Eu am gasit la un Exage problema asta, si anume ca nu facea cursa completa pick-up, l-am curatat si gresat dar nu si-a revenit complet si cred ca motivul a fost ca se uzasera neuniform peretii de la articulatia cu rotorul, existand o forta de frecare mai mare decat in mod normal.

Probabil ati auzit de multe ori despre pastrarea alinierii angrenajului, atunci cand desfaceti o mulineta. Este vorba de pinioanele de forta, pinionul conducator (main gear) si pinionul condus (pinion gear).
In ce consta - inainte de a scoate oricare dintre aceste doua pinioane din mulineta, se face cate un marcaj pe fiecare dintre ele, pentru a ne ajuta sa le asezam in aceeasi pozitie unul fata de celalalt, la remontare. Pe aceeasi calcatura, cum s-ar zice. Vezi imaginea de mai jos

Vezi atașament 52630

Aceasta aliniere are rolul de a face ca, la reasezare, sa se pastreze aceeasi dinti care iau contact unul cu celalalt, astfel incat rularea angrenajului sa se faca pe acelasi rodaj preexistent. Cateva lucruri despre aceasta aliniere:

- Marcarea si aliniarea pinioanelor nu isi are rostul intr-o mulineta noua sau putin folosita, in care nu exista inca o uzura a danturii angrenajului

- Marcarea si alinierea pinioanelor nu isi are rostul in mulinetele al caror raport de recuperare nu este numar intreg. Raportul de recuperare este dat STRICT de numarul dintilor pinionului conducator impartit la numarul dintilor pinionului condus. De exemplu, marea majoritate a mulinetelor Daiwa, de dinainte de introducerea conceptului LT (Light and Tough) are raportul de recuperare 4.8 . Mai exact, el este de fapt 4,8(3). 4,8333333... Pinionul conducator are 29 dinti, pinionul condus are 6. Vezi imaginile de mai jos.

Vezi atașament 52631Vezi atașament 52632

Pentru aceste mulinete, marcarea pinioanelor nu are nici un rost, pentru ca un dinte al pinionului conducator nu va impinge mereu acelasi dinte al pinionului condus. Din contra, fiecare dinte va lua contact, pe rand, cu toti ceilalti dinti ai celuilalt pinion. Rodajul, uzura dintilor, se face astfel uniform, si nu mai avem practic ce alinia. Mulinetele Shimano cu raport intreg 5, au 30 dinti pe pinionul conducator si 6 pe pinionul condus. Acolo se justifica alinierea pinioanelor, daca au deja uzura. Insa, la mulinetele Shimano mai noi, cu raport 5,3 alinierea nu mai are nici un rost.

- Pastrarea alinierii pinioanelor isi are cu adevarat rostul in mulinetele folosite, care au capatat uzura la nivelul pinioanelor, si care au raport de recuperare numar intreg.

- Daca ati umblat intr-o mulineta fara sa pastrati alinierea pinioanelor, iar dupa interventie mulineta merge cu marait, sau mai greoi, nu va grabiti sa credeti ca asta se datoreaza dezalinierii pinioanelor. Influenta dezalinierii nu e foarte mare (in general), chiar daca nu ne regasim intr-unul dintre cazurile de mai sus. In schimb, verificati temeinic saibele ce insotesc aceste pinioane. Montati-le EXACT cum si unde le-ati gasit. La demontare, asezati cu mare grija saibele in dreptul locului in care erau montate, iar daca saiba este indoita, aveti mare grija sa o montati cu indoitura in aceeasi directie cum era.

- Pinioanele secundare, de angrenare a mecanismului de oscilatie, se pot gasi in raport intreg fata de pinionul care le actioneaza. Cum este de exemplu roata dintata din imaginea de mai jos. Este mecanismul de oscilatie Shimano, cu wormshaft. Pentru cazul din poza raportul este 6:9. Un dinte al pinionului de alama ajunge intotdeauna in contact cu aceeasi 3 dinti ai pinionului de plastic.

Vezi atașament 52633

Aici, desi e mai greu, nu ar fi rau sa incercati o marcare si o pastrare a alinierii. Roata dintata de plastic, fiind mai moale, este modelata de pinionul care o antreneaza, si isi poate forma o calcatura specifica. Rezultatul unei dezalinieri aici este insa si mai putin sesizabil comparativ cu dezalinierea angrenajului principal de forta, si se poate manifesta sub forma unui marait foarte fin, intermitent, greu perceptibil.

Ca o concluzie - marcarea si alinierea pinioanelor nu strica, dar de multe ori este un proces inutil. Incercati macar sa nu o faceti permanent - prin zgariere. De multe ori, acordam o prea mare atentie acestui pas, dar omitem pasi mult mai importanti (cum ar fi pastrarea EXACTA a pozitiilor saibelor de aliniere).

Numai bine!
Multumim. Am mai invatat ceva nou. Chiar ma intrebam la mulinetele care nu au raport intreg cum e treaba, deoarece am vazut ca dintii de la pinionul principal isi tot schimbau pozitia de la tura la tura :D.
 

Luigi

Somn
Iti spun ce poti face, daca promiti ca de acum inainte cobori pickup-ul cu mana thumbup
Nu pot promite asta, caci de foarte multe ori pescuiesc pe vânt si atunci îl bubui de fiecare datã din manivelã, ca sa nu faca firul burtã prea mare. Mai fac asa si cand nu e musai, de fain ce e si fiindca e mulineta mea de tavaleala, pe care vreau sa o uzez la maxim. In fine, stiu dintotdeauna ca nu-i bine pentru pick-up, dar si ca se poate repara ceva acolo, asa ca ramin dator pentru sfaturijos palaria
 

davidg

Salau
Luigi , glumeam desigur.
Faptul ca pickup-ul nu revine complet, se poate datora urmatoarelor cauze:
- cel mai simplu, s-a adunat mizerie in articulatiile pickup-ului si acesta se misca greu, infranat. Daca atat la ridicare, cat si la revenire, simti ca pickup-ul merge greu, demonteaza-l, curata bine cele doua zone de prindere si unge cu niste vaselina, nu multa. Acolo chiar merge orice vaselina. Vezi mai jos cele doua zone care trebuiesc curatate si unde, daca pickup-ul se misca infranat.
pick-up.JPG

- daca pickup-ul se misca neinfranat, dar simti ca arcul care il tensioneaza si-a pierdut din forta, e foarte posibil ca acest arc sa fie rupt. Si atunci, chiar daca pickup-ul primeste impulsul de revenire la orizontala, atunci cand invarti manivela, el nu mai este impins la loc cu suficienta forta de catre arc, si ramane suspendat intr-o pozitie semiverticala. Vezi poza de mai jos pentru identificarea arcului care tine in tensiune pickup-ul. Il poti inspecta doar demontand capacul de plastic nichelat. Capacul este prins cu 2 suruburi, unul vizibil imediat, pe mijloc, si unul mai mic, dedesubt, mai greu accesibil. Eu in mod normal demontez acest capac cu rotorul scos complet de pe mulineta, dar poti incerca direct, fara sa demontezi nimic (nici macar pickup-ul), e posibil sa iasa, din cate stiu. Asta doar pt inspectie. Daca e rupt, pt inlocuirea lui dai obligatoriu pickup-ul jos.
rotor.JPG

- daca nu e niciunul din motivele de mai sus, e posibil ca uzurile cumulate sa "fure" din cursa de impingere a pickup-ului inapoi la orizontala. Impingerea, atunci cand dai la manivela, este facuta de o parghie, vizibila in imaginea de mai sus, in partea dreapta - notata cu 8 . E o sarma de vreo 2mm grosime sub forma oarecum de Z, cu capatul de sus foarte scurt. Atunci cand ridici pickup-upul, aceasta sarma este impinsa in jos. Partea de jos a ei ajunge intr-unul din canelurile gulerului de cauciuc care face functia Rotor Drag - piesa 5. Atunci cand dai de manivela, cu pickup-ul ridicat, rotesti gulerul de cauciuc cu totul prin intermediul acestei sarme - parghie, pana ajungi la rampa de plastic alb - vezi imaginea de mai jos, piesa 6. Rampa impinge parghia inapoi in sus, la locul ei, iar parghia, fiind direct cuplata la pickup, da un imbold acestuia suficient cat sa il faca sa basculeze la loc in pozitie orizontala. Daca rampa de plastic s-a tocit, sau partea de jos a parghiei s-a indoit un pic in sus, sau partea de sus a prins joc in prinderea din pickup, atunci acest imbold nu mai este suficient de amplu incat sa trimita picup-ul peste pragul de basculare. Pentru asta ideal ar fi sa inspectezi atent tot traseul parghiei si parghia in sine, sa vezi dc rampa de plastic s-a uzat, sau parghia are joc mare in prinderea din pickup. Daca asta e sursa problemei, se remediaza indoind un pic parghia in partea de jos, in sensul de a creste unghiul de 90 grade. Se indoaie foarte putin, doar atat cat e nevoie astfel incat pickup-ul sa basculeze din nou.

rotor drag.JPG


Atasez o imagine din schema mulinetei in care se vede parghia despre care vorbesc si directia in care ar trebui ajustata FIN.
parghie.JPG



Cam asta, zic eu, este tot ce ai nevoie sa stii pentru a repara pickup-ul.
Ai grija la modul in care sunt montate piesele, monteaza-le exact la fel. Daca demontezi rotorul, fa-i un bine mulinetei si dasfa piuita de strangere obligatoriu cu cheie, nu cu patent/cleste. Biomaster nu are surub suplimentar de blocare a acelei piulite, asa ca ar fi bine sa pui ceva vopsea/oja, substanja de blocare filete ( mediu sau light) pe filet, la remontare.
Daca ajungi sa scoti rotorul, curata si garnitura canelata de cauciuc, Rotor Drag-ul. Se scoate usor, tragand de ea in sus cu grija pentru a nu o largi. Eventual si unsa UN PIC, neaparat cu vaselina siliconica, pentru ca vaselina normala o poate umfla in timp. Daca n-ai vaselina siliconica, mai bine doar o cureti si o lasi asa.
Succes!

Daca ti se pare complicat, poti binemersi sa cobori pickup-ul cu mana roflmaooo
Pozele sunt luate de pe site-ul http://balichev.com/shimano-08-biomaster/ . Sa-i dea Dumnezeu sanatate cui le-a pus acolo!
In poze e un Biomaster SFA, unele piese difera putin, dar ideea e aceeasi.
 

davidg

Salau
De prin 2015-2016, Shimano a inceput sa produca mulinete de spinning la care axul tamburului era sprijinit pe o singura bara. Pana atunci, foloseau doua bare de sprijin pentru axul tamburului. Multi au spus ca sprijinul pe o singura bara este net inferior si mult mai putin fiabil. Personal, nu sunt convins de acest lucru, din simplul motiv ca inca nu am vazut, prin mulinetele in care imi bag nasul, probeme serioase generate de lipsa celei de-a doua bara de sprijin.
Ce am vazut, totusi, este o uzura mai pronuntata la piesa care culiseaza pe bara de sprijin. Mai ales la mulinetele neintretinute... vedeti mai jos cum arata aceasta uzura
20230203_234209.jpg

Aceasta poate fi prevenita curatand si ungand mai des bara de sprijin.
Totusi, vaselina are unele neajunsuri aici. In primul rand, se sterge destul de usor de pe bara, prin miscarea dute-vino a ochetului care culiseaza pe aceasta bara. In al doilea rand, vaselina ingreuneaza destul de mult aceasta miscare dute-vino, ingreunand rularea mulinetei.
Am incercat la un moment dat o altfel de ungere la nivelul aceste bare de sprijin, cu rezultate bune pana acum. Este vorba de aplicarea unei pelicule antifrictiune pe bara de sprijin si pe ochet. Asa arata bara de sprijin curatata
20230131_104100.jpg

Si asa arata dupa aplicarea peliculei antifrictiune.
20230131_105105.jpg

Pelicula are consistenta unei vopsele moi, dar este totusi mult mai persistenta comparativ cu un lubrifiant clasic - vaselina, ulei. Este pe baza de MoS2, si este practic un strat lubrifiant uscat. Asa arata piesele acoperite cu acest strat, montate.
20230131_105842.jpg

Personal, dupa montare, adaug si putina vaselina siliconica moale, pentru a retine pulberea de MoS2 rezultata in urma frecarii.
Acoperirea cu strat antifrictiune o fac cu un spray Molykote.
 
Salutare. Îmi poate lasa și mie în privat nr de tel al d-lui Tdum ? Daca mai este de actualitate. M am uitat pe subiect și nu l am găsit. As vrea sa mi întrețin ceva mulinete. Mulțumesc
 
Am folosit vaselina Shimano SR-G pe un Shimano Rarenium 2500 FA. Mulineta prezenta un fasait inainte de gresare. Acest fasait parca s-a diminuat, dar doar foarte putin. Stiti daca e recomandata vaselina SR-G de la Shimano pt mulineta cu putina uzura pe angrenaj sau nu?
 

davidg

Salau
Identifica sursa fâşâitului. Poate nu e de la angrenaj... Rarenium FA nu are X-Ship, poate de acolo fâşâie sau de la vreun rulment. Boala lor roflmaooo
 
Am folosit vaselina Shimano SR-G pe un Shimano Rarenium 2500 FA. Mulineta prezenta un fasait inainte de gresare. Acest fasait parca s-a diminuat, dar doar foarte putin. Stiti daca e recomandata vaselina SR-G de la Shimano pt mulineta cu putina uzura pe angrenaj sau nu?
Este foarte buna pusa moderat pentru ca in cantitati mari ajunge pe ax si o sa ingreuneze rulajul. In general fasaitul nu cred ca este de la angrenaje ci de la rulmenti pe care trebuie sa ii dai cu ulei.
 
La un Twinpower freacă ceva. După gresare nu a dispărut frecarea. Ce am observat ca atunci când manivela este îndreptată înspre piciorul mulinetei, jocul ei este mult mai mic.Aici e și zona unde freacă . Cum rulmentul de la pinionul conducator e așezat drept eu mă gândeam ca poate canalul pe care se înșurubează manivela în pinion să nu fie perfect drept. V-ați mai confruntat cu așa ceva?
 

Luigi

Somn
E minunat pescuitul, niciodata nu sunt singur pe apã - pãsãrele, veveritze, albinutze, alea, alea. Niciodata singur...
Cum drequ' sa fiu singur, cu urechelnitza in mulineta?!?!
IMG-20230223-WA0005.jpg

IMG-20230223-WA0004.jpg

Cred ca de vreo 7 ani nu a mai fost desfacuta au crescut balauri in ea.
 

Luigi

Somn
in locul tau as deschide cu teama "cutia de conserve" - apropo de bancul ala celebru de pe vremea noastra zimbettt
Apãi nu am deschis-o eu! zimbettt
Avea momente pick-up-ul in care nu de mai inchidea complet din manivela, la recomandarea lui davidg m-am uitat sa vad cum stau piesele astea:
1677187892191.png

si problema era urmatoarea:
IMG-20230222-WA0000.jpg

Nu stiu cum îi zice piesei, dar cert e ca a mea era roasã de la atitea inchideri de pick-up din manivela. Se mai pietrificase si ceva ulei amestecat cu mizerie si piliturã de la mã-sa, asta era buba.
Mi-a desfacut-o un prieten, mai priceput decit mine, si de speriat ce jeg se adunase prin mulineta. Totul tare ca plasticul, ulei, praf, balauri. Acum Biomasterul are si un pick-up nou, comandat din greseala si schimbat ca sa fie.
Am invatzat 3 lucruri, pe care le stiam dar le ignoram: sa inchid pick-ul cit de des posibil din mânã, sa o dau la curatzat mult mai des si de unde sa comand piese de schimb. Am gasit un site pe care cred ca poti comanda absolut toate piesele de mulinete Shimano, la modelele clasice. Cred ca si ei le comanda de la vreun depozit mai mare, caci comanda vine in Germania intr-o saptamina. Dar ai naibii daca le lipseste vreo piulitzã. Vezi bac-shop.de
 
Sus