Tehnici de pescuire a salaului la spinning

La voi cum este, de unde primiți mai întâi semnal privind atacul peștelui, de pe fir sau din lanseta?
In cele mai multe cazuri, semnalul îl primesc concomitent (și de pe fir și din lanseta). Au fost și cazuri (rare) când nu am simțit in lanseta, dar am văzut o tresărire a firului. Am înțepat și am prins pestele.
In ultima partida, mi-a tresărit firul, am înțepat, dar am ratat. Poate aveam și mâna înghețată sau poate peștele era mic sau poate a prins năluca doar de coada.
 

alinm

Stiuca
Eu nici nu mai stiu, uneori vad pe fir, alteori simt in bat dar totul a devenit cumva reflex, nu de putine ori mi s-a intamplat sa ma uit in alte parti si mana a mers singura ... am avut si situatie in care n-am simtit nimic dar a "cazut" mult mai repede si am intepat si era acolo ...
 

Aurel

Piranha
Tocamai de aceea este atât de frumos spinning-ul pentru ca nu există un stereotip.
Cred că vorbim până la urmă de adaptare, viteză de reacție, prezență de spirit și nu în ultimul rând de noroc.
Atâta timp cât vorbim de o interacțiune a omului în lumea viețuitoarelor nimic nu este cert sau nu putem vorbi de o rețetă strictă și general valabilă.
 

gabyspin

Stiuca
Ce ma enerveaza e ca nu sunt sigur daca ce simt e pestele sau altceva. Totusi cand pun cap la cap toate cele la sfarsitul partidei, uneori rezulta ca da, era pestele, ca doar din cauza respectiva am insistat pe zona si am prins pana la urma, sau am mai avut alte "pupaturi"?! Si inca o chestie... cu jig de 5gr + guma (shad) de tot cam atat nu reusesc sa tin firul tensionat, mai ales daca bate vantul putin si nici nu simt fundul prea bine... de la 7 gr in sus e alta treaba... apa are o medie de 1.5m. Am mai observat ca atunci cand vb cu cineva si merge mana pe pilot automat, apar si tzakuri, intepari samd. Sa fie partea rationala praf la mine si sa functionez mai bine pe emotional? gandescccc Ori is morti senzorii in mainile mele?!
Cand ceva ti se pare suspect, ÎNȚEAPĂ!!! ;)
 
In curent și apa mica e și normal sa nu dai în " dinți de fierăstrău".
Si eu folosesc uneori tehnica de mulinat liniar la jig si am constatat că uneori este foarte productiv.
Din experientele mele pot spune ca functionează si pe bălți, lacuri dar si pe râuri.
Cel mai "dificil" este sa potrivesti greutatea ansamblului(jig, nălucă) si viteza de recuperare in functie de adâncimea si curentul apei.....85% din muscaturi sunt ciocane !
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Intr-o partida am prins si eu asa, cei drept doar strapi. Cumva eram fortat de imprejurari sa pescuiesc rapid. Apa era mica, 1m maxim, plin de scoici si pietre, iar eu pescuiam din amonte in aval. Astfel orice jig ajuns pe fund era ca si pierdut. Dupa primul atac am mai insistat si am mai prins inca 4 la fel de mici, dar am si ratat destul de multe ciocane. Initial am crezut ca era avat, de aia am si lansat acolo prima data.
 

Luigi

Somn
Colegul meu de pescuit face o combinatie intre dintzi de fierastrau si recuperare liniarã: lasã jigul sa cadã, apoi mişcã lent, lateral spre dreapta vârful lansetei pina la 90°, recupereaza din mulineta pina ajunge jigul la fund si o ia de la capãt. Stilul ãsta neortodox i-a adus doar ciocane pe recuperare, practic guma lui nu e niciodata in cãdere liberã, dar dã pe aceleasi locuri ca si mine si ma tot mir ca prinde. Apa e cam la vreo 7 metri. Eu dau clasic in dinti de fierastrau si zãu ca avem ca la fel de mult trasaturi.
Eu am incercat acolo fara succes recuperare in linie deasupra substratului si chiar pe fund, m-am lecuit dupa de agãtzam non-stop. Bat de 4 ani locurile alea si inca nu stiu daca le place incet, rapid, usor, greu, in linie sau altfel, merg pe intuitzie si in ultima vreme intuitzia mea a fost corectã......
 
Tehnici de recuperare dar... sa nu uitam de factorul determinant - temperatura apei. Daca ne referim la perioada asta si vorbim despre apa rece (sa spunem ca asta inseamna max 8-9 grd) atunci model/culoare guma + stil recuperare trec in plan secund. Daca nu s-a pus inca in miscare, o sa-l scot din amorteala cu stilul de recuperare doar daca asta presupune evolutia nalucii pe langa botul salaului. Dar putem fi mereu atat de conectati incat sa spunem exact in ce fel recuperam cand a survenit atacul (mai ales daca e vorba de 1-2 atacuri pe partida)? Daca nu am parte de actiune, eu aproape adorm pe timpul recuperarii gumei, ramane treaz subconstientul si stie el ce are de facut, atacul ma trezeste brusc si...nu stiu sa raspund la intrebari.
 

Kleniacul

Stiuca
Pe ploile astea vine șalăul după noi,pe străzi,să avem grijă să nu-l călcăm cu masina,offf.Am vîndut Garminul 9 SV plus,deja îmi fac planuri să iau un Panoptix,dar asta probabil peste vreo 5 luni,dacă nu se schimbă nimic în minus în bugetul familiei.
 

Luigi

Somn
Eu aș zice muuuult mai bine că e cu finalizarezimbettt
Da, pe la minutul 14.27 e prima finalizare: "Bla, bla, hopa, uite unul. Lasã jigul, asteapta, nu te stresa, uite jigul, uite pestele cum vine, bang, l-ai luat!".
Nu vreau sa atac pe nimeni, dar pescuitul ãsta cu ochii mereu pe livescope mi se pare alt sport decit ce practic eu. In sensul ca pentru cine e dispus sa scoatã din buzunar citeva zeci de mii de euro pentru un astfel de echipament, aproape tot ce s-a scris pe acest topic sau altundeva e depãşit. Parca si termenii isi schimba semnificatiile, aici e vorba de adevãrata Tehnicã de pescuit, care iti permite sa urmaresti live ce se intampla in apa.
 
Sus