• Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Learn more.

Un altfel de braconaj

Nu stiu ce se intampla dar si pe la noi a inceput sa umble militia prin toate cotloanele baltilor din zona! Si pe bratul Borcea si pe zonele inundate. Sa fie pentru spectacol?!
Cert este ca braconierii zonei, cei pe care ii intalneam zi de zi-care vindeau icre de stiuca , in februarie, direct la echipajul de politie - au inceput sa se ascunda sau sa fuga pe apa cu barcile, in zone in care nu au acces masinile. Sper sa o tina tot asa. Nu braconierii!!
 
Am fost acum vreo 12 ani dupa o lunga pauza la un pescuit scurt pe lacul meu de o viatza, venisem acasa si intr-o duminica de august mi-am luat tovarasul tot de o viatza, lanseta telescopica tot de o viatza si am luat-o pe jos tot ca de o viatza de pescari. Râmele le-am cules ca de obicei dintr-un gunoi de linga padure si ajunsi pe lac (tovarasul ma prevenise)...surpriza, pescar linga pescar. Lac marisor pe vremea aia, erau cu sutele. Io intreb ca prostul daca e ceva concurs, nu, e normal sa fie atitia duminica. Coborim de pe dig, dam de un vecin care ne lasa sa lansam linga el, aruncam niste coca si...nimic. Pe locul ala nici nu asteptam altceva, dar locurile noastre de o viatza nu mai existau, lacul scazuse deja mult. Auzim la un moment dat: "Vecine, hai cu minciogu ca-i mare!". Agitatie, tumult, Show, prinsese unu' un carasel putin mai mare ca palma... Atunci am plecat, a fost ultimul meu pescuit pe lacul vietii mele de pescar.
Am fost acum citeva saptamini in plimbare pe acolo, numai ca sa vad cu ochii mei ca lacul e aproape gol de apa. Asa gol cum a ajuns, in sezon continua "concursul" ca de obicei. Si ce peste era odata acolo!!!!
Nu numesc lacul, e unul din multe altele, si nici nu pun poze, ca ar fi identice cu cele postate anterior de colegi.
Cum putem noi sa ne batem joc de apele noastre.....crybaby
 
Nu stiu ce se intampla dar si pe la noi a inceput sa umble militia prin toate cotloanele baltilor din zona! Si pe bratul Borcea si pe zonele inundate. Sa fie pentru spectacol?!
Cert este ca braconierii zonei, cei pe care ii intalneam zi de zi-care vindeau icre de stiuca , in februarie, direct la echipajul de politie - au inceput sa se ascunda sau sa fuga pe apa cu barcile, in zone in care nu au acces masinile. Sper sa o tina tot asa. Nu braconierii!!
Ai dreptate,si e bine ce fac dar astia sunt braconieri care au ramas la stadiul de amatori,adevaratii braconieri au barci si scule de mii de euro,si cei care fac legea in zona lor de la ei mananca.vine politia si se ia de cate unu care a prins trei pesti la undita fara permis si zice ca îi face dosar....te pufneste rasul.acum braconierii sunt cu acte,sunt cei care au pfa-uri si pescuiesc,cu taliene sau vintire,in care se prinde peste de toate marimile,si peste dar si sub limita legata,si îti zic sigur ca foarte putin din el ajunge viu inapoi in apa,si mult din el pleaca tot pe piata neagra.pescarii se duc si scot pestele din taliana si il pun in barca,si nu sta nici dracu(sau foarte putini fac exceptie)acolo pe apa sa,sorteze pestele,il duc la mal,si pana ajunge acolo pestele moare,pe cel mare il dau la cherhanale sau centre de colectare unde au contract,iar pe cel mic sau pe care nu il cumpara cei de acolo,ori il vand la negru ori il arunca "mort"inapoi in apa sau pe undeva pe vre-un mal sau dig mai ferit.stiu cazuri in care se duceau cunoscuti de-ai pescarilor cu taliana si luau peste cu sacul de il dade-au la porci.pe langa faptul ca mai sunt si "smecheri"care pescuiesc la plase sau curent si de care nu se ating autoritatile,fiindca de.....sunt specii protejate.
 
Ultima editare de un moderator:

Claudiu

Administrator
Membru personal
Observati similitudinile dintre Rusia si Romania? Adica dincolo de limba sunt aceleasi fete clasice de braconieri, mizerie in prostie pe maluri si braconaj scapat de sub control. Este un minuscul exemplu de ce nu trebuie niciodata sa ne intoarcem acolo si partial o explicatie a nesimtirii nationale.
 
Atata doar ca Rusia avand densitate mai mica a populatiei, nu se simte atat de rau declinul pestilor.
Asa ca tot la noi e mai rau.
As mai spune ca in ambele cazuri, la baza sta lipsa culturii la marea masa a populatiei si de aici si lipsa de spirit civic, mila, grija, ordine, igiena etc
Cititul, macar ce tine de interesul imediat (in loc de baut pe datorie la bufet), macar ce ii intereseaza ar crea un declic in capul multora si ar ajunge sa-si puna probleme mai departe de ziua de maine.
 
Eu nu cred ca e vorba de cultura, decit doar ca unul din aspectele care ar putea defini un grad de civilizatie. Pai daca ar fi cultura, oare cum ar arata de exemplu Germania? Un profesor in cursul de germana ne dadea o cifra exacta: vocabularul mediu al unui german e de 5000 de cuvinte. In ziua de azi probabil si mai redus. Deci...niet kultura si la nemti! De francezi nu mai vorbesc, daca unii dintre voi au citit ceva forumuri franceze, stiu ce spun, e jale, pina si eu as scrie mai corect decit multi de acolo...
Nu, nu e cultura, e o civilizatie pe care o au cumva in sange, sau in care se nasc si ii caracterizeaza. Totul legat strans de bunastarea in care traiesc, si aia de nu prea multe generatii. Dar pe care ei si-au creat-o!
La polul opus, noi, esticii. Noi ca noi, dar sa-i vedeti pe ucraineni... Eu am nevasta bucovineanca din Ucraina, de linga Cernauti. Am fost de citeva ori, acolo am trait cele mai palpitante pescuituri. Cit imi mai aduc aminte, ca nu am prea avut ocazia sa beau apa...
Apãi sa-i vezi pe ãia cum dau cu plase monofilament si cum trag cu pusca de vânatoare dupa crapii de la suprafatza in miezul verii. Eu am vazut cu ochii mei... Saraci lipitzi si...cruntzi!
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
Nu, nu e cultura, e o civilizatie pe care o au cumva in sange, sau in care se nasc si ii caracterizeaza. Totul legat strans de bunastarea in care traiesc, si aia de nu prea multe generatii. Dar pe care ei si-au creat-o!
foarte adevarat, dar acea civilizatie a fost dobandita in timp datorita unor conjuncturi geografice pentru unii, istorice si politice pentru altii
ceea ce vreau sa spun este ca ce numim noi civilizatie a fost instaurata cu forta de conducatorii acelor reugiuni si oamenii au inceput sa invete ca nu este bine daca incalca o lege, ca are de suferit si el si cei din jurul lui, comunitatea din care face parte.
apoi, bunastarea acelor popoare civilizate, sa nu uitam ca a fost in general dobandita in detrimentul altora, cucerite, asuprite si golite de resurse, iar acolo saracia si coruptia a facut ravagii
in general, saracia este numitorul comun al tuturor nenorocirilor din partea asta de lume - acolo unde este saracie, nu poti avea educatie, nu poti avea cultura si implicit o constiinta a binelui si bunului comun
insa saracia nu este o scuza, dar este cauza majora.
dar cea mai mare nenorocire este neimplicarea autoritatilor, lipsa legilor si aplicarea lor, coruptia si putreziciunea din toate institutiile
braconajul a existat si va exista mereu, dar depinde de autoritati cum reactioneaza si riposteaza - numai o riposta dura si sustinuta poate sa mai diminueze si sa mai linisteasca apele altfel vom discuta despre aceste lucruri si in viitor
si mai tineti cont de un lucru - resursa, oricare ar fi ea, se diminueaza, presiunea creste.............
 
Corect, de musai ca de voie buna! Doar legiuitorul ar putea face ordine, dacã......

Iar despre rushi, si astia au "cucerit, asuprit si golit de resurse" pe altii, dar de civilizat tot nu au reusit.
Unul dintre ei are chiar si o justificare memorabila: "Saracia nu e un viciu, ci un adevar"
 

adiwolf

Moderator
Membru personal
Anglia - imperiu colonial
Spania - domenii coloniale
Franta - domenii coloniale
Portugalia - domenii coloniale
Olanda - domenii coloniale
Italia - imperiu colonial
etc.
nici o tara est europeana nu a detinut vreodata domenii coloniale, nici macar mama rusie
ma refer la perioada in care se conturau tari, nationalitati, se formau popoare si civilizatii, apareau legi si necesitatea instaurarii lor

dar astea sunt alte discutii
 
La noi pe Mures se braconeaza in balastiera La Vulpe de 3 zile la greu, non-stop. si braconeaza spinningari consacrati, care au pretentia ca sunt pescari de spinning adevarati, oameni cu bani car nu braconeaza de nevoie ci de palcere. Metoda e > ancora maaaaare, si o pluta mai sus. Asteapta sa vada miscare de pestisori mici si dau acolo paana agata salaul si apoi se lauda ca au prins 6 salai in 3 ore. Ce stiti de unu "Bistriteanu"sau de unu Marius cu un Sharan albastru, care are ceva afacere cu scule de muzica? Maaari spinningari?? Ei bine, ii gasiti La Vulpe (acolo e interzis tot anul) dand la grebla... impreuna cu inca cativa care au preluat din mers metoda. Nu prea ii pot prinde jandarmii in flagrant pt ca unu sta mreu de "sase" . Bataie de joc.