Turnare jiguri

adiwolf

Moderator
Membru personal
Nu stiu cati dintre voi va turnati singuri jigurile, dar sunt convins ca sunt destui - eu unul imi torn singur jiguri cu matrite Do-It
Interesul meu este pentru metoda de turnare, respectiv cum procedati?!
Care sunt pasii care ii faceti in turnarea jigurilor si ce device-uri sau metode empirice aveti ?!
 

mma

Biban
Eu torn de vreo 20 ani cred ,matrite Do-it si unele nemtesti ( le am montat niste balamale si manere)
Plumbul il topesc pe aragaz intr-un vas metalic cu maner
Folosesc numai plumb din cablurile de telefoane ( cele din reteaua veche a romtelecom)
Mare atentie la plumbul din acumulatorii auto ..Am avut un accident din cauza plumbului auto
Am scos plumbul din acumulator si inainte sa l pun la topit tatal meu ma avertizat( el fiind electromecanic electroalimentare romtelecom ,avea pe atunci cred ca vreo 10 sali cu acumulatori pb-acid pe care ii intretinea),NU TOPI PLUMBUL asta ,face gaze si explodeaza.......
Asa sa intamplat ,am fost ars pe 60% din fata ,medic si apoi el avea de la serviciu o crema in caz ca se ardea cu acid sulfuric....
Am suferit vreo 2 saptamani,usturimi,mancarimi.......
 

Costi

Stiuca
Eu imi torn singur jigurile. Folosesc matrite de la Bleigusformen, si uneori Do-it de imprumut.
In ultimii ani torn doar afara, in exterior pe un aragaz portabil, am un ibric de inox, ceva ieftin, in care topesc plumbul. In general am doar plumb curat. Cand fac rost de tevi de instalatii sau alte bucati de plumb, prima data il topesc, il curat de impuritati si il torn in mici lingouri. Asa ca in momentul cand vreau sa torn jiguri am plumb curat fara impuritati. De obicei inainte de turnare pun matrita deasupra de ibric sa se incalzeasca, sau uneori fac 1-2 turnari false pentru incalzirea matritei.
Am incercat si cu plumb de echilibrat roti, insa acela are foarte mult zinc in el si nu e ce trebuie.

Mai imi torn (sau ma rog imi turnam in trecut) linguri din alaj de Staniu-Plumb, in matrite facute in ipsos, sau cicade homemade copiate dupa cele de la Strike Pro, unde faceam inainte lamela din tabla, apoi turnam in matrita plumbul pe ele.
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
multumesc frumos pt raspunsuri, ma asteptam la voi doi, stiam ca va turnati singuri jigurile.
eu folosesc matrite de la Do-it, modelul footbal jig, o preincalzesc pe aragaz inainte de turnare sau asa cum zice Costi, fac cateva turnari false sa se incalzeasca matrita bine
am cumparat doua lingouri de plumb la un moment dat de pe internet, dar am gasit si ceva tevi de plumb, sa zicem ca la capitolul asta nu sunt deficitar, dar ce ma doare pe mine cel mai tare este metoda de turnare, respectiv incalzire a plumbului!
eu utilizez o "ceasca de turnare" facuta dintr-o teava mai groasa careia i-am sudat un capa/fund si am adaugat o tija cu maner de lemn
chestia este ca stau mult prea mult pana se incinge si se topeste plumbul in ceasca respectiva, chiar daca pun pe flacara mare de la aragaz care are arzator dublu pt wok, tot degeaba necajitrau
in plus de asta, se raceste destul de repede, nu reusesc sa fac doua turnari succesive pe acelasi gramaj - matrita are gramaje diferite!
trebuie sa tin tot timpul ceasca pe arzator, iar bavura de plumb de la jigurile turnate ce o tai cu un patent/sfic, se retopeste destul de greu - din punctul meu de vedere, am o problema la turnare si as dori sa descopar o metoda mai rapida si mai buna de turnare a plumbului in matrita
 

Costi

Stiuca
Eu foloseac un ibric de genul:

ibric-gradat-din-inox-800ml-gala19bn4-897-galasun.jpg


Torn cu un aragaz portabil, ceva polonez vechi, sau cu un primus de la Campingaz, de ala cu rezerve de butan. Merge cu amandoua... Se incinge relativ repede, apoi cand se incinge tare las ibricul pe foc mic. Nu am probleme sa mi se intareasca plumbul intre turnari.
 

bobo

Stiuca
De ani mulți îmi torn singur jigurile folosind un furnal Lee . Torn pe matrite DO-IT dar am folosit si matrite de pe matrite. ro pentru cheburaska si plumbi de stationar. Furnalul toarnă impecabil. Pun plumb mult în el, cam 90% din capacitate, am observat că ajută la turnare, probabil se menține o temperatură si o presiune de turnare optimă. Folosesc foarte mult plumb de echilibrat roți si jigurile ies ok. Întâi îl aleg de zinc si apoi îl topesc într-o oală. Aleg zgura iar apoi cu un polonic metalic iau plumb si îl torn în batoane de forma unei țevi tăiate longitudinal. Toată operatiunea făcută în aer liber. Torn jiguri si afara dar si intr-o incapere bine ventilata. Referitor la plumbul de echilibrat roți....singura problemă o văd că din cauza compoziției încălzește mai tare matrita si furnalul...în rest, șalaii nu au făcut mofturi. La cât costă plumbul curat (relativ curat), nu renteaza pentru mine. Un calcul sumar îmi scoate un jig de 50 de grame pe 5/0 Mustad BLN pe la 1,2 -1,5 lei maxim.

P.S.....Am folosit înainte un ibric de inox cu un cioc de turnare adaptat prin sudură. Nu se compară. Dacă pui plumb puțin se răcește. Dacă e prea mult e greu , mai ales pe matrite cu un con de turnare ingust dacă îți tremură puțin mâna torni aiurea. Trebuie un jet constant si uniform.
 

Atașamente

  • Screenshot_20211213-225627_Chrome.jpg
    Screenshot_20211213-225627_Chrome.jpg
    294,2 KB · Vizualizări: 106

PUPU

Stiuca
Intradevar cel mai bine si usor se toarna cu furnal Lee dar se poate turna la fel de bine si pe flacara cu un recipient care sta in permanenta pe plita si cu un polonic adaptat, cu buza mai ingusta sau mai larga in functie de greutatea jigului . E important ca polonicul sa fie si el adus la temperatura ,eu il tin chiar imersat in plumbul topit(nu tot timpul) ,dar trebuie construit astfel ca sa rupa temperatura si sa il poti tine de coada.
 

Atașamente

  • DSC00282.JPG
    DSC00282.JPG
    205,3 KB · Vizualizări: 270

adiwolf

Moderator
Membru personal
bobo
cat de repede se incinge?!
ce avantaje si dezavantaje ai gasit la acest sistem?!
cam scump totusi la data de astazi, pentru cate jiguri torn anual gandescccc

PUPU
vad ca tu topesti o cantitate mare de plumb si de acolo torni cu polonicul
eu cred ca aici gresesc, pentru ca topesc direct in polonic, iar asta se incinge al dracului de greu.
data viitoare incerc cu un ibric de inox pe aragazul de campanie (nevasta mea va fi fericita !!) sa vedem cat de repede se topeste
 
S

sosoktm

Guest
tot cu furnalul torn si eu, in principal pe matrite do-it. Pentru mine era chinul dracu inainte, ca nu am gaz acasa si topeam pe butelii da gaz pt primus, insa tot ca Pupu faceam, incalzeam un ibric mai mare (1-2 kile de Pb) si turnam direct din el. Mai ales la bile mari (>44), se simte imediat diferenta intre un plumb aliat si unul curat. Cel de vulcanizare nu e chiar ok iar cel din baterii...nici atat. Matrita, mai ales la turnari "aparte", tip 3,5 g & 7/0 , dar si la gramaje mari, trebuie incalzita bine, fac 10-20 de pre-turnari pana sa imi placa ce iese.
mma....ma intereseaza sa iau ceva plumb din ala de la cabluri, daca e disponibil. 10-20kile e suficient.
 
Eu le torn numai pe balconul deschis, preferabil cand e putin vant, in general 1 data pe an, in prohibitie... Imi aloc 1 zi pt asta.
Folosesc un aragaz portabil pe care il pozitionez mai sus decat capul meu cand eu stau pe scaun si un ibric de fier ordinar, facut de socrul meu, cu maner lung pe care il umplu la inceput bine cu plumb. Ibricul are cam 300ml.
Matrite am de la Do-it, o copie Do-it, offseturi si cebu.
La cele fara manere, folosesc o clema cu arc.
M-am invatat minte sa nu torn niciodata in 2 matrite deodata, se raceste plumbul si fac un kkt...

(1) La fundul ibricului pun cateva turnari oarbe (plumb curat) din turele precedente, iar peste ele pun bucati de plumb brut de 3-5cm. Se topeste mai repede asa.
Cand s-a topit, torn 1-2 ture fara carlige, in toate gaurile, pt incalzirea matritei. Fac asta doar la inceput, dupa aia nu mai fac.
Turnarile astea nu le bag inapoi in ibric imediat ca sa nu racesc plumbul din ibric. Pe acestea le voi folosi la urmatorul ibric, la inceput.
Apoi torn in gaurile corespunzatoare gramajelor ce imi lipsesc.
Incep de la gramajele mici catre gramajele mari. Am observat ca e mai ok sa torn in alea mici la inceput ca e plumbul mai fluid.
Dupa, pun ibricul inapoi pe flacara. Imediat arunc maxim 2 maseloturi curate in ibric (surplusurile care mi-au ramas de la turnarile anterioare). Am observat ca daca arunc mai multe, scade prea mult temperatura plumbului si am rebuturi.
Deschid matrita, scot jigurile si le las pe masa.
Pun carlige, inchid matrita.
In timpul asta ibricul se incalzeste.
Repet turnarea si pasii anteriori pana golesc ibricul de plumb.
Din cand in cand, razuiesc cu o lingurita peretii si fundul ibricului. Se mai prinde zgura si izoleaza cumva... Nu se incalzeste repede plumbul.
In general nu scot zgura in timpul turnarilor, decat daca ma incurca... Parca nu se raceste atat de repede plumbul.
Cand e gol ibricul, atunci arunc zgura si toate mizeriile.

Apoi repet de la (1) cu exceptia turnarilor in gol.
In timpul in care se topeste plumbul din ibric, tai cu sficul maseloturile pe care le pun la indemana, iar jigurile le aranjez in cutii.
Maseloturile ramase le pastrez pt situatii in care am nevoie de cateva jiguri pe repede inainte. Fiind plumb curat, torn rapid cateva jiguri la nevoie.
 

PUPU

Stiuca
Nu se topeste f repede nici cu furnalul , insa are avantajul ca plumbul curge lin si uniforn in conul de intrare pastrand oarecum si temperatura , la furnal eu nu incalzesc niciodata matritele .La ibric e cel mai naspa sa torni direct cu el ,asta nu inseamna ca nu merge da ca sa zic asa ,, se cam ingesuie la intrare,, cu cionsecintele de rigoare mai ales la cavitatile mici,cu polonic ok se toarna aproape la fel de bine ca si ci furnalul.
 

bobo

Stiuca
bobo
cat de repede se incinge?!
ce avantaje si dezavantaje ai gasit la acest sistem?!
cam scump totusi la data de astazi, pentru cate jiguri torn anual gandescccc

PUPU
vad ca tu topesti o cantitate mare de plumb si de acolo torni cu polonicul
eu cred ca aici gresesc, pentru ca topesc direct in polonic, iar asta se incinge al dracului de greu.
data viitoare incerc cu un ibric de inox pe aragazul de campanie (nevasta mea va fi fericita !!) sa vedem cat de repede se topeste
Adiwolf, furnalul se incinge în 15-20 de minute aproape plin cu plumb. E scump nou, eu l-am luat SH de dincolo. Nu mai are rezistența originală, un electrician i-a pus una de 1500 W. Merge brici, nu vad dezavantaje la el.

Am turnat dela 3 la 50 de grame 99% numai plumb de roți. Abia acum am gasit câteva kg. de plumb de sigilii. Plumbul de roți e un pic friabil si putin mai ușor decât celălalt. Am mai spus, matrita si furnalul se incinge mai tare, caldura se disipeaza mai greu dar nu mă deranjează. Nu am turnat cu polonia special vreodată. Cu ibricul era chin.
 

PUPU

Stiuca
Oooo...1500w e cred dublu ca rezistenta originala ,in mod normal nu e nici o problema caci termostatul opreste tot acolo si nu afecteaza utilajul,bineanteles ca e mai rapid, la turnarea cu ajutorul ibricului folositi polonicul si o sa vedeti diferenta .
 

grey-wolf

Stiuca
Eu topesc direct in polonic indiferent ce material torn (plumb sau staniu ) . Topesc pe aragaz cu gaz metan , pe ochiul mic (cel mai mic ) .
Un truc util : puneti polonicul pe aragaz deasupra ochiului mic direct pe gratarul aragazului ( fara plita ) . Se aprinde focul si se lasa cateva minute la incalzit arzatorul . Se reduce flacara la o treime fata de maxim si se indeparteaza capacul de pe arzator . Flacara daca ati potrivit corect debitul de gaz va fi verticala si va imbraca perfect polonicul . In polonicul meu incap aprox 1,3 kg pumb dar prefer sa torn cu maxim 800g pt ca e usor de manevrat . Torn jiguri de la 2la 40g , bile articulate , cebu , alice diverse , plumbi pt clonc si stationar , bile si cilindrii pt aplicatii speciale . Cam tot ce e nevoie pt ,,consumul " propriu si al echipei .
Plumbul utilizat provine din tevi sau lingouri niciodata din acumulatori . Plumbul din acumulatori se poate rafina dar prefer sa nu pt ca am la dispozitie 3 centre de colectare de unde cumpar cat si cand am nevoie . Permanent am pe stoc 20kg asa ca nu ma stresez .
Ps : flacara daca este bine reglata nu se va stinge la ridicarea polonicului de pe foc !
Ps 2 : Pt cei care topesc la flacara : plumbul incins prea tare face mai multa zgura .
Ps 3 : Torn si ancore dar asta e alta poveste zimbettt
 
Sus