Raport recuperare mulineta

carpsport

Oblete
Propun un subiect de discuție cu privire la spiningul la stiucâ .
Este bun un raport de recuperare mai mic la stiucâ cai apar in timpul iernii știind că aceasta se deplasează foarte in cat iarnă.
Dacă da
Am găsit mulinete cu recuperare 57 cm la tură.
Majoritatea au peste 85 cm la tură
Ce mulinete folosim ?

davidg

Salau
Salut. Sunt mai multe de discutat despre o mulineta, pana sa ajungi la lungimea de fir recuperata la o rotire de manivela... (Ca o paranteza, raport de recuperare nu e tot una cu lungimea firului recuperat la un tur complet de manivela. Sunt pana la un punct corelate, dar e bine sa nu le amestecam)
In primul rand marimea. Majoritatea folosim, in functie de lanseta, fir, naluca si marimea pestilor, marimile 2500, 3000, 4000.
Recuperare 57cm la un tur de manivela gasesti de obicei la mulinete mici, marimea 1000-2000. Deci cam iese din discutie. Daca insa ai gasit tu o mulineta mai mare care recupereaza asa putin, ia in considerare ca o sa faci scurta la mana cand vrei sa recuperezi rapid naluca. Cu Shimano TP 4000 PG, invarti serios cand vrei sa scoti repede naluca din apa -are 72cm per tur.
Vin dupa aceea alte caracteristici - materiale, greutate, farta maxima a franei, calitate, pret, aspect, cum se simte in utilizare...
Raportul de recuperare, si lungimea de fir recuperata, sunt si ele de luat in seama, dar nu e primul criteriu cand cauti o mulineta. Pentru mulinetele uzuale de pe piata de la noi, e in jur de 80cm per tur. Acum, ca e 70, ca e 86, mare diferenta nu vei simti. Daca deja mulineta e foarte rapida, cu raport de recuperare peste 6:0 si 90cm per tur, atunci merita sa te intrebi cat de potrivita e stilului tau de pescuit.
Unii dau cu orice mulineta, si spun ca e tot aia, doar mulinezi mai incet cand e cazul, altii prefera numai mulinetele cu un raport mediu, in jur de 5:1. Nu e o reteta castigatoare aici. La fel ca la bete, fiecare cum are formata mana. Unii dau numai cu bete Fast, altii jura ca au o rata mult mai buna de intepare cu lansete mai moi. E o chestie foarte subiectiva, si nu exista raspuns general valabil.
Dar ca idee, asta e mai mult filozofie. Cand vrei cu adevarat sa cumperi o mulineta, deja cam stii ce vrei, si nu exista incertitudine asa mare in privinta raportului de recuperare. Alegerea se reduce, in general, la H (high speed, in jur de 6:0) versus normal ( in jur de 5:0). Si deja devine mult mai usor.

M-am complicat cu un raspuns prea lung... Raspunsul dat de colegul itoma e mult mai bun - iarna, la stiuca, e bine sa folosesti... ACEEASI mulineta ca si in restul anului thumbup

adiwolf

Moderator
Membru personal
intodeuna am cautat mulinete cu cel mai mic raport de recuperare si binenteles cu cat mai putini cm recuperati per tur de manivela.
de ce?!
pentru ca prind peste ca sa vin cu un raspuns simplist si filozofic ! roflmaooo
acuma, pe probate pentru cine doreste, doi pescari in aceeasi barca, pescuind acelasi loc aceleasi naluci, dar unul cu o mulineta ce recupereaza mai putini cm per tur de manivela fata de cealalta, va prinde mai mult peste cel cu mulineta cu raport mai mic si mai putini cm per recuperare. - subiectul s-a mai discutat in diverse topicuri, dar nah.
nu este acelasi lucru sa pescuiesti cu o mulineta rapida pe recuperare fata de una mai lenta sa zicem ca sa le diferentiem
personal dupa cateva ore de pescuit, nu ma mai pot concentra pe recuperarea nalucii la o anumita viteza, deci implicit la stilul de mulinat, mai ales daca nu trage pestele (la mine inseamna 90% din cazuri ! ) asa ca daca as pescui cu o mulineta rapida, cu siguranta naluca mea ar zbura prin apa pentru ca m-as baza doar pe mulineta si recuperarea ei.
ahhhh, am nevoie sa mulinez mai rapid, da asta o pot face cu o mulineta mai lenta, dar invers, categoric nu imi iese toata ziua - deci prefer intodeuna mulinetele cu raport de recuperare mic si putini cm per tur de manivela.
ahhh si inca ceva, am mai observat un lucru in decursul anilor de pescuit - pescuind langa un pescar cu combo de baitcast, in general are mai multe atacuri decat mine sau un spinningar clasic
eu am pus lucrul acesta tot pe diferentele dintre mulinete si raportul lor de recuperare, mai precis acei cm recuperati pe un tur de manivela, am senzatia ca mulinetele clasice de spinning sunt in general mai rapide fata de cele de baitcasting - (stiu ca sunt si acolo diverse raporturi de recuperare, dar la modul general, am senzatia ca baitcasting-ul are castig de cauza la recuperare si implicit la declansarea unor atacuri din partea pestilor)
o opinie personala, bazata pe experienta propie.

ltoma

Biban
Daca tot veni vorba, eu folosesc asa:

clean, pastrav, biban: marime 1025, raport recuperare: 4,8:1 cu 60 cm
stiuca: marime 2500, raport recuperare: 4,8:1 cu 72 cm
avat: marime 2500-XH, raport recuperare: 6,2:1 cu 87 cm
salau: marime 3000, raport recuperare: 5,2:1 cu 77cm

Totul e subiectiv si depinde foarte mult de preferinte, posibilitati, pret, etc.

carpsport

Oblete
Daca tot veni vorba, eu folosesc asa:

clean, pastrav, biban: marime 1025, raport recuperare: 4,8:1 cu 60 cm
stiuca: marime 2500, raport recuperare: 4,8:1 cu 72 cm
avat: marime 2500-XH, raport recuperare: 6,2:1 cu 87 cm
salau: marime 3000, raport recuperare: 5,2:1 cu 77cm

Totul e subiectiv si depinde foarte mult de preferinte, posibilitati, pret, etc.
Mulțam de informație

carpsport

Oblete
intodeuna am cautat mulinete cu cel mai mic raport de recuperare si binenteles cu cat mai putini cm recuperati per tur de manivela.
de ce?!
pentru ca prind peste ca sa vin cu un raspuns simplist si filozofic ! roflmaooo
acuma, pe probate pentru cine doreste, doi pescari in aceeasi barca, pescuind acelasi loc aceleasi naluci, dar unul cu o mulineta ce recupereaza mai putini cm per tur de manivela fata de cealalta, va prinde mai mult peste cel cu mulineta cu raport mai mic si mai putini cm per recuperare. - subiectul s-a mai discutat in diverse topicuri, dar nah.
nu este acelasi lucru sa pescuiesti cu o mulineta rapida pe recuperare fata de una mai lenta sa zicem ca sa le diferentiem
personal dupa cateva ore de pescuit, nu ma mai pot concentra pe recuperarea nalucii la o anumita viteza, deci implicit la stilul de mulinat, mai ales daca nu trage pestele (la mine inseamna 90% din cazuri ! ) asa ca daca as pescui cu o mulineta rapida, cu siguranta naluca mea ar zbura prin apa pentru ca m-as baza doar pe mulineta si recuperarea ei.
ahhhh, am nevoie sa mulinez mai rapid, da asta o pot face cu o mulineta mai lenta, dar invers, categoric nu imi iese toata ziua - deci prefer intodeuna mulinetele cu raport de recuperare mic si putini cm per tur de manivela.
ahhh si inca ceva, am mai observat un lucru in decursul anilor de pescuit - pescuind langa un pescar cu combo de baitcast, in general are mai multe atacuri decat mine sau un spinningar clasic
eu am pus lucrul acesta tot pe diferentele dintre mulinete si raportul lor de recuperare, mai precis acei cm recuperati pe un tur de manivela, am senzatia ca mulinetele clasice de spinning sunt in general mai rapide fata de cele de baitcasting - (stiu ca sunt si acolo diverse raporturi de recuperare, dar la modul general, am senzatia ca baitcasting-ul are castig de cauza la recuperare si implicit la declansarea unor atacuri din partea pestilor)
o opinie personala, bazata pe experienta propie.
Mulțam fain

kingofbeasts

Rod Builder
Confirm ce zice adiwolf mai sus . Întotdeauna va fi mai ușor sa faci dinti de fierăstrău mărunți sau dans de cadâna cu un vobler sau o lingura cu o mulineta mai lenta ( cm de fir mai putini recuperați per tur de manivela ) . E valabil la știuca , șalău , somn , bass, musky , walleye, crap, clean si alte dracovenii pe care le-am prins mai bine așa pana in prezent. Din experiența mea, momentele in care pestii sunt foarte agresivi si prefera chestii rapide sunt foarte putine intr-o luna si cu atât mai putine intr-un an. Unul din motivele pentru care am in dotare Daiwe mai vechi si nu doar stele e fix asta .
Am avut si situații in care am înlocuit manivela cu una mai scurta tocmai in scopul asta ;)
Tot din același motiv nu folosesc marimi mai mari de 3000 și calibrez restul echipamentului in consecință ( vorbesc mai ales de năluci și fire) .

Hades

Somn
” Ferește-mă , Doamne, de prieteni !!!” Uite așa se bagă bățul prin gard !!! ( Amical zimbettt)
Să revenim la subiect. Eu niciodată nu mi-am pus problema ” cât fir recuperez pe o tură de manivelă” . Viteza de recuperare o adaptez la greutatea nălucii și la curentul apei, încercând să o joc pe nivelul și viteza unde vreau eu. Bine, mai sunt cazuri când năluca mi se pare nepotrivită mulinetei și atunci schimb lanseta cu mulinetă cu tot .

Tavi

Biban
Si eu prefer mulinete mai lente. Dar e chestie de preferinte si lene, pentru ca, teoretic, cu o mulineta rapida poti recupera oricat de lent vrei/e nevoie. Reciproca nu e valabila, cu o mulineta lenta nu poti recupera la fel de repede cum poti cu o mulineta rapida. Insa cum nici eu n-am sesizat ca ar trage des sau ca as avea nevoie de recuperari rapide...lente sa fie.
Nu inteleg insa ce treaba are o manivela mai scurta cu recuperarea mai lenta. Sau mai rapida?

Espasia

Somn
se aplica si pt @Espasia ?
In principal ptr. Espasia .......clappingnanana zimbettt....

Si acum mai serios. Ce este cert, este numarul lasărilor pe unitate de timp. Este mai mare la casting decat la spinning. Iar pescuind din barcaz la specii sau zone unde ai nevoie de precizie, cu atat mai mult creste numarul de lanseuri.....Pentru un meseriaș, asta se materializeaza prin mai multe atacuri.....Deci adiwolf are dreptate.

Ce nu s-a specificat ....... Meseriaș NU ESTE EGAL cu Espasia . nananaroflmaooonananaroflmaooo

Hai, sa aveti o zi memorabilă.

Cu stimă.

ambrooo

Salau
Eu prefer mulinetele rapide pe care, daca e nevoie, le recuperez lent. La multe specii de rapitor zona de interes este de cativa metri in special pe cap de lanseu. Dupa ce am acoperit zona prefer sa am o mulineta rapida pentru recuperarea nalucii la barca.

OldSkull

Rod Builder
Le-am pescuit pe toate, lente, medii rapide cu toate am prins la fel - bine sau prost sau chiar deloc.

Treaba ca recuperarea mai lenta/rapida aduce mai multe atacuri e total eronata si subiectiva dpmdv - da, unii pescuiesc mai bine pe lent, ca nu poti sta focusati sau asa le place si altii pescuiesc mai bine cele rapide ca sunt mai sa zicem tehnici si nu pierd vremea pe palierul/zona neproductiva.
Unii zic ca parii sunt buni la salau, altii prefera varfuri mai blande, e de mana fratilor, stil si 'caracter' pescaresc.

Ce nu e subiectiv, e ca recuperarea mai lenta face ca vibratia si infranarea angrenajelor sa nu fie resimtita in mana, asa ca in unele situatii cum ar fi la cranking sau liniar sa fie mai comode.

Referitor la manivele - cele mai lungi produc parghie mai buna si asta e motivul pt care producatorii le adopta pe variantele XG.

adiwolf

Moderator
Membru personal
nu cred ca se reduce totul doar la recuperarea lenta sau rapida.
cred ca este vorba si de acei cm / tur de manivela, pentu ca o mulineta ce recupereaza putini cm / tur de manivela, va tine mai mult naluca in apa, fata de una cu recuperare mai multa, pe aceeasi lungime de lansare, implicit mai multe sanse de atac

carpsport

Oblete
Da deci asa este, recuperare lentă, atacuri mai multe, mai ales acum in decembrie la stiucâ

Confirm ce zice adiwolf mai sus . Întotdeauna va fi mai ușor sa faci dinti de fierăstrău mărunți sau dans de cadâna cu un vobler sau o lingura cu o mulineta mai lenta ( cm de fir mai putini recuperați per tur de manivela ) . E valabil la știuca , șalău , somn , bass, musky , walleye, crap, clean si alte dracovenii pe care le-am prins mai bine așa pana in prezent. Din experiența mea, momentele in care pestii sunt foarte agresivi si prefera chestii rapide sunt foarte putine intr-o luna si cu atât mai putine intr-un an. Unul din motivele pentru care am in dotare Daiwe mai vechi si nu doar stele e fix asta .
Am avut si situații in care am înlocuit manivela cu una mai scurta tocmai in scopul asta ;)
Tot din același motiv nu folosesc marimi mai mari de 3000 și calibrez restul echipamentului in consecință ( vorbesc mai ales de năluci și fire) .
Mult am de raspuns

Ultima editare de un moderator:
Observ cu mare atentie si ingrijorare ca acordati atentie foarte mare acestui aspect de raport de recuperare meeting. Cred ca asta cu raportul mic e mai mult pentru cei sunt obisnuiti pe stilul recuperare pauza recuperare. Dar cand pestele este mai mofturos cred ca o alternanta intre recuperare lina pe substrat cu pauze mai lungi face diferenta intre unul cu gherla si altul care mai ciupe ceva si aici nu mai conteaza ce fel de recuperare are mulineta. Mie la recuperarile mari singurul incovenient mi se pare ca atunci cand folosesti naluci voluminoase se simte ca opun rezistenta fata de un model PG.

Sus