• Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Learn more.

Totul despre motoare de barci

AlexH

Moderator
Membru personal
Daca gasesti unul SH, de care s-a avut grija, eu zic ca merita. Nu sunt pretentioase si zic eu fiabile. Din pacate datorita sistemului, nu se pot inregistra la acest model, numar de ore de functionare, de aceea zic ca SH este o mica loterie. Dar bafta. :):):)
Mi-am adus aminte ca pe vremea cand imi aveam alte indeletniciri, la motocicleta de enduro aveam un "hour meter" datorita nevoii de revizii la ore de functionare si nu la km parcursi. Cand am achizitionat motocicleta era deja instalat si nu am realizat ca defapt era un accesoriu aftermarket.

Acum ca m-a pus pe ganduri treaba cu intretinerea la ora ( singurul mod corect de a contoriza un motor outboard), m-am apucat de cautat... si nu a durat mult. Iata despre ce e vorba:
"Hour meter"
Hour-Meter-Inductive.jpg


Daca va intereseaza sa stiti si turatia motorului atunci gasiti intrumente combinate, tahometru si hourmetru (cronometru as spune eu):
Tach-Hour-Meter-Inductive.jpg


Functioneaza pe baza de inductie, adica infasurati firul ala de 3 - 4 ori in jurul fisei de la bujie si gata. Incepe si contorizeaza din momentul in care motorul e pornit. E destul de mic ca dimensiune sa il puteti ascunde sub capacul motorului si nu se poate reseta. Deci chiar si atunci cand e gata bateria, contorul cu ore nu revine la 0.
Il consider extrem de util, mai ales pt maniaci ca mine, care vor sa stie excat cand e momentul de revizie.

Ca si surse de achizitie, aliexpress e tata lor:
Hour meter
Tacho / Hour meter
 
Am achizitionat si eu un tach/hour meter si l-am atasat unui mariner 2.5hp 2t. I-am reglat cu ajutorul lui relantiul dupa manualul de service. Foarte util de avut, iar pretul mi se pare unul modic ( 5-6usd din amintiri ).
 
Intrebare.
Ce rezervor de benzina sa imi cumpar pentru un motor de 10Cp?
Habar nu am inca cat consuma la ora.
12l sunt de ajuns?
Ma intereseaza pentru lacurile de pe Olt, deoarece pentru saptamana de Delta, pot lua un bidon suplimentar.
 
E suficient de 12 l. Eu cu 30 de cai consum undeva la 10-12 l / ziua de pescuit întreaga. Consumul la 10 cai ar fi undeva la 2,5-3,5 l/ora și la o zi de pescuit încarce mai și cauți pe sonar îl folosești între 1,5-2 ore.
 

AlexH

Moderator
Membru personal
Asa e. Producatorul da ca are 23,5kg la uscat (adica fara ulei si benzina) si fara elice. Benzina intra 1L iar ulei 0,7L, Elicea nu cred ca are 500 gr. deci pe acolo iasa greutatea. Teoretic doar Selva Sea Bass de 6CP, are o greutate mai mica decat asta la motoare in 4T, dar sunt cam exotice pe la noi.
 
Cine stie ce marime are cheia de bujii, pentru Yamaha 10 cp?
Am inceccat sa masor cu o ruleta, si e undeva la 20 sau 21 mm.
Sunt curios daca cu o cheie articulata obisnuita, pot desface bujia inferioara.
 
Mâine dimineață îmi scot și eu barca gonflabila pe care am achizitionat-o acum 2 ani si ceva și pe care din motive de comoditate nu am scos-o încă la apă .
La ea am un motor Yamaha 2T 2hp și nu știu de care benzină să-i pun,de 95 sau de 98?
Amestecul de ulei în ce proporție se pune?
Mulțumesc!