Un altfel de braconaj

Wurger

Somn
Problema asta cu pozat ceva omorât, o am cand ma uit pe F&H tv la emisiunile cu vanatoare.
Pe mine m.a scolit, fara succes, Andrei Vladeanu. Eram prieteni si ma mai lua in Delta sau pe balti incercand sa.mi bage in cap pescuitul la crap cu boiles. La inceput am considerat ca face misto. Dupa ce mi.a dat niste argumente si niste marturii, am inceput sa o iau in serios. Cand m.am apucat cu adevarat de pescuit, adica sa.l consider una din pasiunile mele, am devenit din ce in ce mai constient.
Cel mai greu a fost sa fac fata oprobiului cand eram cu alte găști de pescari. Eu nu am reusit sa fiu la fel de convingator. Nu m.au crezut. Inseamna ca eram incredibil. Acum imi trebuie motive si argumente serioase ca sa opresc un peste.
Daca vreau sa mananc, se gaseste de cumparat. Nu dupa salau sau stiuca imi curg mie balele ci dupa sprot, sardele, somn.
Recent am oprit crapul ala prins pe Dunare. Era mult orea obosit dupa cat l.am chinuit sa.l scot si era si malformat. Penultima a fost o marlita pe o balta privata. Eram convins ca a murit. In masina am fost surprins sa constat ca traia (am mai povestit). M.a marcat experienta si de atunci stiu ca o sa fiu mai insistent cu revitalizarea.
Cu toate astea nu consider ca un pescar nu ar putea sa opreasca un peste, chiar sanatos si mai ales pe o balta privata care practic cu asta ar trebui sa se ocupe si mai ales daca taxa e nesimtita. Sau in delta pentru consumul imediat.
 
D

Deleted member 2107

Guest
Eu am oscilat în privința asta.La început nici nu știam că există termenul c&r.O făceam uneori că așa simteam și dacă vroiam sa duc ceva acasă nu simțeam vreo remușcare.
Apoi am întâlnit niste brașoveni de treabă care făceau chestia asta cu stil.Adica partide filmate,cu pesti eliberați,muzica faina in fundal,era exact ce trebuia că să schimbe mentalități.La mine a prins doar partea cu c&r,restul mai puțin desi am ceva filmulete.Asa că am devenit un împătimit c&r uneori dus la extrem în discuții pe forumuri de pescuit.Mai târziu mi-am dat seama că am greșit,la urma urmei fiecare face ce vrea cu pestele prins atâta timp cât o face legal.
Acum in proporție f.mare practic acest c&r dar nici nu mă cert in fața oglinzii daca vreau sa duc un pește acasă de pofta,desi urăsc mirosul,curățatul și tot ce implica.Si noi preferam tonul și șprot in conserva.O slăbiciune ar fi icrele de păstrăv de la Albota care le cumpăr dintr-un magazin din Sibiu când nu ajung la sursa.
Daca am momente din pescuit de care mi-i rușine?Da,la fel cum am și momente de care sunt multumit.Ce-o sa fac legat de c&r in sezonul care vine?Nu știu,probabil pe aceeași linie,desi sigur că primul șalău sau somotel pe anul asta îl voi duce unei fetițe de 9ani,bolnava de boala Lime' care are un regim strict și care mi-a spus că ar vrea așa ceva.
 

Luigi

Stiuca
Daca noi, pescarii români, am fi OAMENI, C&R ar fi un moft. Apele noastre au destul potential pentru o populatie normala si sanatoasa de peste, mai mult decit suficienta pentru ca pescarii sa poata retine capturi, in limitele legale existente. Ma uit cum e la nemtzi, toate speciile, mai putin pastravul, si in toate apele, se dezvolta normal fiindca pescarii nu le decimeaza. Problemele lor sunt de genul guvizi sau somn, specii noi si care le dau ecosistemele peste cap, sau incalzirea globala, care schimba ierarhiile naturale. Astea le dau lor bãtãi de cap si nu pescarii, ei respecta niste reguli, altele decit la noi, si impactul este mic. Cel mai trist exemplu e Italia: pe unde ajunge braconajul est-european problema nr.1 devin "pescarii".
C&R e din pacate o solutie necesara pe ape decimate de om...
 
Sus