Eu le torn numai pe balconul deschis, preferabil cand e putin vant, in general 1 data pe an, in prohibitie... Imi aloc 1 zi pt asta.
Folosesc un aragaz portabil pe care il pozitionez mai sus decat capul meu cand eu stau pe scaun si un ibric de fier ordinar, facut de socrul meu, cu maner lung pe care il umplu la inceput bine cu plumb. Ibricul are cam 300ml.
Matrite am de la Do-it, o copie Do-it, offseturi si cebu.
La cele fara manere, folosesc o clema cu arc.
M-am invatat minte sa nu torn niciodata in 2 matrite deodata, se raceste plumbul si fac un kkt...
(1) La fundul ibricului pun cateva turnari oarbe (plumb curat) din turele precedente, iar peste ele pun bucati de plumb brut de 3-5cm. Se topeste mai repede asa.
Cand s-a topit, torn 1-2 ture fara carlige, in toate gaurile, pt incalzirea matritei. Fac asta doar la inceput, dupa aia nu mai fac.
Turnarile astea nu le bag inapoi in ibric imediat ca sa nu racesc plumbul din ibric. Pe acestea le voi folosi la urmatorul ibric, la inceput.
Apoi torn in gaurile corespunzatoare gramajelor ce imi lipsesc.
Incep de la gramajele mici catre gramajele mari. Am observat ca e mai ok sa torn in alea mici la inceput ca e plumbul mai fluid.
Dupa, pun ibricul inapoi pe flacara. Imediat arunc maxim 2 maseloturi curate in ibric (surplusurile care mi-au ramas de la turnarile anterioare). Am observat ca daca arunc mai multe, scade prea mult temperatura plumbului si am rebuturi.
Deschid matrita, scot jigurile si le las pe masa.
Pun carlige, inchid matrita.
In timpul asta ibricul se incalzeste.
Repet turnarea si pasii anteriori pana golesc ibricul de plumb.
Din cand in cand, razuiesc cu o lingurita peretii si fundul ibricului. Se mai prinde zgura si izoleaza cumva... Nu se incalzeste repede plumbul.
In general nu scot zgura in timpul turnarilor, decat daca ma incurca... Parca nu se raceste atat de repede plumbul.
Cand e gol ibricul, atunci arunc zgura si toate mizeriile.
Apoi repet de la (1) cu exceptia turnarilor in gol.
In timpul in care se topeste plumbul din ibric, tai cu sficul maseloturile pe care le pun la indemana, iar jigurile le aranjez in cutii.
Maseloturile ramase le pastrez pt situatii in care am nevoie de cateva jiguri pe repede inainte. Fiind plumb curat, torn rapid cateva jiguri la nevoie.