Și eu sunt începător si am pățit același lucru la început. Nu am pierdut atâta fir ca și tine dar am reușit să fac 2 sau 3 peruci.
Prima data a fost din cauza firului prea mult pe tambur. Sa nu te iei după grosimea trecută pe cutie ca apoi să calculezi cat scrie pe tambur. Eu așa am pățit cu primul fir pe care scria că este de 0,1 pe o rola de 135m iar pe mulineta scrie că intră 260m de 0.1. Eu deja aveam plan sa suplimentez cu ceva monofilament, așa că am băgat la mulinat. La un moment dat mi se părea cam plin tamburul, dar n-a, ce știu eu , și am mai dat , că pan' la 260m mai e cale lunga dar la un moment dat începea să de-a pe afara. Nu cred că eram nici la 90m puși. Pe balta mi-a ieșit doar primul lanseu de "udeala firului" , adică așa ușor pe sub mână. La următorul am făcut peruca și am pierdut cred că 10m.
La următoarea ieșire eram așa de entuziasmat , dar pescuiam intr-o apa secată (Mogoșoaia) . Apa începea după vreo 5-6m de mal iar eu pescuiam de pe mal. Am dat în forță din prima că sa prind și eu 10m de apa, cu firul uscat și bufff, o mare peruca. Aici cred că am pierdut peste 10m de fir.
Și am mai făcut niște mici peruci de la mazga, glazura, linte nush cum să-i spun de la suprafata apei. Chestia aia intra in fir , știu pt că firul meu e albastru și după un timp s-a facut verde, și face firul lipicios(după ce se usuca, nu imediat). Odata la un lanseu am văzut pe firul plecat multe bucle pe fir și când am tras de fir sa desfac bucla , s-a simțit de parcă era prins cu "arici". Eu la faza asta, îmi curăț firul cu șervețel umed, adică bobinez pe un tambur de rezerva sau pe tamburul cu care a venit firul , cam 30m și apoi îl pun înapoi pe tambur trecut prin șervețel. Nu tai din el că sunt zgârcit. Cred că am o lună sau mai mult de la ultima peruca, cu o medie de 3 ieșiri pe săpt și firul se comporta foarte bine.(fiecare ieșire de cam 1 ora, max 1 ora jumate).
Și încă o chestie. Când recuperezi , cel puțin la primele mulinari până se îndreaptă firul, să ți lanseta cu intr-o poziție ridicată. Atunci firul nu este întins și dacă mai este puțin vânt o să pui prost firul pe mulineta. Ori cu bucle, ori căzut de pe tambur.... Nu se pune bine. Chiar îl mai și tensionez cu mana dacă văd burta mare la fir