Review NFC X-Ray SJ 732-1 Spinning

OldSkull

Biban
Salutare oameni buni,

Am reusit sa montez blank-ul din titlu, NFC X-Ray SJ 732-1 in spinning si as vrea sa impartasesc cu voi, parerile mele referitor la cum se comporta acest blank - sper sa fiu cat mai obiectiv si realist, fara prea multe bullshit-uri. gandescccc

Detalii producator:
ACTION
Ex-Fast
LENGTH
87 inch = ~221 cm
LINE WEIGHT
6-10lb
LURE WEIGHT
1/8-3/8oz = 3.5-10.5 g
PIECES
1
POWER
Light
BUTT
0.56 = ~14.2 mm
TIP
4.2 = ~1.6 - 1.7 mm

Inainte sa incep sa detaliez cum se comporta, am sa va ofer detalii legate de specificatiile tehnice si cum am ales sa-l montez, ce componente am folosit, etc.

1. Specificatiile reale (masurate) ale blank-ului :
Greutate ~53 g
Lungime 219.5 cm
Grosime Butt 13.8 mm
Grosime Tip 1.7 mm
Prima remarca e ca sunt mici discrepante intre detaliile producatorului si produsul finit, trebuie tinut cont ca sunt rulate manual nu la banda.

2. Montat cu urmatoarele componente:
Butt Cap Assembly
- high density rubber cork -> rol de protectie la socuri si abraziune
- 2 black winding checks -> detaliu
- 10 cm supreme cork cu high density rubber cork trim accents -> detaliu, rol de sprijin in lansare, rol de echilibrare
- 15g de greutate inserate in butt cap -> rol de echilibrare lansetei (optional - dupa preferinte)
- 1 black winding check -> detaliu


Reel Seat Assembly
- ALPS MVT Rapid Spin 16, cu insertii de carbon Toray -> rol de a sporii senzitivitatea (asa pretinde producatorul)
- 1 black winding check, fara fore grip -> rol de a sporii senzitivitatea (asa pretind eu)
- 1 black winding check, fara rear grip -> rol de a sporii senzitivitatea (asa pretind eu)


Guide System
- Fuji Torzite KR 10+1
- plecare de 16
- tip de 4 -> varful este Flanged, adica cu ceramica suplimentara pt evitarea frecarii firului de partea metalica


3. Actiune, putere, comportament si aplicatii (obiective):
- Actiune -> Ex-Fast progresiv fara "ruperi" in flex, lucreaza ~35-45% din blank in functie de presiunea aplicata (este o estimare vizuala, nimic stiintific).
- Putere -> 3-12g jig zona de confort, arunca 2g, dar si 14g jig fara probleme (gume suple si usoare)
- Comportament -> foarte senzitiv cu varful placut si "jucaus" cu revenirea foarte rapida in pozitia initiala
- Aplicatii -> are toate calitatile unui bat perfect de jigging light si drop shot, poate fi folosit si la voblere cu portanta mica (jerk-uri) si rattl'n-uri mai usoare

4. Impresii personale obiective si subiective:
Am testat batul pe o balta cu adancime intre 1-2 m si pe marele rau Bega unde adancimea e de 1-3 m.
Gramajul cel mai des folosit a fost de 3.5g capul de jig, iar guma cea mai des folosita Keitech Easy Shiner 10 cm.
Am mai incercat 5g, 7g, 9g si 12g jig iar gumele au variat in functie de inspiratie (nici o guma "grasa" si grea), cu alte cuvinte am stat in plaja data de producator de 1/8-3/8oz.
Firul folosit nu are nimic special, fiind un #1 PE YGK, recomand #0.8 PE, iar mulineta e Shimano Vanquish 2500S

Trecem la chestii mai subiective cum ar fi senzitivitatea, unde caderea libera gumelor este resimtita in bat, automat si-n palma. Pietrele sunt ca niste ciocane in blank, nisipul se diferentiaza de mal fara nici un dubiu, iar malul e mal, unde daca ai burta la fir din cauza vantului, gramajul de 3.5 g jig e mai greu de resimtit in comparatie cu celalalte 'densitati', dar tot poti sa-ti faci o idee clara a structurii fundului.
In lansare se comporta excelent fara nici o problema tinand cont de plecarea de 16 si micro-urile de 4 de pe varf.
Se incarca cu 3.5 g + Keitech de 7.5 cm si le propulseaza neasteptat de bine, la fel de bine ar putea fi folosit si cu 2 g jig + o guma mica si usoara. In partea superioara adica la 12 g jig + Keitech de 10 cm se incarca fara nici un risc, de aici am dedus o putere rezonabila si fara exagerari (zic eu gofishing) de 3 - 12 g, unde batul e in zona de confort. In caz de nevoie merge si sub si peste...

Tinand cont de pretul actual si de posibilitatea de lua aceste blank-uri (X-Ray) fara intermediari si alte adaosuri eu le RECOMAND!

Urmeaza sa montez si sa fac review la:
X-Ray SJ 736-1 -> Spinning
X-Ray MB 733-1 -> Casting
+ altele
 

Claudiu

Administrator
Membru personal
Multumesc pentru review. Super! Cat mi-as dori ca aceasta sectiune sa fie plina de astfel de pareri despre orice...
 

edd

Somn
Tinand cont de pretul actual si de posibilitatea de lua aceste blank-uri (X-Ray) fara intermediari si alte adaosuri eu le RECOMAND!
NU am inteles pretul blankul cu transport cu tot.
Nu am inteles pretul componentelor.
Nu am inteles pretul total al lansetei.
In afara de asta o prezentare faina a blankului si cum lucreaza el cu diferite gramaje.
 
  • Like
Reactions: adi

OldSkull

Biban
NU am inteles pretul blankul cu transport cu tot.
Nu am inteles pretul componentelor.
Nu am inteles pretul total al lansetei.
In afara de asta o prezentare faina a blankului si cum lucreaza el cu diferite gramaje.
Nu a fost intentia mea sa fac review la componente, doar le-am specificat.
Legat de blank au mai existat discutii pe tema asta pe acest forum, motiv pt care nu am intrat in detalii exacte ce, cum si de unde.
Si acum sa raspund la cele 3 intrebari asa mai simplist... pretul unei asemenea lansete facute de manuta ta ajunge in jur de 380 Euro
 

sorinTM

Stiuca
salut dragi colegi .....astazi am avut ocazia de a testa joarda colegului nostru de breasla OldSkull( emilian spataru ) la prima atingere un blank extraordinar chiar mia dat o senzatie placuta fara sa il lansez la apa ceea ce mia spus instinctul ca este altceva fata de ceea ce avusesem pana acum in mana ......un blank care chiar daca este dat spinning jig de catre producator dar dupa modelare care pot spune ca este de exceptie blankul in forma data de catre Old poate oferi foarte bine si un pescuit super placut si la reactive (voblere) intre 5-9 cm .....in ceea ce priveste aplicatia de jig este un blank care poate concura si chiar depasi multe nume consacrate in lumea blankurilor ....este un blank dat de producator 3.5-10 g ... dar confortul real dupa testele de astazi este de 5-12g (doar jig ) +guma ...foarte senzitiv ...un blank pe care m-il voi adauga si eu in rastel ....un blank ptr finete .....cei care doresc sa il achizitioneze pot spune ca nu vor da gres cu alegerea ...
 

Tedi

Stiuca
Salutare!
Revin si eu cu o scurta parere (mai subiectiva poate), asupra Blankului SJ 732-1, prezentat mai sus de catre OldSkull. Am pescuit lanseta o zi intreaga, din pacate fara capturi, pe o balta cu adancimi de pana la 1.5m. Gramajul folosit a fost 3.5g si 5g plus guma. Se incarca f ok de la 3.5 g si un cannibal shad de 7cm si se jiguieste excelent, insa cu 5 g plus guma, devine senzatie... Este foarte placut in pescuit, cu un varf permisiv care ajuta mult in manipularea jigului in apa.
Ca sensivitate este peste ORICE am pus mana... simte plantele si orice obstacol sub apa... La inceput dadeam teapa aiurea crezand ca sunt trasaturi :)) . Fata de scV ( ceea ce am folosit cel mai mult la salau) este mult mai senzitiv. Imi zicea cineva ca va fi un pas in fata dar ca diferenta nu se va simiti asa de tare ... ei bine s-a simtit mai mult decat ma asteptam. Are un feeling de blank crocant care atunci cand intalneste un obstacol prinde viata in mana. Nu stiu cum sa descriu senzatia mai bine...
Lanseta a pescuit-o si un amic de-al meu care, desi considera ca o lanseta nu merita mai mult de 1000 ron, acum isi construieste una pe acelasi blank. Dincolo de entuziasmul meu, lanseta/blankul este cu adevarat senzatie. Sincer nu stiu ce-ti poti dori mai mult. Nu stiu inca cum se comporta in drill, dar din ce am observat nu are fragmentari in actiunea de flexare sau indoire.
Am pescuit-o cu o mulineta de 240g dar cred ca, daca as fi usurat combo-ul cu o mulineta mai usoara ( ceea ce si planuiesc sa si fac), max 200g, lanseta ar fi devenit mai placuta.
Recomand acest blank, si va rog sa-l testati pe apa... s-ar putea sa fie ceea ce va doriti si cautati de mult timp. Sper ca a fost de folos!

ps. Imi mai soseste un blank X-ray - drop shot < 10g . Revin cu o parere in curand
:)
 
Sus