Senzitivitatea Suprema

OldSkull

Rod Builder
In ultimii ani am avut prilejul de a pescui cu mai multe lansete, marea majoritate fiind custom si cateva de serie.
Am zis sa deschid un topic legat de senzitivitatea lansetelor, chiar daca e subiectiva treaba cu senzitivitatea de cele mai multe ori e criteriul principal dupa care ne ghidam sau ni-l dorim cel mai mult la o lanseta.

Acesta este topul meu, unde:
  • Pozitia 1. o numesc EXTREM de SENZITIV
    • Transmite foarte bine si aproape in orice conditie substratul moale, nisipos sau dur.
    • Nu exista atacuri neclare chiar si pe vant puternic.
    • Simte bine bataia gumei pe cadere, urcare si liniar chiar si cele cu vibratie marunta.
  • Pozitia 2. o numesc SUPER SENZITIV
    • Transmite foarte bine si aproape in orice conditie substratul nisipos sau dur, malul fiind punctul slab - nu si cu un lest usor supradimensionat.
    • Nu exista atacuri neclare pe vreme cu vant moderat.
    • Simte partial bataia gumei pe cadere, urcare si liniar, de obicei gumele mai portante sunt detectate foarte bine.
  • Pozitia 3. o numesc SENZITIV
    • Transmite bine substratul nisipos sau dur, malul fiind punctul slab - nu si cu un lest usor supradimensionat.
    • Exista atacuri neclare in special pe vreme cu vant.
    • Simte doar gumele portante in special in pompaje sau curent.

1. EXTREM de SENZITIV
MB 805-1 HM - Allrounder la jigging cu o putere de aruncare 7-35g, lungime 2.4m si actiune Ex-Fast Progresiv (febletea mea)
PB761MHF - Exceleaza in agatatura si curent puternic cu o putere de aruncare 15-55g, lungime 2.28m si actiune Fast Progresiv

***Las acest spatiu deoarece cele de mai sus sunt adevarate BOMBE!
SJ 703-1 X-Ray - Allrounder la jigging cu o putere de aruncare 5-21g, lungime 2.13m si actiune Ex-Fast Progresiv
DS 721 X-Ray - Finesse jigging cu o putere de aruncare 1-16g, lungime 2.17m si actiune Ex-Fast Progresiv

Mentionez alte blankuri care sunt dpmdv intre pozitia 1. si 2. - MB 733-1 X-Ray, SJ 736-1 X-Ray, PB731MHXF, MB 7108-1 X-Ray
2. SUPER SENZITIV​
DM70MH - Allrounder la jigging cu o putere de aruncare 7-35g, lungime 2.13m si actiune Ultra Ex-Fast Progresiv
SJ 732 X-Ray - Do It All cu o putere de aruncare 3-18g, lungime 2.21m si actiune Ex-Fast Parabolic
Mentionez aici si un NRX galagios mai ales cand vine vorba de substrat tare - NRX 852s jwr
3. SENZITIV​

PB7O1MLF - Do It All cu o putere de aruncare 7-25g, lungime 2.13m si actiune Fast Progresiv
MB 736-1 X-Ray - Allrounder la jigging cu o putere de aruncare 10-45g, lungime 2.21m si actiune Fast Progresiv

Mentionez si un FishingArt Kraag Elite Nano testat la Dunare in paralel cu PB761MHF - SKXE7320-1N

Tot ce e insirat mai sus reprezinta lansete pescuite in diferite situatii exceptie facand - PB731MHXF, MB 7108-1 X-Ray, SKXE7320-1N & MB 736-1 X-Ray care au fost doar testate.
Ca ultim detaliu apele frecventate de mine sunt: Dunare, Mures, Cincis, Bega si ceva balastiere.
P. S. Sunt curios ce alte lansete iasa la iveala, in special cele EXTREME !!! gandescccc

MihaiP

Salau
1 . EXTREM de senzitiv
NFC MB 807-1 HM - un blank super de jig si nu numai, cu o putere de aruncare 14-35g, lungime 2.4m si actiune Fast, varf suficient de elastic si putere mare pe talon.
NFC SJ 736-1 X-Ray - blank de jig, putere medium-high, putere 7-28 gr , fast - blank cu actiune de varf si putere suficienta pe talon
Phenix K2 TX-736H-C 7' 3" 1/2-2 oz - blank de jig, extrem de usor 14-56 gr, fast, varf rigid, putere mare pe talon. Un minus ar fi faptul ca este extrem de subtire si fragil, iar pe total, un blank rigid si uscat.

2. Super senzitiv
Legend extreme 5S66MHF-B- blank pur de jig. 6.6, putere 10-21 gr, un blank pe care il pretuiesc

Lamiglass infinity bass Inf 864- blank de jig,7-28grgr, fast, robust, calitate exceptionala
Megabss Destroyer X7 Aaron Martens - 10-56 gr. 7`1 - aproximativ aceleasi caracteristici ca si K2 TX-736H-C 7' 3" 1/2-2 oz cu mentiunea ca Megabass este mult mai robust si ceva mai elastic.

3. Senzitiv

Toate! Graphiteleader, Megabass, GLX, Evegreen, NRX, etc. chiar si MHX HM MB 874, 5/16- 1 oz, real duce 2 oz-7`3`` - un blank pe care il apreciez enorm, peste anumite GLX ori alte fite. Asta din urma n-ar trebui sa lipseasca nimanui care pescuieste la jig din barca, pe Dunare, curent si adancime mare. Calitate la bani putini!

OldSkull

Rod Builder
1 . EXTREM de senzitiv
NFC MB 807-1 HM - un blank super de jig si nu numai, cu o putere de aruncare 14-35g, lungime 2.4m si actiune Fast, varf suficient de elastic si putere mare pe talon.
NFC SJ 736-1 X-Ray - blank de jig, putere medium-high, putere 7-28 gr , fast - blank cu actiune de varf si putere suficienta pe talon
Phenix K2 TX-736H-C 7' 3" 1/2-2 oz - blank de jig, extrem de usor 14-56 gr, fast, varf rigid, putere mare pe talon. Un minus ar fi faptul ca este extrem de subtire si fragil, iar pe total, un blank rigid si uscat.

2. Super senzitiv
Legend extreme 5S66MHF-B- blank pur de jig. 6.6, putere 10-21 gr, un blank pe care il pretuiesc

Lamiglass infinity bass Inf 864- blank de jig,7-28grgr, fast, robust, calitate exceptionala
Megabss Destroyer X7 Aaron Martens - 10-56 gr. 7`1 - aproximativ aceleasi caracteristici ca si K2 TX-736H-C 7' 3" 1/2-2 oz cu mentiunea ca Megabass este mult mai robust si ceva mai elastic.

3. Senzitiv

Toate! Graphiteleader, Megabass, GLX, Evegreen, NRX, etc. chiar si MHX HM MB 874, 5/16- 1 oz, real duce 2 oz-7`3`` - un blank pe care il apreciez enorm, peste anumite GLX ori alte fite. Asta din urma n-ar trebui sa lipseasca nimanui care pescuieste la jig din barca, pe Dunare, curent si adancime mare. Calitate la bani putini!

Multumesc!
Seria NFC 800 HM - ma bucur ca am descoperit-o, cam tarziu parca, dar totusi la timp. Am pe drum 807 si 809...
priesttt

Din câte văd cele mai senzitive sunt cele cu gramaje mari, lucru oarecum logic pt că jigul de 15g cade cu o viteză mult mai mare decât ăla de 7, deci altă putere de impact și altă viteză la coada nălucii pe cădere. Prin urmare lansetele heavy DAU IMPRESIA că sunt mai senzitive decât cele L. Este un aspect foarte important ce nu trebuie neglijat în orice test de senzitivitate. Ideal e să compari lansete cu puteri de aruncare similare. Apoi orice lansetă simte diferit chiar și în plaja ei de putere, tot din același motiv enunțat mai sus. Spre ex SJ 736 x ray cu 10g jig eu l-aș pune la poziția 3 dar cu 20g la poziția 1.

Personal mi-e greu să pun pe categorii atât de bine definite lansetele, trebuie foarte multe ore de pescuit cu fiecare în parte (ore care să includă condițiile de pescuit specifice fiecărei poziții enumerate) și eu încă nu am aceste ore.

Dar fiind nesimțit în palmă am ales următoarele lansete:

NFC X ray: 733-1, sj 736 și urmează să testez SJ 732, RTB Fortezza 702 MH, Major craft KGL-S762AJI (și-a făcut treaba excelent RIP).
Surpiza este RTB-ul care cu gramaje de la 12-14g cap jig excelează la capitolul senzitivitate.

OldSkull

Rod Builder
Din câte văd cele mai senzitive sunt cele cu gramaje mari, lucru oarecum logic pt că jigul de 15g cade cu o viteză mult mai mare decât ăla de 7, deci altă putere de impact și altă viteză la coada nălucii pe cădere. Prin urmare lansetele heavy DAU IMPRESIA că sunt mai senzitive decât cele L. Este un aspect foarte important ce nu trebuie neglijat în orice test de senzitivitate. Ideal e să compari lansete cu puteri de aruncare similare. Apoi orice lansetă simte diferit chiar și în plaja ei de putere, tot din același motiv enunțat mai sus. Spre ex SJ 736 x ray cu 10g jig eu l-aș pune la poziția 3 dar cu 20g la poziția 1.

Personal mi-e greu să pun pe categorii atât de bine definite lansetele, trebuie foarte multe ore de pescuit cu fiecare în parte (ore care să includă condițiile de pescuit specifice fiecărei poziții enumerate) și eu încă nu am aceste ore.

Dar fiind nesimțit în palmă am ales următoarele lansete:

NFC X ray: 733-1, sj 736 și urmează să testez SJ 732, RTB Fortezza 702 MH, Major craft KGL-S762AJI (și-a făcut treaba excelent RIP).
Surpiza este RTB-ul care cu gramaje de la 12-14g cap jig excelează la capitolul senzitivitate.

Bogdan, am enumerat 4 blankuri care sunt EXTREME/SUPREME/BOMBE/NAVETE in plaje diferite de putere. Ai acolo UL, ML, M/MH si un MH/H.

De exemplu MB 805-1 HM simte foarte bine pe mal 7g chiar daca de la 9 la 28g rupe. DSul simte super bine 1-2g pe balta in apa mica de vibratia gumei nu mai vorbesc, iar cu 3.5g l-am pescuit excelent pe Bega unde de obicei se da cu 7-9g.

Ca si concluzie, consider EXTREMA ca fiind o lanseta cu adevarat senzitivita la care nu exista momente in care as vrea sa simta mai bine, necontand plaja de lucru.

Kleniacul

Stiuca
Foarte subiectiv clasament.De exemplu eu consider T Russel de 7'6" peste St Croix Extrem de aceeasi putere si lungime.Le-am avut și pescuit pe amîndouă. Colegul MihaiP a pus la Senzitive de toate, Graphiteleader,NRX,Evergreen,GLX.

adiwolf

Moderator
Membru personal
TOATE aceste clasamente sunt subiective pentru ca sunt facute de un om care simte intr-un anume fel, pescuieste intr-un anume fel, pe ape diferite si pesti diferiti cu muinete, fire si naluci diferite.
nu are cum sa fie altfel decat subiectiv un clasament de acest fel.
DAR, cand in urma unei analize a diverselor clasamente comunicate de diversi utilizatori, rezulta o constanta in primele locuri, lucrurile incep sa devina ceva mai clare - desi tot subiective raman!

Sami

Salau
TOATE aceste clasamente sunt subiective pentru ca sunt facute de un om care simte intr-un anume fel, pescuieste intr-un anume fel, pe ape diferite si pesti diferiti cu muinete, fire si naluci diferite.
nu are cum sa fie altfel decat subiectiv un clasament de acest fel.
DAR, cand in urma unei analize a diverselor clasamente comunicate de diversi utilizatori, rezulta o constanta in primele locuri, lucrurile incep sa devina ceva mai clare - desi tot subiective raman!

Ca sa fie ceva mai relevant poate ar fi bine sa fie 10 modele de lansete facute de unul sau mai multi rodbuilderi,lansete doar numerotate,fara insemne si pescuite de 10 pescari in acelasi si timp cu gume diferite,cu aceleasi mulinete...dar si acolo ar putea aparea chestii subiective .
Totusi e bine ca avem motive sa mai schimbam cate o lanseta :))

Claw

Biban
Si pentru mine e interesant subiectul asta pentru ca ma tenteaza o lanseta senzitiva pentru sezonul viitor. In cca 1 an de cand pescuiesc la salau ( intr-adevar cu un echimapent mediu) am reusit sa simt atacul in lanseta, sa imi plece firul stanga dreapta la atac, sa nu mai ajunga naluca pe fund, sa simt substratul tare, pietrisul, malul sau vegetatia de pe fund. Chiar vibratia gumei la un gramaj de 10g cu o guma de 10 cm mai bataioasa. Ce nu reusesc si mi se pare usor sf este sa simt bataia unei gume de max 8cm la un jig de pana in 7gr si nici pragurile mai mici cu acelasi ansamblu. Intrebarea mea naiva este : chiar e posibil asa ceva, exista o lanseta atat de senzitiva incat sa transmita treburile astea sau e doar in mit? Sau tine in procent covarsitor de experienta pescarului ?

RYOBI

Stiuca
Eu cred ca ar fi mai relevant un clasament al senzitivitati daca s-ar face un poll unde sa fie puse 20 modele de serie si custom si lumea care le pescuieste sa voteze.Ar fi mai aproape de realitate

VladM

Biban
Si pentru mine e interesant subiectul asta pentru ca ma tenteaza o lanseta senzitiva pentru sezonul viitor. In cca 1 an de cand pescuiesc la salau ( intr-adevar cu un echimapent mediu) am reusit sa simt atacul in lanseta, sa imi plece firul stanga dreapta la atac, sa nu mai ajunga naluca pe fund, sa simt substratul tare, pietrisul, malul sau vegetatia de pe fund. Chiar vibratia gumei la un gramaj de 10g cu o guma de 10 cm mai bataioasa. Ce nu reusesc si mi se pare usor sf este sa simt bataia unei gume de max 8cm la un jig de pana in 7gr si nici pragurile mai mici cu acelasi ansamblu. Intrebarea mea naiva este : chiar e posibil asa ceva, exista o lanseta atat de senzitiva incat sa transmita treburile astea sau e doar in mit? Sau tine in procent covarsitor de experienta pescarului ?

Dupa 15 ani de pescuit la salau cu fire textile si lansete de carbon, iti spun ca poti simti 5g si bataia grubului daca ai lanseta care trebuie si nu bate vantul :)
Dar nu sensitivitatea prinde pestii rapitori :))

In topul meu:

I. HM 807 & SJ 736
II. HM761 & SJ 732
III. Lamiglas SI 864

A

adi

Guest
exista o lanseta atat de senzitiva incat sa transmita treburile astea sau e doar in mit?

Exista destule astfel de lansete, insa si senzitivitatea asta vine cu un pret, pe langa ala in bani :)
Am facut la un moment dat cateva lanseuri cu un Tict, nu mai stiu modelul, guma supla de 6-7 cm pe jig de 3 grame...simteai si cea mai mica basina a unui salau amortit in februarie iar o crenguta mica si subtire de salcie ziceai ca e bolovan. Reversul medaliei e ca orice neatentie te poate lasa cu buza umflata, de la un chinezesc luat din mers cu jigul pana la o intepatura gresita.
Dpmdv sunt multe alte caracteristici mai importante decat senzitivitatea unei lansete, la pescuitul cu jig (ca se subintelege ca despre el vorbim) e esential sa ai mereu ochii pe fir :)

Claudiu

Administrator
Membru personal
Eu personal am mai scris despre asta, strict subiectiv cu ce mi se potriveste mie, eu nu mai caut senzitivitatea maxima, practic o lanseta completa pentru mine trebuie sa aiba mai multe atribute si cel mai important este cum se indoaie, cum lucreaza, cum lanseaza. Inca consider intradevar T-Russel unele dintre cele mai senzitive lansete existente chiar daca au multi ani pe piata. Ce nu imi place la ele este lipsa rezervei de putere si faptul ca sunt fragile, dar este ceva foarte normal. Sa nu credeti ca o sa gasiti lanseta care sa le aiba pe toate, undeva exista un compromis pe care trebuie sa vi-l asumati.

VladM

Biban
Eu personal am mai scris despre asta, strict subiectiv cu ce mi se potriveste mie, eu nu mai caut senzitivitatea maxima, practic o lanseta completa pentru mine trebuie sa aiba mai multe atribute si cel mai important este cum se indoaie, cum lucreaza, cum lanseaza. Inca consider intradevar T-Russel unele dintre cele mai senzitive lansete existente chiar daca au multi ani pe piata. Ce nu imi place la ele este lipsa rezervei de putere si faptul ca sunt fragile, dar este ceva foarte normal. Sa nu credeti ca o sa gasiti lanseta care sa le aiba pe toate, undeva exista un compromis pe care trebuie sa vi-l asumati.

Compromisul mare este timpul.

As da toate HMurile pentru timpul liber de acu' cativa ani.

A

adi

Guest
Si totusi foarte rar vezi discutii despre cum lanseaza cutare scula, de parca toata lumea prinde salaul de la max. 25-30m distanta :)
La fel si despre comportamentul in drill; adica dupa ce ca intep rar cate un salau frumos, sa mai traiesc si secventa aia de groaza cand scutura din cap si-i sare jigul de pe buza minciogului? :))

OldSkull

Rod Builder

Da, exista lansete asa de feelingoase de serie si custom.

OldSkull

Rod Builder
Observ retincente in a enumera niste lansete care vi se par cu adevarat senzitive. E clar ca subiectul e pur subiectiv, dar dupa ce lumea expune lansete si lansete e probabil sa observam un pattern de x lansete care pe un incepator sau un doritor de 'senzatii tari' sa-l ajute (remarca expusa si mai sus):

Revin pe scurt cu clasamentul meu - Extrem Top 5:
1. MB 805-1 HM - medium/medium-heavy
2. PB761MHF - medium-heavy/heavy
3. DS 721-1 X-Ray - ultra-light/light
4. SJ 703-1 X-Ray - medium-light
5. MB 733-1 X-Ray - medium

P. S. Personal sunt curios si de lansete de serie care sa exceleze la acest capitol.

Sus