
 

LukeS

Biban
Imi ramasese topicul acesta in minte si am tot vrut sa merg dedicat dupa stiuca, mai exact stiuca mare, dar anul trecut am fost nebun dupa salau si nu am mai stiut altceva. Ei bine, urmatoarele 2 saptamini se anuntzã ploaie, zilnic, si fiindca sunt sigur ca salaii inca depun sau apãrã cuiburile, acum e momentul sa trec la stiuca! Asta e, m-oi echipa de ploaie si voi bubui naluci grele pe apã micã. Cicã astea astea ar fi conditiile ideale pentru vânãtoarea de pe mal la exemplare mari (stiuci, nu urşi): primãvara dupa depunere, pe apã putzin adâncã, vreme urâtã, nãluci turbate si in culori de şoc.
Ati fãcut careva sportul ãsta?
Luigi ai niste lacuri superbe pe acolo si te invidiez, deja imi imaginez cam ce structuri ai disponibile - praguri, copaci, intinsuri, toate locuri de testat. Eu nu m-as limita la locurile de apa mica, as vedea ce am disponibil de pe mal (cu sa fara wadersi) si as pleca de acolo. Eu as cauta zonele de intinsura cu prag abrupt langa, copaci scufundati, maluri sau zone de bradis si sa ai in vedere si cum bate vantul.

La naluci tine si de preferinta, dar in trusa mea culori de soc nu am (poate doar chartreuse), in rest patternuri naturale sau culori mai inchise. Ca si actiune eu mi-am cam facut un obicei - incep cu nalucile de cautare, care prind rapid pestii activi si, daca nu merge asa, fac ajustari diverse - vibratie/sunet sau nu/prezentare intre ape sau pe jos etc..

Sa ne spui si ce ai prins, ca-s curios.
 

Luigi

Somn
Lacul de azi e superb, dar aproape fara structuri. E o singura zonã cum o descrii tu, dar aia e rezervatia de salãi, acolo nu vreau sa "porcesc" locul cu ghiulele de stiuca.
Am bãtut absolut toate malurile ca sa ma conving din nou ca substratul e absolut monoton si apa mica si foarte micã la distantele pe care le pot atinge de pe mal. Asta inseamnã pentru mine ca singura metodã care probabil ar functiona in orice sezon e sa fac kilometraj si sa caut stiucile active, cum le spui. Mari, mici, la noroc, pot fi oriunde. Azi am incercat blinkere, gume mari intre ape, gume pe jig si offset pe substrat, spinnerbait si evident rotative, in ideea ca nu stiu o naluca de cautare mai prinzatoare decit ele, daca e ceva acolo, la Mepps atacã. Capturi: zero, nici un atac. Dar un rezultat foarte pozitiv tot a avut partida: am scanat bine malurile pe care nu le prea frecventasem, in ideea ca voi repeta cu sigurantza traseul ãsta lung la stiuca, cândva cu mai mult succes. Si am ginit citeva locuri numai bune si de salau, ca doar nu stau la apã adâncã tot anul, numai cum trebuie pentru un plan B.
Una peste alta, o partidã grea si foarte frumoasã, pe un lac greu si foarte frumos. Nãsucul meu imi spune ca e la fel greu sa prinzi stiuca acolo ca si salaul, dar... stiu ca sunt destule exemplare capitale.
 
Sus