Luca Lucian
Biban
Eu am gasit la un Exage problema asta, si anume ca nu facea cursa completa pick-up, l-am curatat si gresat dar nu si-a revenit complet si cred ca motivul a fost ca se uzasera neuniform peretii de la articulatia cu rotorul, existand o forta de frecare mai mare decat in mod normal.
.
Multumim. Am mai invatat ceva nou. Chiar ma intrebam la mulinetele care nu au raport intreg cum e treaba, deoarece am vazut ca dintii de la pinionul principal isi tot schimbau pozitia de la tura la turaProbabil ati auzit de multe ori despre pastrarea alinierii angrenajului, atunci cand desfaceti o mulineta. Este vorba de pinioanele de forta, pinionul conducator (main gear) si pinionul condus (pinion gear).
In ce consta - inainte de a scoate oricare dintre aceste doua pinioane din mulineta, se face cate un marcaj pe fiecare dintre ele, pentru a ne ajuta sa le asezam in aceeasi pozitie unul fata de celalalt, la remontare. Pe aceeasi calcatura, cum s-ar zice. Vezi imaginea de mai jos
Vezi atașament 52630
Aceasta aliniere are rolul de a face ca, la reasezare, sa se pastreze aceeasi dinti care iau contact unul cu celalalt, astfel incat rularea angrenajului sa se faca pe acelasi rodaj preexistent. Cateva lucruri despre aceasta aliniere:
- Marcarea si aliniarea pinioanelor nu isi are rostul intr-o mulineta noua sau putin folosita, in care nu exista inca o uzura a danturii angrenajului
- Marcarea si alinierea pinioanelor nu isi are rostul in mulinetele al caror raport de recuperare nu este numar intreg. Raportul de recuperare este dat STRICT de numarul dintilor pinionului conducator impartit la numarul dintilor pinionului condus. De exemplu, marea majoritate a mulinetelor Daiwa, de dinainte de introducerea conceptului LT (Light and Tough) are raportul de recuperare 4.8 . Mai exact, el este de fapt 4,8(3). 4,8333333... Pinionul conducator are 29 dinti, pinionul condus are 6. Vezi imaginile de mai jos.
Vezi atașament 52631Vezi atașament 52632
Pentru aceste mulinete, marcarea pinioanelor nu are nici un rost, pentru ca un dinte al pinionului conducator nu va impinge mereu acelasi dinte al pinionului condus. Din contra, fiecare dinte va lua contact, pe rand, cu toti ceilalti dinti ai celuilalt pinion. Rodajul, uzura dintilor, se face astfel uniform, si nu mai avem practic ce alinia. Mulinetele Shimano cu raport intreg 5, au 30 dinti pe pinionul conducator si 6 pe pinionul condus. Acolo se justifica alinierea pinioanelor, daca au deja uzura. Insa, la mulinetele Shimano mai noi, cu raport 5,3 alinierea nu mai are nici un rost.
- Pastrarea alinierii pinioanelor isi are cu adevarat rostul in mulinetele folosite, care au capatat uzura la nivelul pinioanelor, si care au raport de recuperare numar intreg.
- Daca ati umblat intr-o mulineta fara sa pastrati alinierea pinioanelor, iar dupa interventie mulineta merge cu marait, sau mai greoi, nu va grabiti sa credeti ca asta se datoreaza dezalinierii pinioanelor. Influenta dezalinierii nu e foarte mare (in general), chiar daca nu ne regasim intr-unul dintre cazurile de mai sus. In schimb, verificati temeinic saibele ce insotesc aceste pinioane. Montati-le EXACT cum si unde le-ati gasit. La demontare, asezati cu mare grija saibele in dreptul locului in care erau montate, iar daca saiba este indoita, aveti mare grija sa o montati cu indoitura in aceeasi directie cum era.
- Pinioanele secundare, de angrenare a mecanismului de oscilatie, se pot gasi in raport intreg fata de pinionul care le actioneaza. Cum este de exemplu roata dintata din imaginea de mai jos. Este mecanismul de oscilatie Shimano, cu wormshaft. Pentru cazul din poza raportul este 6:9. Un dinte al pinionului de alama ajunge intotdeauna in contact cu aceeasi 3 dinti ai pinionului de plastic.
Vezi atașament 52633
Aici, desi e mai greu, nu ar fi rau sa incercati o marcare si o pastrare a alinierii. Roata dintata de plastic, fiind mai moale, este modelata de pinionul care o antreneaza, si isi poate forma o calcatura specifica. Rezultatul unei dezalinieri aici este insa si mai putin sesizabil comparativ cu dezalinierea angrenajului principal de forta, si se poate manifesta sub forma unui marait foarte fin, intermitent, greu perceptibil.
Ca o concluzie - marcarea si alinierea pinioanelor nu strica, dar de multe ori este un proces inutil. Incercati macar sa nu o faceti permanent - prin zgariere. De multe ori, acordam o prea mare atentie acestui pas, dar omitem pasi mult mai importanti (cum ar fi pastrarea EXACTA a pozitiilor saibelor de aliniere).
Numai bine!