Claudiu

Administrator
Membru personal
Pentru functionarea corecta a mulinetelor, dupa un anumit timp, acestea trebuie desfacute si servisate pentru o durata de viata cat mai lunga si o functionare corecta. Pentru cei care au mulinete de reparat, servisat, gresat, schimbat, upgradat rulmenti, galeti sau comandat piese pentru ele am doua recomandari pe care puteti merge 100% cu incredere:

1. https://mulinete.wordpress.com
Cunoscut ca si Edi Curiosu

2. Dumitru Anghel - https://www.facebook.com/dumitru.anghel.182?fref=nf
Un om cu foarte, foarte mult bun simt, preturi mai mici (puteti trimite mulineta si pe posta la el, deci costuri mult mai mici) dar care cu siguranta stie ce face si nu va dezamagi. Poate fii contactat la adresa de facebook de mai sus sau la nr de tel: 0722.447.609

Ultima editare:
D

Deleted member 13

Guest
Multumim! Sfaturi si recomandari bune. Cea mai veche mulineta a mea are ,cred, un an asa ca nu le trimit inca ,dar in viitor...

RYOBI

Stiuca
Daiwele de top sunt f simplu construite deci se pot servisa usor acasa eu le desfac curat si gresez singur trebuie o minima dotare in surubelnite exact pe marimea surubelor ce trebuie desfacute curatarea o fac cu benzina zipo iar ulei si vaselina folosesc ardent mai trebuie adeziv pt blocarea surubelor.Pt mine e placut sa fac operatiunea asta o data la 2-3ani si nici nu umblu cu jucariile pe la posta curierat iar in plus vad gradul de uzura a rotilor dintate la repetarea operatiuni binenteles daca exista.

La o Stella probabil nu m as baga dupa ce am studiat.cateva scheme ca e mult mai complexa da nu se stie niciodata

Ultima editare de un moderator:
S

SiGi Lures

Guest
Principiul de baza la stella este similar cu a celorlalte modele ,doar ca suruburile pentru desfacere sunt bine,bine ascunse si iti trebuie niste scule ceva mai speciale..

F

Fazakas Istvan

Guest
ce fel de ulei recomandati pentru mulinete baitcasting

Claudiu

Administrator
Membru personal
Salutare si bine ai venit @Fazakas Istvan. Daca nu iti va raspunde nimeni, poti incerca sa contactezi una dintre persoanele de mai sus pe care le-am recomandat. Sunt sigur ca iti vor da un sfat util, ambii sunt profesionisti.

L

LupAlb

Guest
Buna seara Istvan si bine ai venit !

Nu folosi ulei pentru gresarea mulinetelor.
Este de preferat sa folosesti unsori (vaseline) pentru mecanisme fine.
Sunt usor de procurat de la cei care se ocupa de reparatul masinilor de cusut.
O varianta superioara dar mai inestetica (caci se obtine un amestec negru si putin aspectuos), putin complicata, este prepararea de catre tine a unui amestec de ungere.
Reteta nr. 1: - 10 ml (cm3) de unsoare grafitata RIVANOL
- 0,3 - 0,6 ml METABOND GT PLUS
Este cea mai buna optiune ! Tripleaza durata de viata a unei mulinete noi si prelungeste mult pe cea a unei mulinete uzate.

Reteta nr. 2: - 100 ml (cm3) de unsoare cu MOS2 (bisulfura de molibden).
- 0,2 - 0,5 ml METABOND GT PLUS
Este o reteta mai "curata" caci nu contine grafitul care fiind gri-negru, este inestetic.

Pentru ambele variante, amesteca unsorile cu Metabond in proportia care da vascozitatea amestecului dorita de tine. Metabondul ramas poti sa-l introduci in baia de ulei a cutiei de viteze de la autoturismul tau (o mare binefacere).
Pastreaza amestecul neconsumat intr-un recipient etans - ai sa-l poti utiliza peste cativa ani !

Problema este la rulmentii capsulati. Acestia nu trebuie gresati, in general rezista bine in starea initiala pe toata "viata" mulinetei. Se demonteaza si se remonteaza fara interventie.
Daca totusi sunt deteriorati (de obicei prin patrunderea apei), in mod normal nu mai pot fi folositi in conditii corespunzatoare (devin zgomotosi / se pot bloca) si trebuie inlocuiti.

Toate cele bune

kingofbeasts

Rod Builder
Problema este la rulmentii capsulati. Acestia nu trebuie gresati, in general rezista bine in starea initiala pe toata "viata" mulinetei. Se demonteaza si se remonteaza fara interventie.

prin fara interventie se intelege inclusiv fara spalare cu bezina usoara,lichid de frana, petrol sau mai nou celebrul WD 40 bucurostare ;)
Rulmentii care merg bine (rotund si nu scartaie sau nu fac zgomot in rulaj) nu se spala !

Daca totusi sunt deteriorati (de obicei prin patrunderea apei), in mod normal nu mai pot fi folositi in conditii corespunzatoare (devin zgomotosi / se pot bloca) si trebuie inlocuiti.

Se mai poate incerca reabilitarea prin decapsulare, spalare-curatare si gresare dar nu mai tin foarte mult

Multumim! Sfaturi si recomandari bune. Cea mai veche mulineta a mea are ,cred, un an asa ca nu le trimit inca ,dar in viitor...

E bine sa le servisezi macar odata pe an (eu o fac iarna) ca sa le mentii in forma. ;)
In timpul pescuitului mai ajunge in ele (la unele) praf, nisip sau alte particule dintr-astea care in combinatie cu vaselina formeaza o pasta abraziva ce accelereaza uzurile . Chiar si mulinetele noi mai au uneori span care are acelasi efect. bucurostare

S

SiGi Lures

Guest
King, o vaselina ieftina si buna stii sa imi recomanzi??

kingofbeasts

Rod Builder
Nu prea , eu am luat ceva de la Cormoran la tub mic si scumpa rau. Mai foloseam una de la Berner conceputa pentru roti dintate la viteze mici dar nu e asa aderenta ca cea de la Cormoran care se lipeste bine de angrenaje.

L

LupAlb

Guest
King, o vaselina ieftina si buna stii sa imi recomanzi??
Salutari Sigi,

indiferent de sursa de aprovizionare, vaselinele de culoare rosu, verde sau albastru, sunt dedicate mecanismelor fine (deci sunt bune si pentru mulinete).
Acestea au o vascozitate redusa atat la temperaturi mari cat si la cele joase ( timp de iarna ).
Nu folosi vaseline cu vascozitate ridicata, este posibil sa ai probleme intre Noiembrie si Aprilie.
In tinerete am folosit seu de oaie, cu rezultate relativ OK / acum nu-l recomand.
O vaselina buna pt. mulinete, arata (optic) cu doua aspecte:
1. o parte vascoasa, aderenta la piesele in miscare
2. o parte fluida, cu aspect de lichid stralucitor, care poate fi observata la marginea partii vascoase (1.)

Cauta la cei care intretin mecanisme fine ( masini de cusut, masini de scris clasice, biciclete),
categoric sunt bune si pretul este mic.
Cu siguranta in Arad ai un atelier de intretinere biciclete...

Este dificil ?... Durereeee

S

SiGi Lures

Guest
In Arad am vaselina la tub mic speciala pentru mulinete marca Balzer.Am folosit-o 2 sezoane si e ok.Dar am zis sa imi mai largesc orizonturile sa vad ce folosesc si altii..sa mai incerc si altceva..

L

LupAlb

Guest
amaaaazed Draga SiGi,
eu stiam ca Baltzer se ocupa cu articole pt. pescuit.
Tu vrei sa spui ca face concurenta OMV-ului cu produse petroliere?gandescccc

Salutarizimbettt

S

SiGi Lures

Guest
amaaaazed Draga SiGi,
eu stiam ca Baltzer se ocupa cu articole pt. pescuit.
Tu vrei sa spui ca face concurenta OMV-ului cu produse petroliere?gandescccc

Salutarizimbettt
Acuma ce sa zic,nu am facut-o eu.Exista pur si simplu in magazin.Nu cred totusi, ca ambalarea in cantitati mici a unei vaseline de catre o firma care produce scule de pescuit(intre care si mulinete) poate fi luata drept concurenta la kerosen sau benzina..

kingofbeasts

Rod Builder
Apropo de revizia mulinetelor, mare grija cui dati mulinetele pe mana la gresat fiindca unii oameni nu prea le au cu astea si, desi au bunavointa si rabdare, din nepricepere pot face boacane. Cei ce desfac o mulineta e bine sa aiba habar de mecanica macar putin si sa stie rolul fiecarui angrenaj in parte ca sa inteleaga cum si de ce functioneaza ansamblul. Asta ca sa nu ramana piese la final si/sau sa nu apara piese indoite sau alezate fiindca nu mai incap la loc (fiind puse invers de regula Durereeee)
De pilda, zilele trecute, mi-a adus un prieten o mulineta sa i-o gresez si sa vad de ea ca scapa inapoi. Mulineta i-o vandusem eu cu vreo 5 ani in urma si a fost una dintre primele mele mulinete de spinning (un D.A.M Quick 830 SLR Spin).
Cand am desfacut-o am ramas socat , arata asa dupa ce am luat o lingura de vaselina din ea deja :
IMG_5514-1.jpg

Curatand strat dupa strat vaselina din ea, am constatat ca erau vreo 3 feluri de vaselina puse una peste alta pe acolo la gramada. De fiecare data cand a fost gresata nu s-a curatat si spalat corespunzator ci doar s-a sters grosu' si s-a mai pus vaselina proaspata.
Continuand demontarea si ajungand la rulmentul antirevers , am dat de mai multa vaselina (si , odata cu ea, de cauza alunecarii inapoi)
IMG_5527-2.jpg

Cine o mai gresase inainte (o persoana care am ainteles ca practica astfel de servicii pentru unul din magazinele din oras! ) a vazut rulmentul cu ace si probabil si-a zis "daca-i rulment trebe uns" asa ca a indesat vaselina la greu in el (si-n jurul lui ) fara sa stie ca in acesti rulmenti nu se pune nimic .
Dupa vreo cateva ceasuri in care m-am chinuit sa spal tot ansamblul (mai putin rulmentii care inca erau buni) am reasamblat-o si merge iar ca noua .

Ultima editare:

Claudiu

Administrator
Membru personal
@kingofbeasts sper doar ca nu e unul dintre cei enumerati de mine mai sus, in cazul in care ar fii te-as ruga sa ne spui. Cat despre lucrarea facuta de mesterache, e pe principiul "baga vaselina, sa aiba!"

kingofbeasts

Rod Builder
Edi in mod clar nu e (vi-l recomand cu caldura si la capitolul procurat piese de mulinete) si nici Dumitru Anghel nu cred sa-l cheme pe mester. Omul activeaza pe plan local si mai face servisari si carpeli pentru unul din magazinele de pescuit din Sibiu. Nu-l cunosc personal pe om, nu stiu cum il cheama insa e a doua oara cand ma intalnesc cu mulinete pe care le-a servisat si care lasa de dorit la capitolul manopera.
Atentionarea mea a venit in contextul in care prin mai toate orasele din tara pe langa unele magazine de pescuit activeaza mesteri care se ocupa de servisat mulinete si reparat bete unii pricepandu-se mai mult iar altii mai putin. Ideea era ca e bine sa va informati inainte ori cel putin sa verificati lucrarea facuta desfacand cele 4 suburi (de regula) ale capacului mulinetei si aruncand o privire la cantitatea vaselinei si aspectul ei.

S

SiGi Lures

Guest
Mno..cockteil de vaseline..roflmaooo
La degresat folosesc un spray cu care se curata nush ce discuri de frana..curata instant si se usuca foarte repede.

kingofbeasts

Rod Builder
@Gigi, vezi ca pe rapitori era un topic despre gresat acu vreo 2 ani parca, si s-au dat si acolo ceva detalii utile despre produse utile la operatiunea asta. Stiu ca a scris pe subiect si Edi, si un tip care era in domeniu (distribuitor de substante de gresare si lubrifiere) si daca nu ma insel si eu am scris ceva pe acolo dar nu mai tin minte exact titlul topicului (gresare mulinete parca sau asa ceva) si nici n-am vreme sa caut. Oricum spray-ul de frane e mai mult decat ok ca si lichidul de frana de altfel care e si mult mai ieftin si poate fi folosit si ca "baie " ;)

Sus